Hirdetés
Hirdetés

Megvan, miért úszta meg az OTP – kik járnak jól a magasabb inflációval?

2018. február 16., 12:30

Az infláció emelkedése nagyon valószínű, bár vannak ellene ható tényezők is. Ez magasabb kamatszintet okozhat, ami viszont jó lehet a bankoknak. Ezért áll viszonylag magasan az OTP is. Válságok után megnő az innovációk sebessége, most is ezt látjuk, a technológiai szektor részvényei kedvezőek lehetnek – mondja az Almundi szakértője.

Mit tehetnek a befektetők, ha megszűnik az infláció-mentes növekedés? Nagyon ritkán van olyan a történelemben, hogy a magas növekedés mellett ilyen mérsékelt az infláció – mondta Kocsi János, az Almundi (volt Pioneer) Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere. Szerinte a növekedéssel a közeljövőben nem lesz probléma, nem látszanak a túlhevültség jelei a világgazdaságban, a konjunktúra fenntartható.

A növekedés egészségesnek látszik az egész világon. Ezt az is jelzi, hogy nincs túlzott beruházási vagy felvásárlási, részvény-kibocsátási aktivitás a cégvilágban. A fundamentumokkal így jó eséllyel nem lesz probléma a részvénypiacon.

Hirdetés

Az infláció szintje jelenleg nem aggasztó az USA-ban, de a jövőben tovább emelkedhet. Emellett szóló érv a feszes munkaerőpiac, a jelentős világgazdasági növekedés és az árupiac esetleges drágulása. (Az árupiacon évekig trendszerűen, ciklikusan csökkentek az árak, de tavaly már több termék, mint az olaj ára magához tért – a szerk.)

Sok öreg, kisebb pénzromlás

Az inflációt leszorítja az automatizálás, robotizálás. A társadalom öregedése is erre mutat, a nagy mértékű fogyasztás inkább a fiatalokra jellemző. Az internetes vásárlás is leszorítja az árakat, hiszen mindent főleg ott veszünk, ahol a legolcsóbb. Összességében azonban arra kell készülni, hogy az infláció visszatér.

Miért probléma a tőkepiacokon, ha jön az infláció? Sok országban a vártnál gyorsabban kellene akkor kamatot emelni, és így sok szektornak hirtelen megnőnek az adósságterhei. Ahogy 2007 körül az amerikai lakáshiteles szektornál kezdődve történt. De jó esély van arra is, hogy a jegybankok tanultak a korábbi hibákból.

Kiléptek a csatornából

A hosszú távú ábrákon szépen látszik, hogy az államkötvény-hozamok az USA-ban (de más országokban is) a nyolcvanas évek óta csökkenő trendben mozogtak. Az elmúlt hetekben ez a csökkenés megfordulni látszott, a kötvényhozam kilépett a süllyedő csatornából. Ez válthatta ki a részvénypiacok megroggyanását az utóbbi hetekben.

A magasabb kötvényhozam miatt átárazhatják a többi befektetést is, “nagyobb lesz a diszkonttényező”. (Vagyis a többi befektetéstől is magasabb hozamot várnak majd el. A többi befektetés, legyen az részvény, ingatlan, vállalati kötvény hozamát ugyanis világszerte az állampapírokéhoz mérik – a szerk.)

Bankok és high tech

Az Almundi Alapkezelő emelkedő hozamkörnyezetben jónak tartja a bankrészvények vásárlását, de például a technológiai forradalomban érintett vállalatok papírjait is. A kötvénypiacon inflációkövető, változó kamatozású papírokat javasolnak, vagy például rövidebb futamidejű, magasabb hozamú vállalati kötvényeket.

Vannak egyedi sztorik is, mint az orosz vagy brazil kötvénypiac. Az ingatlanfejlesztésekben, az árupiacon is látnak lehetőségeket.

Kondratyjev és a robotok

Kocsi János emlékeztetett azokra az elméletekre (Kondratyjev-ciklus), amelyek szerint nagyobb válságok után komoly technológiai innovációs hullám szokott megindulni. Ennek látszik számos jele, az önvezető autóktól, robotikától fintech pénzügyi innovációkig vagy a blokklánc-technológiáig. (Aminek csak egy kis része a kriptodevizák területe – a szerk.)

Felforgató (disruptive) technológiák során dolgoznak, amelyek egész ágazatokat alakíthatnak át teljesen. Jó választásnak tartják azon országok, mint Japán vagy Dél-Korea részvénypiacát is, amelyek ezen technológiák fejlesztésében, a technológiában élen járnak.

Kína is okosodik

A félig kapitalista, félig tervutasításos Kína is hatalmas összegeket költ a kutatásra, fejlesztésre, oktatásra, és próbál az exportorientált gazdaságról átállni a magas technikai színvonalú tevékenységekre. Kínában egyébként az infláció és az alapkamat is viszonylag alacsony szinten van, így a szakértő szerint egyelőre nincs okunk aggódni az adósságszint miatt. Eközben a hong kongi Hang Seng index egyre nagyobb diszkonttal forog a világ többi részéhez képest.

Indiai reformsikerek

Indiában nő a népesség és komoly strukturális reformokat hajtanak végre. Keményen fellépnek a feketegazdaság, az adóelkerülés ellen, modernizálják, digitalizálják az államigazgatást. Így az indiai részvényindexekre is jelentős felhajtó erők hatnak, amelyek ráadásul nem is fognak egyhamar megszűnni.

A kormányfő népszerűsége ennek ellenére magas maradt, ügyesen lavírozik. Az indiai részvénypiac viszont a legdrágábbak közé tartozik.

Előre a schröderi úton

Franciaországban a CAC-40 emelkedése is jelzi, hogy vannak jelentős változások. Az új miniszterelnök a német példákat igyekszik lemásolni, Schröder 2005-ös reformjai nyomán, például a munkaerő-piac és a tőkepiac liberalizálásával. A német gazdasági sikereket a schröderi reformoknak tulajdonítják. A francia elnök kezdő lépései jól sikerültek, amit a tőkepiac is díjaz.

Érdekes sztori Argentína, ahol meredeken emelkedik a tőzsdeindex. Az ország valamikor a világ egyik legerősebb gazdasága volt, majd a huszadik században csúnyán lemaradt. Az ottani elnök is a franciákhoz hasonló reformokkal kísérletezik, és úgy tudja ezeket véghez vinni, hogy nem veszít lényegesen a népszerűségéből.

A cseh és román kamat már nő

Régiónkban Csehországban és Romániában már emelik az alapkamatot nálunk még nem, de ez bele is fér a hazai inflációs célba és a körülötte levő egy százalékpontos tűréshatárba. Strukturális reformok a régióban nem történnek, de régiónk jelentősen profitál az európai ciklikus fellendülésből. A részvénypiaca olcsó.

Az infláció emelkedése miatt a régiós bankszektor érdekes lehet, különösen Romániában és Csehországban. A CETOP régiós index olcsó a világ többi régiójához vagy Európa többi részéhez képest. De az OTP is alighanem azért úszta meg minimális eséssel az utóbbi heteket, mert a magasabb kamatok miatt kamatmarzsa jobb lehet, ráadásul számos érdekeltsége van a régióban.

Még sohasem fordult elő, hogy az S&P 500-as indexet legalább 12 évig tartva, mínuszban lett volna a befektető. Az esetek 45 százalékában pedig legalább meg lehetett négyszerezni a pénzt 12 év alatt. Ez is mutatja, hogy a részvénybefektetésekben érdemes gondolkodni – mondta el Kocsi János.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?