Hirdetés
Hirdetés

Kisebb csoda történt a magyar építőiparban

2017. október 17., 09:24

Több mint harmadával nőtt egyetlen év alatt a magyar építőipar termelése - egy hónap alatt közel 10 százalékos az ugrás.

Folytatódik a felépülés: 2017 augusztusában az építőipari termelés volumene 36,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázist. A gyenge tavalyi eredményekhez képest ez kevésbé tűnik nagy durranásnak, de ha hozzátesszük, hogy az előző hónaphoz képest augusztusban az építőipar termelése 9,8%-kal nőtt, akkor már bőven komoly emelkedésről beszélhetünk.

Tavalyhoz képest nindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett: az épületeké 46,8, az egyéb építményeké 24,1%-kal. Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Hirdetés

A kilátások is biztatóak

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46,0%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9%-kal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 89,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?