Hirdetés
Hirdetés

Nyugdíj előtt álló dolgozók a tönk szélén - már látszik az állami kirúgások hatása

2019. január 11., 09:52

A közszférában történő közel 7 ezer fős leépítés a foglalkoztatási statisztikákba is belerondított - ráadásul sosem volt még ekkora a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya.

Tavaly október legvégén rendelkezett a kormány arról, hogy a két hónapos felmondási idő biztosítása miatt mindössze két nap leforgása alatt kell a tárcáknak intézkedniük a több ezer embert érintő leépítésekről a közszférában. A kormányhatározat alapján végül a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et. A 6810 fős leépítés azonban nem minden esetben jelentette dolgozók elküldését, hanem esetenként üres pozíciókat szüntettek meg. Itt írtunk a számokról korábban >>

Az mfor.hu friss összeállításából most kiderült: a döntés hatása a statisztikákban is megjelent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat novemberre vonatkozó adatai szerint ugyanis a tizenegyedik hónapban 1884 személy volt érintett csoportos leépítésben, ami negatív rekord. Ennél több embert 2016 júniusában bocsátottak el utoljára ilyen formában.

Hirdetés

A csoportos leépítések 89,5 százaléka Budapesten történt, és az

  • általános közigazgatás,
  • az egészségügy, oktatás, kultúra, egyéb szociális szolgáltatás,
  • a textilszálak fonása és
  • a kötelező társadalombiztosítási ágazatokat

érintette a csoportos leépítés.

Csúcson a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya

Az NFSZ adataiból emellett az is kiderül: novemberben az 55 évnél idősebb álláskeresők száma 61 600 volt, azaz a teljes állomány negyedét a nyugdíj előtt álló személyek adták - ilyen magas arányra még egyszer sem volt példa.

További részletek az mfor.hu cikkében.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végveszélyben a Facebookon - az adataink szabad prédává váltak?

Végveszélyben a Facebookon - az adataink szabad prédává váltak?

Leadok öt kilót, eljárok rendesen edzeni, kevesebb műanyagot használok, egészségesebben étkezem – ilyen, és ehhez hasonló fogadalmakat sokan tesznek az új évre, de vajon vannak-e olyanok, akik az adataik tudatosabb védelmét, a social média biztonságosabb használatát tűzik ki célként?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?