Hirdetés
Hirdetés

Nyugdíj előtt álló dolgozók a tönk szélén - már látszik az állami kirúgások hatása

2019. január 11., 09:52

A közszférában történő közel 7 ezer fős leépítés a foglalkoztatási statisztikákba is belerondított - ráadásul sosem volt még ekkora a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya.

Tavaly október legvégén rendelkezett a kormány arról, hogy a két hónapos felmondási idő biztosítása miatt mindössze két nap leforgása alatt kell a tárcáknak intézkedniük a több ezer embert érintő leépítésekről a közszférában. A kormányhatározat alapján végül a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et. A 6810 fős leépítés azonban nem minden esetben jelentette dolgozók elküldését, hanem esetenként üres pozíciókat szüntettek meg. Itt írtunk a számokról korábban >>

Az mfor.hu friss összeállításából most kiderült: a döntés hatása a statisztikákban is megjelent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat novemberre vonatkozó adatai szerint ugyanis a tizenegyedik hónapban 1884 személy volt érintett csoportos leépítésben, ami negatív rekord. Ennél több embert 2016 júniusában bocsátottak el utoljára ilyen formában.

Hirdetés

A csoportos leépítések 89,5 százaléka Budapesten történt, és az

  • általános közigazgatás,
  • az egészségügy, oktatás, kultúra, egyéb szociális szolgáltatás,
  • a textilszálak fonása és
  • a kötelező társadalombiztosítási ágazatokat

érintette a csoportos leépítés.

Csúcson a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya

Az NFSZ adataiból emellett az is kiderül: novemberben az 55 évnél idősebb álláskeresők száma 61 600 volt, azaz a teljes állomány negyedét a nyugdíj előtt álló személyek adták - ilyen magas arányra még egyszer sem volt példa.

További részletek az mfor.hu cikkében.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?