3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A múlt heti győzelmek után Oroszország meglepő ajánlatot tett Amerikának: vigye el Aleppóból a még ott lévő felkelőket, és ezzel további vérontás nélkül kerülne vissza az egész város a szíriai rezsimhez. Amerika nehéz helyzetben: szuperhatalomként komolytalannak kéne tartania a dolgot, de akkor ráfoghatják, hogy nem segített elkerülni a vérontást.

Kínos helyzet, de nem került volna rá sor, ha a nyugati hatalmak és az ellenzéket támogató környező országok hozzáállása nem lett volna féloldalas a szíriai polgárháború 5 évében. Meg akarták dönteni Aszad uralmát, de abban már nem voltak következetesek, hogy kit és hogyan támogassanak a cél elérése érdekében. Amikor tavaly az orosz erők Aszad rezsimjének hóna alá nyúltak, kérdéses lett, mennyit tudnak és akarnak tenni a felkelők megsegítésére.

Sikeres de brutális harc

Pár hónapja Lavrov orosz és Kerry amerikai külügyminiszterek összehoztak egy tűzszünetet, amely ha működött volna, közösen harcoltak volna az Iszlám Állam és az al-Kaida utódszervezetei ellen. Csakhogy a tűzszünet összeomlott, hisz a résztvevőknek, különösen Aszadéknak nem állt érdekében ez a megoldás, és kérdés, hogy az oroszok mennyire gondolták komolyan. Mindenesetre utána Aszad erői hathatós orosz segítséggel, nagy erőkkel támadták az Aleppó keleti részét tartó felkelőket, és múlt héten elsöprő támadással meg is szerezték tőlük a terület nem kis hányadát.

Ezek a harcok borzalmas áldozatokkal jártak a civil lakosság körében is, és ellehetetlenült a lakosság élelmiszer-, és vízellátása, nem is beszélve az alapvető egészségügyről, így a sebesülteket sem tudják ellátni. Ilyen körülmények között, ha változatlan intenzitással támadnak, akkor Aszadékra és az oroszokra óhatatlanul a kegyetlenség vádja vetül, mivel nem teszik lehetővé a humanitárius segítséget. Előbbieknek ez nem számít, hisz az egész világ kegyetlen barbároknak tartja őket, az oroszok viszont igyekeznek elkerülni ezeket a vádakat.

Zseniális csavar

A probléma áthidalására a saját szempontjukból remek tervet dolgoztak ki: megkérik a másik szuperhatalmat, hogy ha már valamennyire úgyis támogatta a felkelőket, most, hogy bukásra állnak, vigye el őket. Ezzel mindenki jól jár: nem lenne további vérontás, a felkelőknek nem kéne megadniuk magukat, szabadon távozhatnának az amerikaiak által támogatott, felkelők uralta más területekre. A legjobban persze Aszad örülne: visszanyerné Szíria legfontosabb városa fölött a teljes ellenőrzést, mégpedig további véráldozat nélkül.

Amerikának viszont roppant kínos az eset. Egyrészt a vereség elismerését jelenti, még akkor is, ha a felkelőknek csak egy részét támogatták korábban. Gyakorlatilag asszisztálniuk kéne a bukáshoz, Aszad és az oroszok győzelméhez. Ha viszont nemet mondanak, a másik oldal rájuk süti, hogy nem előzték meg a további vérontást. Oroszország ki is jelentette, hogy aki most nem távozik önként, azt a továbbiakban terroristának tekintik, vagyis olyan harc lesz, ahol nem ejtenek foglyokat.

A béna kacsa

Ilyen körülmények között nemigen lehet mást tenni, mint tárgyalni. Lavrov a Reuters szerint bejelentette, hogy a napokban találkozik az amerikaiakkal, akik még nem erősítették meg ezt. Az időszak azért is kellemetlen, mert közvetlenül az elnökcsere előtt állunk, és a régi adminisztráció már nem képes komoly manőverekre. Nyilván nem véletlen, hogy most kerül sor minderre, a szír rezsim és támogatói ügyesen kihasználják a hatalmi vákumot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG