4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Két hónappal az előrehozott választások után Koszovó teljes politikai bénultságba dermedt. A koszovói politikai válság és a tavaszi Nagy-Albániára vonatkozó tiranai nyilatkozatok fényében kell értékelnünk, hogy az elmúlt két hétben mind a szerb elnök, mind a külügyminiszter Koszovó felosztására tett javaslatot. Belgrád szerint a nagyalbán eszmék fellobbanása mögött a törökök állnak.
Erdogan török elnök

Több, mint 25 évvel Jugoszlávia felbomlása után az utódállamok számos határának ügye a mai napig vitatott és megoldatlan. Szerbia, Bosznia, Montenegró, Horvátország és Szlovénia esetében még mindig nemzetközi egyeztető fórumok vitatják az ügyeket, míg mások esetében – például Koszovó – politikai viták kereszttüzében állnak. Mivel Belgrád nem ismeri el Koszovó függetlenségét, a kétoldalú határt csupán közigazgatási határnak tekinti, míg Pristina ragaszkodik ahhoz, hogy az bizony államközi határ. Koszovónak Montenegróval is megoldatlan vitája van a Cakorr és a Belluha hegycsúcsok hovatartozásáról – márpedig az EU addig nem oldja fel a vízumkötelezettséget a koszovóiak számára, amíg ez utóbbi ügy nem rendeződik.

Politikai lebénulás Koszovóban

Koszovó most újra a balkáni térség egyik legforróbb pontja lett, augusztus 10-én ugyanis a parlament már negyedik alkalommal képtelen volt megválasztani a törvényhozás elnökét. A június 11-i előrehozott választások legnagyobb győztese, a PDK párt vezette koalíció ugyanis újonnan nem vett részt az ülésen – márpedig, amíg nincsen parlamenti elnök, addig teljes a politikai lebénulás, hiszen csak azon pozíció betöltése után lehet miniszterelnököt jelölni. A belső frontvonalak okozta patthelyzet arra késztette 5 vezető nyugati hatalom nagykövetét, hogy a napokban közös nyilatkozatban szólítsák fel a feleket a kiegyezésre.

A lakosság egy jó része közben attól tart, hogy Trump elnököt felemésztik a belső viszályok, ezért nem mutat érzékenységet a Balkán iránt és akár takarékossági okokból hazahívhatja a még mindig ott állomásozó 650 amerikai katonát, ezzel aláásva az összesen 4200 fős nemzetközi békefenntartó misszió létét. Akkor pedig újraindulnak az évszázados határváltoztatási játszmák. A Koszovó északi egyharmadában gyakorlatilag gettóba szorult szerbek a legszívesebben amúgy is csatlakoznának az anyaországhoz, amit a többségi albán népesség nem is bánna annyira, ha cserébe a szerb–koszovói határ szerb oldalán található, albán többségű Presevo-völgyet hozzácsaphatnák országukhoz.

Neo-oszmán fuvallat a Balkánon?

A koszovói politikai válság és a tavaszi Nagy-Albániára tett tiranai nyilatkozatok fényében kell értékelnünk a szerb vezetés új politikai vonalvezetését, amely alapján az elmúlt két hétben mind a szerb elnök, mind a külügyminiszter Koszovó felosztására tett javaslatot. Szerintük most kell lépni, mert hamarosan egy „iszlamizált Koszovó” egyesülhet Albániával és „Nagy-Albánia” jöhet létre. Szerintük ez csak tovább növelné Törökország befolyását a régióban.

Káncz Csaba

Márpedig a Vecernje novosti állami tulajdonú lap idén tavasszal szerb titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a nagyalbán eszmék és a Balkánon lévő határok átrendezéséről szóló kijelentések mögött a török titkosszolgálat áll. A szerb lap tudni vélte, hogy a török titkosszolgálat a Szerbiában is jelen lévő Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) révén, illetve a Pristinában található török tájékoztatási ponton keresztül fejti ki tevékenységét.

Lesz tehát mit megtárgyalni Erdogan török elnökkel, aki a tervek szerint szeptember végén érkezik 150 üzletember társaságában Belgrádba. Erdogan megvitatja a Török Áramlat gázvezeték építésének részleteit is és egyben követelni fogja, hogy Szerbia minden iskolát zárasson be, amely a tavaly nyári (ön)puccs szervezésével vádolt Gülen hitszónokhoz köthető.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG