5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ma 70 éve került bevezetésre a máig is használatos fizetőeszköz, a világ talán azóta is legnagyobb és legértelmetlenebb inflációját követően. Azóta persze ez a pénz is elértéktelenedett, bár most végül bekövetkezett az árstabilitás. Vajon mi lesz a pénznem jövője, megéri-e a 100. évfordulót, és ha igen, hány számjegyű lesz a legnagyobb bankjegy?
2 háború, 2 pénzcsere

A 2 világháború teljesen tönkretette a magyar gazdaságot, mindkettő után a gazdaság visszaesése és áruhiány, sőt nélkülözés következett. A gazdaságpolitikának mindkétszer idő kellett, amíg kezdeni tud valamit a helyzettel, ezért mindkét esetben úgy döntöttek, hogy korlátlan pénznyomtatással elinflálják a pénz, ezáltal leszorítva a fogyasztást a gazdaság által elbírható szintre, egyben eltörölve úgy az adósságokat, mint a megtakarításokat.

Az első esetben a még közös osztrák-magyar valuta, a korona jutott erre a sorsra, amit fölváltott a pengő. Ez egész 1945-ig nagyjából stabil is volt, akkor azonban a háborús károk és az ország kifosztása után a gazdaság újraindítása sokáig tartott, ezért úgy döntöttek, hogy a pengőt teljesen elinflálják azzal a céllal, hogy előre meghatározott időben egy új valutát vezetnek be, de úgy, hogy a régiből már semennyit ne kelljen átváltani, mivel nem ér semmit.

Kevéssel kezdték

Az időpontot az határozta meg, hogy mikor kapjuk vissza Amerikától a nyilasok és nácik által elhurcolt aranytartalékunkat, ez képezte ugyanis az új valuta fedezetét, egyúttal lehetővé tette, hogy a gazdaság megfelelő működésének elérése előtt az állam élelmiszert és bizonyos fogyasztási cikket importáljon, hogy az új valutával szemben legyen árukínálat. Nem sokat kellett a forintból forgalomba hozni: először összesen 300 milliót, ennyiből ki lehetett osztani az 1946. júliusi fizetéseket és megvenni az aranyat és dollárt vagy svájci frankot azoktól, akik ezt beváltották forintra.

A rendszer működött, a gazdaság magához tért, az infláció azonban még egy darabig nem szűnt meg, de kezelhető szintű volt. Az 50-es évektől következett egy hosszú, inflációmentes időszak, amit a 70-es évektől ismét, immár egyre gyorsuló infláció váltott fel. A rendszerváltás után ez időnként 30 százalékra is felszaladt (1991-ben, majd 1995-ben a Bokros-csomag hatására). Mostanára ez teljesen megszűnt, a jegybank elégedetlen is, úgy gondolja, hogy 3 százaléknyi infláció kell az egészséges gazdaságnak (Amerika és az eurózóna 2-vel is beéri).

Bankjegycímlet, arany, valuták

Nézzük, 70 év alatt mennyit vesztett a forint értékéből. Az egyik összehasonlítási alap az lehet, ha megnézzük, akkor és most mekkora címletek voltak illetve vannak forgalomban. Akkor a legkisebb a 2 filléres volt, míg most az 5 forintos, ez 250-szeres eltérés. A legnagyobb bankjegy kevéssel a bevezetés után a 100-as volt, most a 20 ezres, ez 200-szoros érték. Ennek alapján 200-250-ed részére esett a forint vásárlóértéke. Megnézhetjük az aranyárat, is bár annak önmagában is változott az ára, de mégiscsak ad valami támpontot. Akkor 13 300 forint volt egy kilogramm, most 12 000 egy gramm, tehát 900-szoros a drágulás.

Figyelembe vehetünk valutaárfolyamot is, de ez is torz képet ad, mivel más valuták is inflálódtak azóta. Ráadásul akkor a háborús pusztítás miatt alig volt működőképes valuta: lényegében csak a dollár és a svájci frank jött szóba, ezen kívül az MNB még angol fontra, dán-, és svéd koronára jegyzett árfolyamot. Egy dollár akkor 11,74 forint volt, a mai 285 ehhez képest nem is tűnik soknak, de figyelembe kell venni, hogy a dollár igen sokat inflálódott a két olajválság során. A svájci frank már érdekesebb: akkor 2,70 volt, most ennek a bő százszorosa.

Árszínvonal

Végül a legjobb összehasonlítási alap: az árak. Ezeknek is csak egy része hasonlítható össze, hisz a mai áruk és szolgáltatások jelentős része akkor még nem is létezett, emellett akkor sok terméknek hatósági ára volt, ma pedig ahány üzlet, annyi ár. Közelítőleg azért össze tudunk hasonlítani néhány dolgot. A kenyér kilója 1 forint volt, az ehhez leginkább hasonlítható mostani fehér kenyér közel 300. A tej literje is 1 forint volt, ez ma nagy sávban szóródik, de az átlag 200-220 forint körül van. Benzinből gyenge oktánszámút árultak, annak literje 1,60 volt, ez most a 200-szorosa, ha eltekintünk a minőségbeli eltéréstől.

Egy gyenge minőségű hazai cigaretta 2 forint volt, ma már 1000 forint alatt nem nagyon kapni, igaz, ezt a jövedéki adó és az a cél okozza, hogy egyrészt a dohányzás visszaszoruljon, másrészt az államnak nagy bevétele legyen belőle, így az összehasonlítás torzít. A BKV heti villamosbérlete 7 forint volt, ez ma 5000 forint, vagyis 700-szoros drágulás. Egy átszállójegy 90 fillér volt, ez ma 350 forint, vagyis 400-szoros drágulás. Ha mindezek alapján összességében akarjuk a pénzromlást meghatározni, azt mondhatjuk, hogy az 70 év alatt nagyjából 300 szoros volt, vagyis 300-ad részére esett a pénz értéke.

A jövő

Ha nem terveznénk az euró bevezetését, egy idő után indokolt is lenne ebből az elinflált pénzből két nullát levágni, hogy előálljon egy, az eredetihez hasonló, értelmes számokkal működő pénznem. Mellesleg ma a legfőbb a pénznemek, mint a dollár, az euró és a font is ilyenek: a legtöbb bankjegy és érme egy-, vagy kétszámjegyű összeget mutat, emellett vannak 100-as, 200-as címletek (az euróból most vonják ki az 500-ast).

Persze a legjobb megoldás az euró bevezetése lenne, hisz ez bevált a hozzánk hasonló országok közül a szlovéneknek, szlovákoknak, észteknek, letteknek, litvánoknak egyaránt. Ez esetben nem lenne 100. szülinapja a forintnak, sőt optimális esetben a mostani lenne az utolsó kerek évforduló.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG