6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A biztosítótársaságok statisztikái szerint átlagosan 3-4 évente törnek be a nyaralókba, hiszen az év jelentős részében üresen állnak az épületek. De nemcsak a betörők, hanem a természet is jelentős károkat okozhat, vagy egy csőtörés. Pedig havi néhány ezer forintból már bebiztosíthatjuk magunkat.

A nyaraló biztosítása többe kerül

Jelentős különbség található az állandóan lakott lakás valamint a szezonálisan lakott nyaraló biztosítások árai között; nyaralók esetében ugyanis a díj akár 50-100 százalékkal magasabb lehet, mint a lakásoknál - derül ki a PBA Biztosítási Alkusz közleményéből. A magasabb díjat azzal indokolják a biztosítók, hogy a tulajdonosok nem laknak állandóan a nyaralóban, ezért akár egy tűzkár esetén is nagyobb a „totálkár” valószínűsége, mint a lakásoknál.

Lényegesen nagyobb kárt okozhat egy csőtörés és a betörés veszélye is nagyobb, hiszen a nyári szabadságon kívül ritkán tartózkodunk ott. Éppen ezért teljesen más feltételekkel kell megkötni a nyaralókra a biztosítást, mint a lakóingatlanokra, ha azt szeretnénk, hogy minden életszerű kár ellen fedezve legyen és feleslegesen se fizessünk többet, mint szükséges.

„Sokan próbálják megspórolni ezt a lakatlansági pótdíjat, azt állítva, állandóan lakott épületként kötik meg a biztosítást. A biztosítók ezt könnyen tudják ellenőrizni és kiszúrni a biztosítási szerződéssel kapcsolatos ellentmondásokat, akár az irreálisan alacsony víz- vagy villanyszámlával. Nem érdemes a feláron spórolni, inkább más tételen takarékoskodjunk” – javasolja Vass Gábor, a PBA szakmai vezetője.

Az elemi károkra is érdemes felkészülni

A hagyományos lakóingatlanok biztosításában az ingóságok fedezete sokkal nagyobb részt képvisel, a nyaralóknál viszont más arány az indokolt. Sokkal nagyobb veszély, ha egy tavaszi beázást, vagy viharkárt csak hetekkel, vagy hónapokkal később fedezünk fel, mikorra már tetemes károk keletkeztek. Általában  a nyaralókban huzamosabb ideig nem érdemes nagyobb értékű műszaki cikkeket tárolni, így az esetleges elvesztésük inkább bosszantó semmint anyagi veszteség.

Fontosabb, hogy a szezonon kívüli időjárási viszontagságokból keletkező és annak további következményeit (például a betört ablakon keresztüli, több hetes beázást) fedezze a biztosításunk. Nyaraló esetében is igaz, hogy érdemes biztonsági ajtóval, ráccsal, vagy ablakfóliával megnehezíteni a behatolók dolgát, ezzel növelve a lebukás veszélyét.

Nem a betörés a legnagyobb veszély

Érdemes meghatározni, hogy mennyit szánunk a biztosításra, és ahhoz válogatni a biztosítók által kínált fedezetlistáról. A PBA szerint tűz- és elemi kár fedezet legyen a legfontosabb, ezt kövesse a betörés kockázat fedezetbe vonása, a megfelelő védelmi szint kialakításához segítséget kérhetünk bármelyik nyílászárókat forgalmazó szakáruházban, a MABISZ-minősítéssel rendelkező bejárati ajtók és zárak kiválasztásához.  

Aki számítógépet, telefont, műholdvevőt is huzamosabb ideig a nyaralóban tart, annak viszont ingóságokra is biztosítania kell a nyaralót. Aki sok vendéget fogad, annak fontos lehet, hogy az ott tartózkodók esetleges baleseteire is fedezetet nyújtson a biztosítás. A besurranók által a teraszról ellopott eszközöket (pl. mobiltelefont, fényképezőgépet) azonban nem fogja kifizetni a biztosító.

