Hirdetés
Hirdetés

Hogy lehet, hogy senki sem fékezi meg Észak-Koreát? Megvan a magyarázat

2017. augusztus 15., 06:07

Észak-Korea diktátora nem háborút akar, hanem rezsimjének háborítatlan fennmaradását. Ezt atomfegyverkezés révén véli megvalósíthatónak – mondja a berlini Freie Universität Észak-Koreára szakosodott kutatóintézetének irányítója. Eric Ballbach szerint a közvélekedéssel ellentétben Kínának nincs totális befolyása a phenjani rezsimre - de egyébként se akarná nagyon rávenni Kim Dzsongunt a fordulatra, jó neki a status quo a félszigeten úgy, ahogy van.

Kiszámíthatatlan felek feszülnek egymásnak - magának okozna kárt az USA?

Eric Ballbach az Alapblognak adott interjújában arról beszélt: badarság lenne abszolút kizárni egy atomháború lehetőségét Észak-Korea miatt. „Hiszen olyan két olyan ember között zajlik egyre durvuló hangvételben a szócsata, akik a világ legkevésbé kiszámítható politikusainak számítanak. Nyilvánvaló, hogy Kim Dzsongun diktátor és Donald Trump amerikai elnök életveszélyes pókerjátékot űznek. A nukleáris háborús eszkalálódásnak azonban objektíve mégis csak rendkívül csekély az esélye, legalábbis az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy megelőző csapást tudjon mérni Észak-Koreára.

Az amerikaiaknak – mint ahogy az oroszoknak, kínaiaknak, dél-koreaiaknak, japánoknak – fogalmuk sincs, hol tárolja Észak-Korea a nukleáris és nem nukleáris fegyvertárát. Egy, a Koreai-félszigeten vívott háború azonnal rendkívüli piaci, tőzsdei és reális gazdasági visszaesést okozna a világ legdinamikusabban fejlődő, a világgazdaságot leginkább éltető térségében. Egyébként maga Amerika is a legsúlyosabb károkat elszenvedők közé tartozna. A világgazdasági összeomlás szinte elkerülhetetlen lenne” – mondja a szakértő.

Hirdetés

Kínának úgy jó az egész, ahogy most van

Észak-Korea külkereskedelmének mintegy nyolcvan százaléka bonyolódik le Kínával, illetve Kína közvetítése révén. Rendkívüli ütemben fejlődik az utóbbi időben az észak-koreaiak gazdasági aktivitása, viszonylagos integrációja – Kínán és Oroszországon keresztül – a világgazdaságba. Az idei év első negyedévében majdnem negyven százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalma Kínával – az egy évvel korábbi szinthez képest. Kína profitál Észak-Koreából – gazdasági-kereskedelmi és politikai téren egyaránt. Nem érdeke, hogy a rezsim összeomoljon Phenjanban.

Eric Ballbach
Eric Ballbach

„Kína kiegyensúlyozott gazdasági fejlődését alaposan megzavarná, ha változna a status quo a Koreai-félszigeten. Kína retteg attól, hogy észak-koreaiak hirtelen milliós nagyságrendben indulnak meg a kínai határ felé, hogy ott leljenek menedékre és ott akarjanak végleg letelepedni. Ráadásul, ha a phenjani rezsim – bármilyen okból – megbukik, abból nagy valószínűséggel a két Korea újraegyesítése következne, mégpedig az amerikaiak irányításával. Ez azt hozná magával, hogy megnövelnék a térségben állomásozó amerikai csapatok létszámát, nagy részüket Dél-Koreából Északra, egészen a kínai határig vezényelnék. Hogy amerikai katonákat és fegyvereket telepítsenek a kínai határokra? – ezt Peking nem tűrné…” – teszi hozzá Ballbach.

A nemzetközi szankciók elsősorban Kína magatartása, Kína ellenérdekeltsége okán eredménytelenek. A kínaiak a nemzetközi szankciókat figyelmen kívül hagyva a gyakorlatban megvásárolják és tovább értékesítik, vagy maguk használják fel az Észak-Koreából származó vasércet és az ország többi alapvető exportcikkét, mindenekelőtt a halat, egyéb halászati termékeket, a tengeri gyümölcsféléket. A pénzügyi, banki elszigetelést célzó büntető intézkedéseket ugyancsak ki tudják játszani az észak-koreaiak, Kína és Irán, esetleg az oroszok közvetítésével.

Kim Dzsongun nem akar Kadhafi sorsára jutni

„Az észak-koreai diktátor legfőbb célja, hogy fennmaradjon a rendszere és ezáltal személyes uralma. Belülről biztonságban érezheti magát: rendkívül működőképesen és hatékonyan építette ki ezt a diktatúrát az apja és a nagyapja. Azt viszont Kadhafi líbiai diktátor sorsa alapján tanulta meg Kim Dzsongun, hogy az ilyesfajta rendszerekkel a Nyugat előbb-utóbb végez abban az esetben, ha a diktátorokat és rendszerüket katonailag sebezhetőnek találják, így a globalizált világban a tömegpusztító fegyverek birtoklása az egyedüli életbiztosíték a diktátorok, személyhez kötődő diktatúrák számára” – mondja az Alapblog.hu-nak adott  interjú végén az Észak-Korea szakértő.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?