Hirdetés
Hirdetés

A nap grafikonja: Nagyon törékenynek látszik ez az új rekord

Eidenpenz József, 2019. június 21., 16:30

Rekordot döntött tegnap az S&P 500 részvényindex, de csak egy picivel volt feljebb, mint áprilisban vagy ősszel. Az emelkedő trend sokkal jobb képet mutat, ha az osztalékok hatását is figyelembe vesszük. Hosszú távon még az is jól járt, aki a dotkom-lufi csúcsa körül vásárolt részvényeket, legalábbis a hagyományos iparágakban.

A csütörtök nagy eseménye volt a tőkepiacon, hogy az S&P 500 részvényindex átlépte legutóbbi, áprilisban beállított történelmi rekordját, és új csúcsra ért. De milyen a hosszú távú kép? Vizsgáljuk meg egy rendhagyó grafikonnal!

Az ábrán a S&P 500 változását a zöldeskék vonal képviseli. Látszik, hogy a mostani rekord csak alig-alig magasabb az áprilisinál, és az áprilisi is csak egy kicsivel volt feljebb, mint az őszi csúcs. Sőt, a 2018 eleji rekord sem volt túlságosan messze a mostani szintektől.

Hirdetés

Azt mondhatjuk, hogy az utóbbi másfél évben négyszer is csúcsot döntött ugyan a nagyobb kapitalizációjú amerikai cégek indexe, de mindig csak épphogy, és gyorsan vissza is hullott onnét. Másként megfogalmazva, az utóbbi másfél évben már nem igazán ment tovább a  piac, az emelkedés kifulladni látszik.

Két aranyév után két év stagnálás?

Főleg, ha a 2016-2017-es két “aranyévvel” vetjük össze ,amikor szinte töretlen volt az emelkedés, és alig volt olyan hónap, sőt hét, amikor az index új csúcsra ne ért volna.

(Grafikon: Stockcharts.com)
(Grafikon: Stockcharts.com)

Ha azonban a piros vonalat nézzük, az emelkedés dinamikusabb, és a legutóbbi csúcsokról sokkal nyugodtabban mondhatjuk, hogy lényegesen magasabb és magasabb szintre értek. Ez az index az S&P 500 TR, azaz “total return” (teljes megtérülésű) változata, amely főleg abban különbözik, hogy a kifizetett osztalékok hatását is tartalmazza.

Dupláztak a részvényárak

Annak ellenére, hogy az utóbbi években az amerikai vállalatok előszeretettel helyettesítik az osztalékfizetés egy részét sajátrészvény-vásárlásokkal, az osztalék hatása mégis jelentős, évi pár százalékra tehető. Hát még, ha hosszú távon nézzük.

Az utóbbi 19 évben – a dotkom-lufi kipukkadása után nem sokkal kezdve – a “normál”, általánosan használt S&P 500 index 105 százalékkal, több mint duplájára emelkedett. Ez 3,85 százalék éves szinten.

Osztalékkal háromszoroztak

Az osztalékot is tartalmazó párja, az S&P TR viszont 197 százalékkal ment fel, ami 5,90 százalék éves szinten. Ez látszólag nem sok, csakhogy az USA inflációs indexe közben csak 49 százalékos árszínvonal-emelkedést mutatott, évi átlagban 2,1 százalékot.

Mi következik ebből? Talán annyi, hogy részvényt vásárolni jó, legalábbis a 2000-es csúcs közelében is megérte hosszú távon. Valamint hogy a részvénypiac teljesítménye valójában jobb, mint amit a tradicionális S&P 500 mutat. (Más indexek, mint a német DAX vagy a magyar BUX már eleve tartalmazzák az osztalékfizetések hatását, értékük nő az osztalékokkal.)

Hát még, ha a mélypontok közelében vásároltunk volna, 2002 végén – 2003 elején ,vagy 2008 végén – 2009 elején. A hozam bőven két számjegyű lehetne. (Erről nemrég itt írtunk.) De az is látszik, hogy 2018 elejétől valami megváltozott, sokkal hektikusabb, volatilisebb a piac. Az emelkedő trend már nem egyértelmű, erősen törékenynek tűnik.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?