Néhány példa

A nyaralók jellemzően családi házak vagy vízközeli társasházakban lévő lakások. A PBA Biztosítási Alkusz az alábbi példákban egy négytagú család esetén családi háznál és társasházi lakásnál hasonlította össze a biztosítási árakat és szolgáltatásokat.

Családi ház (100 – 120 nm alapterületű)

- Épület biztosítási összege: 25.000.000 Ft
- Általános háztartási ingóság biztosítási összeg: 6.600.000 Ft
- Kiemelt értékű ingóság: 1.000.000 Ft
- Családi baleset-biztosítás: igen
- Felelősségbiztosítás: igen

Teljes körű lakásbiztosítás alapszintű biztosítási védelem esetén: 20 – 25 ezer forint/év
Közép szintű védelem (pl.: beázás, besurranás, fagyasztott élelmiszerek megromlása, különleges üveg törése, szabadban tárolt vagyontárgyak, okmányok, bankkártya pótlása, stb.) esetén: 25 – 50 ezer forint/év.
Magas szintű védelem (pl.: garázsban tartott gépjármű, kisállat-biztosítás, kiterjesztett garanciabiztosítás műszaki cikkekre, adatmentés, utasbiztosítás, kórházi lopásbiztosítás,  stb.):  50 – 90 ezer forint/év.
A biztosítási díj „all risks” fedezet esetén: 90 -120 ezer forint évente.

Társasházi lakás (75 nm alapterületű)

- Épület biztosítási összege: 19.000.000 Ft
- Általános háztartási ingóság biztosítási összeg: 5.100.000 Ft
- Kiemelt értékű ingóság: 1.000.000 Ft
- Családi baleset-biztosítás: igen
- Felelősségbiztosítás: igen

Teljes körű lakásbiztosítás alapszintű biztosítási védelem esetén: 16 – 24 ezer forint/év
Közép szintű védelem (pl.: beázás, besurranás, fagyasztott élelmiszerek megromlása, különleges üveg törése, szabadban tárolt vagyontárgyak, okmányok, bankkártya pótlása, stb.) esetén: 24 – 40 forint/év.
Magas szintű védelem (pl.: garázsban tartott gépjármű, kisállat-biztosítás, kiterjesztett garanciabiztosítás műszaki cikkekre, adatmentés, utasbiztosítás, kórházi lopás biztosítás,  stb.):  50 – 80 ezer forint/év.
A biztosítási díj „all risks” fedezet esetén: 80 -100 ezer forint/év.

Lakásbiztosítás kötésekor 6-7 biztosító különböző szolgáltatási szintű termékei közül választhatunk. A biztosítók alapvetően kétféle terméket kínálhatnak, és a modern lakásbiztosítások többsége nevesített.

 

Nevesített kockázatú lakásbiztosítások A biztosítási feltételben sorolják fel azokat a biztosítási eseményeket, amelyek bekövetkezte esetén a biztosító kártérítést fizet. Ez a biztosítás minden esetben kiterjed a tűz- és elemi károkra, villámcsapásra csőtörésre, üvegtörésre (ajtók, ablakok üvegezése) betöréses lopásra, rablásra egyaránt (alap szintű védelem).

 

Ezek az úgynevezett alapkockázatok, amelyek az egyes biztosítóknál különböző mértékben bővíthetők, például: beázás, besurranás, jóhiszemű beengedés (lopás), „trükkös lopás”, szabadban tárolt vagyontárgyak fedezete, garázsban tárolt gépjármű tűz- és elemi kár kockázata, felelősségbiztosítás, családi baleset-biztosítás, elveszett bankkártya, vagy személyes okmányok pótlása, fagyasztott élelmiszerek megromlása, szakiparos küldése, illetve vészelhárítás megszervezése, és egyéb biztosító specifikus kockázatokkal.

 

"All risks" – azaz összkockázatú  lakásbiztosítások

Ezeknél a biztosításoknál a feltételben csak a kizárásokat sorolják fel, vagyis azokat az eseményeket, amelyek bekövetkeztekor nem fizet a biztosító kártérítést (például.: belvíznek a biztosított épület talajszint feletti részében okozott kára).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG