Hirdetés

Nem akárki árulja el a titkot, hogyan legyünk sikeresek

Fellegi Tamás, 2017. október 05., 16:44

Warren Buffett a világ egyik leghíresebb befektető guruja azt állítja, hogy van egy olyan befektetés, amit nem lehet felülmúlni: az, amit saját magunk fejlesztésére fordítunk. Volt már korábban egy guru, aki hasonlóképp vélekedett: André Kostolany, aki szerint a legjobb befektetés az, amit gyermekünk taníttatására fordítunk. Kommunikáció tréning Buffett módra.

Buffett abszolút befektetésként ábrázolja azt, amit magunkra fordítunk: senki nem veheti el tőlünk, nem adózunk utána, nem inflálódik. Saját példáját említi: azt állítja, hogy ifjú korában félt közönség elé állni, képtelen volt emberek előtt beszédet tartani. Elment ezért egy olyan terápiára, vagy inkább kommunikációs tréningre, ahol ezt az akadályt sikerült legyőznie, ráadásul ott ismerte meg későbbi feleségét.

Önfejlesztés

Buffett szerint rengeteg olyan képesség van bennünk, amiről nem tudunk, vagy ha sejtjük is, nem tudjuk aktivizálni, hasznunkra fordítani. Emellett vannak olyan gyengeségeink, amelyekkel tisztában vagyunk, de nem teszünk eleget azért, hogy leküzdjük őket, változtassunk rajtuk. Pedig ha ezeket időben kezeljük, sokkal jobb életünk lehet, nem csak pénzügyi értelemben, hanem annyiban is, hogy érezzük magunkat, milyen baráti körünk van, mennyire vagyunk érdekesek mások számára.

Hirdetés

A guru konkrét tanácsokkal is szolgál. Elsőként azt a frázisnak tűnő tanácsot adja, hogy tanuljunk minél többet, minél több témáról rendelkezzünk információval, legyünk naprakészek, ha erre munkánk során szükség lehet, vagy leginkább, ha előadást kell tartanunk egy adott témában. Ha valakit meg akarunk győzni valamiről, legjobb ezt személyesen, élőszóban tenni. Buffett ebben nagyon nagy gyakorlatra tett szert, és azt mondja, hogy ilyenkor közben akár egy-egy anekdotát is bedob, hogy lazítsa a hangulatot, oldja az esetleges feszültséget.

Kommunikáció

Ha valaki megnézi, hogy beszél Buffett, láthatja, hogy soha nincs nála papír, soha nem olvas fel, nem keresgél jegyzetek között. Szerinte egy jó beszéd mindig úgymond szívből jön, az ember saját gondolataiból adódik, ezért nem kellenek hozzá leírt szövegek, legfeljebb egy rövid felsorolás azokról a témákról, amelyekről beszélni szeretne. Ha leírjuk a beszédet, az azért is káros, mert a beszéd közben megpróbálunk arra emlékezni, amit leírtunk, és ez rögtön érződni fog, nem lesz gördülékeny, színes és érdekes a beszéd.

Ami ugyancsak nagyon fontos, hogy olyan témákról tartsunk beszédet, amelyek érdekelnek minket, melyekről véleményünk van, melyekért lelkesedünk. Ez pozitív energiát, magabiztosságot sugároz, és magával ragadja a hallgatóságot, még akkor is, ha közben egyszer-egyszer apró szünetet kell tartanunk, hogy átgondoljuk, mit is akartunk még mondani az adott témával kapcsolatban.

Maga a guru

Buffett természetesen leginkább a befektetésekről, pénzről szeret beszélni, hisz ifjú kora óta ez a téma érdekli, ebben volt sikeres, nem is akármennyire. Évtizedek óta a Berkshire Hathaway részvénytársaságot vezeti, ami sokkal inkább hasonlít egy befektetési alaphoz, mivel részvényeket, illetve különböző vállalatokban kisebb-nagyobb részesedéseket szerez, vagy ad el attól függően, mikor látja erre megfelelőnek az időt. Tevékenysége gyümölcsöző: a saját vagyona 80 milliárd dollárra becsülhető, míg az egész társaság értéke 400 milliárd dollár fölött van, ezzel a világ ötödik legnagyobb értékű tőzsdei társasága.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

A szakértők azt tanácsolják: érdemes eltolni a nyaralóvásárlást jövő év elejére, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is kissé visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után. Az átlag hirdetési ár a hétvégi házak esetén 19 millió forint, a balatoni települések azonban jóval drágábbak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38909.78-0.54%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?