Hirdetés
Hirdetés

Hat dolog, amit a mai tőzsdenaphoz tudni érdemes

Eidenpenz József, 2019. április 24., 11:36

A tegnapi rekordeső után ma visszafogottak a tőzsdék, de a BUX mínuszból ismét pluszba tudott emelkedni. Lesz ma Richter-közgyűlés, rengeteg vállalati gyorsjelentés, köztük óriásokkal, mint a Facebook vagy a Microsoft. Figyelnek Kínára, de az olaj is reflektorfényben maradt fél éves csúcsa miatt. Már megint itt a Brexit?

A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.
A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.

Nincs ma egyértelmű irány a tőzsdéken, a BUX index 0,6 százalékos mínuszból 0,2 százalékos pluszba ment át 10 és 11 óra között. A Mol pluszban, az OTP és a Richter szerény mínuszban vannak. A forint gyengült, 90 fillérrel feljebb, 321,20 az euró. Az európai indexek közül a német felfelé, a francia lefelé mozdult, az USA határidős indexei kis mínuszban várják a nyitást.

1. Rekordot döntöttek az amerikai indexek és a BUX

Hirdetés

A BUX index 43 245,43 ponton zárt tegnap, ami új történelmi rekord. A Richter és a Mol két százalék feletti mértékben drágult, az OTP és a Telekom kissé esett. Az amerikai piacnak is sikerült a történelmi teljesítmény, az S&P 500 2933,7 pontos záróértéke meghaladta a szeptemberi csúcsot, a Nasdaq indexe is soha nem látott magasságban zárt. Az európai indexek nyolc hónapos csúcson jártak tegnap.

2. Richter-közgyűlés lesz ma

A Richter ma délután tartja közgyűlését, ahol a tavalyinál jóval magasabb osztalék van napirenden, 100 forint a tavalyi 68 után. Ez 1,75 százalékos osztalékhozam a jelenlegi tőzsdei árra vetítve, közben a részvény a tegnapi száguldás után ma kissé esik. A hazai tőzsdei cégek várható osztalékait itt gyűjtöttük össze. Azt is, hogy melyek fognak még a következő egy hétben közgyűlést tartani.

3. Kína lassítja a gyorsítást?

Nem túl jó hír a tőkepiacoknak, hogy a kínai központi bank várakozó álláspontra helyezkedett. Egyelőre nem fogja tovább csökkenteni a bankok számára előírt kötelező tartalékráta mértékét, mivel az elmúlt időszakban a vártnál kedvezőbb gazdasági adatok érkeztek – írta az Equilor hírlevele. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról viszont továbbra is jó hírek érkeznek, a piaci szereplők bíznak abban, hogy záros határidőn belül sikerül lezárni azokat.

4. Gyorsjelentés-áradat érkezik

Európában a német SAP szoftvercég hat százalékkal ugrott meg ma gyorsjelentése nyomán, a Credit Suisse bankóriás 2,6 százalékkal emelkedik. Követi még a héten a Deutsche Bank, a Barclays, a UBS is. Az USA-ban tegnap a Twitter, a Procter & Gamble és a Coca Cola gondoskodtak izgalmakról, ma az eBay, a Snap és a Verizon jelentettek nyitás előtt, a Boeing és a Caterpillar várható még. A ma esti zárás után még olyan nagyágyúk fogják közzétenni gyorsjelentésüket, mint a Facebook, a Microsoft, a Tesla. A héten várható az Amazoné is.

A japán Nissan Motor Co. visszavágta előrejelzéseit, ez az európai autógyárakra is kihat. Főleg partnerére, a Renault-ra. Jó eredményt tett viszont közzé a svéd Volvo. A Wirecard azért ugrott meg 8 százalékkal, mert híre kelt, hogy a japán Softbank 900 millió euróért, mintegy egymilliárd dollárért kisebbségi részesedést szeretne vásárolni benne.

5. Fél éves csúcson az olaj

Megint reflektorfényben az olaj ezekben a napokban, miután az USA szigorított az Iránnal kapcsolatos szankciókon. Líbiában heves harcok dúlnak, Venezuela termelése pedig lassan lemorzsolódik. Ma az American Petroleum Institute tette közzé az amerikai olajkészletekre vonatkozó becslését, ami 6,9 millió hordós készletemelkedést mutatott. Holnap az Energy Information Administration (EIA) precízebb adatait hozzák nyilvánosságra.

6. Már megint itt a Brexit?

Ismét a Bloomberg címoldalán a Brexit. Theresa May brit miniszerelnök állítólag stratégiaváltásra készül az ügyben, új törvényjavaslatokat készül benyújttani. Ezúttal nem saját korábbi javaslatát, amit háromszor szavaztak le, hanem egy olyan törvényt, ami a Brexit-megállapodás törvénybe iktatását könnyítené meg. A Bloomberg hazardírozásnak nevezi az eljárást.

Friss tőzsdei és devizaárfolyamok itt >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világháború felé sodródva – nem Európa lesz a fő hadszíntér

Világháború felé sodródva – nem Európa lesz a fő hadszíntér

A kereskedelmi- és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő amerikai-kínai katonai konfliktus keretrendszerét. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?