5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

12 éves lett a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése, a jubileumi körkép újabb rekordot hozott: tovább távolodunk a 20 ezer forintos lélektani határtól. A hipermarketekben továbbra is a krumpli vezeti az áremelkedést, de a chipsadó emelése miatt jelentősen drágult a névadó ropogtatnivaló is. Az áfacsökkentés miatt sokkal olcsóbb a tej - kivéve, ha laktózérzékeny az ember.

Ahogy 12 éve (!) minden hónap elején, így márciusban is ellátogattunk az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy áruházába, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat használtuk fel.

Az előző havi trend folytatódott márciusban is: mindhárom áruházban nőttek az árak a tavalyiakhoz képest. A legnagyobb éves áremelést ezúttal az Auchanban mértük (+5,4%), a legalacsonyabbat pedig az Intersparban (+2,7%). Az előző hónaphoz képest viszont az Auchan és a Tesco is engedett valamelyest az árkosár végösszegéből - igaz, csak fél százalék körüli mértékben, de ez is elég volt ahhoz, hogy az Interspar és az Auchan helyet cseréljenek, így a francia lánc jött fel a második helyre. A különbségek azonban nem jelentősek, eléggé összerázódott a mezőny, a legolcsóbb és a legdrágább áruház közötti különbség alig haladja meg a 4 százalékot (avagy 800 forintot).

Egyedül a Tescóban tudtuk volna le 20 ezer forint alatt a havi nagybevásárlást, így a három áruház átlaga is 20 ezer forint fölé emelkedett. A Privátbankár Árkosár márciusi, 20 366 forintos értéke így ismét történelmi csúcsot jelent.

Összességében az előző hónapnál átlagosan 84 forinttal, 0,4 százalékkal kellett többet fizetnünk az élelmiszerekért a kasszáknál, míg egy év alatt 3,9 százalékos áremelést mértünk a hipermarketekben.

Valamennyit akkor spórolhatnánk, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják - így "csak" 18 945 forint lenne a számla végösszege, ezt azonban logisztikailag nem könnyű kivitelezni, és az utazgatás járulékos költségei egyébként is eltüntetnék az árelőnyt.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A krumpli továbbra is vezeti az éves drágulási versenyt, ezúttal is majdnem kétszer annyit kértek érte, mint tavaly az azonos hónapban (+92 százalék átlagosan). Az év eleji népegészségügyi termékadó-emelés alaposan megdobta a chips árát, 30 százalékkal kerül többe, mint tavaly. 17 százalékot drágult a kenyért egy év alatt, és a tejtermékek körében is hasonló drágulást mértünk - legalábbis a rudinál, a gyümölcsjoghurtnál és a tejfölnél. A tej esetében viszont továbbra is élvezhetjük az áfacsökkentés hatását: az UHT változat 24 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. A legnagyobb árcsökkenést azonban egy év alatt az almánál mértük (-32%), de 10 és 20 százalék közötti mértékben csökkent a banán, a tojás és a rizs ára is egy év alatt.

A KSH pénteken teszi közzé a fogyasztói árak februári alakulásáról szóló inflációs adatot.

Az előző hónaphoz képest jóval kevesebb volt a szélsőséges kilengés: 10 százalékot meghaladó áremelést csak a liszt, a csirkemell és egyes üdítők esetében mértünk, míg kétszámjegyű árcsökkenés egyedül egyes gyümölcsleveknél volt tetten érhető.

Havi legolcsóbbak: laktózérzékenynek lenni drága mulatság

Nemrég értekeztünk arról, hogy miközben a tej-áfacsökkentés hatásait mostanra szinte mindenki élvezheti, a laktózmentes tejek valamiért kimaradtak a körből. A laktózmentes tej alapból is jóval drágább, mint a "sima", másfélszer-kétszer annyiba is kerülhet, most pedig duplán sújtják a laktózérzékenyeket azzal, hogy továbbra is a magasabb áfát kell megfizetniük a vásárlásnál. A Pénzügyminisztérium megkeresésünkre furcsa választ adott, egyebek közt a társasági adóra is hivatkoztak - itt olvasható összeállításunk.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Megnéztük, mennyiért vehet egy liter tartós tejet az, akinek (vagy aki gyermekének) szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet. A legolcsóbb laktózmentes tejet az Auchanban találtuk (249 forint a 2,8 százalékos zsírtartalmú, saját márkás ESL tej), míg az Intersparban 269 forintért adták akcióban a Mizót. Ugyanez a Tescóban akció nélkül 349 forintért volt kapható. Eközben a legolcsóbb, "normál" UHT tejek átlagosan 161 forintba kerültek az áruházakban...

Az időjárás már kezd tavaszi lenni, a hipermarketek zöldségosztályán azonban még csak nyomokban fedezhető fel az új évszak. Piros (hónapos) retek a Tescóban épp nem volt kapható, az Interspar és az Auchan pedig olasz importot tett a polcokra - előbbi 129-ért, utóbbi 139-ért adott egy csomó retket.

A legolcsóbb rizst az Intersparban találtuk kilónként 269 forintért (S-Budget), 299 forintért a Tescóban Mester A rizst, az Auchanban saját márkás B rizst kínáltak.

12 évnyi áremelkedés, egy grafikonon

12 éve, 2007 februárjában végeztük az első felmérést, az első cikk márciusban jelent meg az árak változásáról. A kezdetek óta járjuk két szereplő, az Auchan és a Tesco áruházait - a havi nagybevásárlás ára így alakult az elmúlt 12 évben:

Részletes elemzéssel és visszatekintéssel is jelentkezünk a napokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG