Hirdetés
Hirdetés

Jaj nekünk, Brüsszel erősítését tervezi Merkel

2018. január 12., 12:04

Körvonalazódik az új nagykoalíció Németországban, a felek állítólag a főbb pontokban megállapodtak, és csak a részletek kidolgozása maradt. A tárgyalásokról egy 28 oldalas dokumentum készült, amelynek főbb pontjai, eddig 13, már kiszivárogtak.

Magyarországról Ausztrián keresztül Németországba érkezett bevándorló Angela Merkel képét mutatja a müncheni főpályaudvaron. Kép forrása: MTI
Bevándorló Angela Merkel képét mutatja a müncheni főpályaudvaron. Kép forrása: MTI

Úgy tűnik, eredményre vezetnek az újabb koalíciós tárgyalások Németországban. A kereszténydemokraták (CDU/CSU) és a szocialisták (SPD) megállapodni látszanak, erről készült is egy dokumentum. A legfrissebb kiszivárgott híreket a német sajtó, köztük a Der Spiegel Online részletesen követi.

A 28 oldalas dokumentumot a kereszténydemokraták kijelölt képviselői állítólag már egyhangúlag elfogadták, még a szocialistákon a sor. Eddig nagyjából ennyit lehet tudni:

Hirdetés

1. Az Unió néven emlegetett CDU/CSU és az SPD vezetése gondoskodik arról, hogy az országba érkező menekültek száma az évi 180-220 ezret ne haladja meg.

2. Az úgynevezett korlátozott védelmi státuszú menekültek (a magyar terminológiában valószínűleg oltalmazottak) családtagjainak Németországba hozatalát erősen korlátozni szándékoznak. A jelenlegi felfüggesztést érvényben tartják, amíg új szabályozás nem születik, amiben havi 1000 fős korlátot vezetnek be.

3. Adóemelést már nem terveznek, a magas jövedelműek adókulcsát sem növelik, mint ahogy az SPD eredetileg szorgalmazta.

4. A törvényben előírt betegbiztosítási járulékot ismét egyenlő arányban fizetik majd a munkavállalók és a munkáltatók. A csak a munkavállalókat terhelő kisebb járulékokat eltörlik.

5. A szolidaritási járulékot 10 milliárd euróval fokozatosan csökkentik 2021-ig. (Ezt politikai célok finanszírozására vezették be a kilencvenes években, mint az Öböl-háború és a német újraegyesítés – a szerk.)

6. A glyphosat nevű, vitatott, egyesek szerint rákkeltő növényvédő szer használatát visszaszorítják a mezőgazdaságban, a cél a teljes megszüntetése.

7. A szövetségi és a tartományi kormányzatok összefogásával, beruházásokkal erősítenék az iskolai oktatást.

8. A nyugdíjhányadot (más néven helyettesítési hányad) – vagyis a nyugdíj arányát a bruttó bérhez képest – a jelenlegi 48 százalékon tartják 2025-ig. Az előző, “Jamaika” koalíciós tárgyalásokon még a társadalom elöregedése miatt ennek csökkentését tervezték 43 százalékra. (Erre az évre, júliusra a gazdaság jó teljesítménye miatt három százalék feletti emelés várható – a szerk.)

9. Több pénzt küldenek Brüsszelbe, az EU erősítését tartják szem előtt a koalíciós felek. Ez azonban csak a következő több éves pénzügyi keret meghatározásakor lesz igazán esedékes.

10. Németország be akarja hozni lemaradását az éghajlatra káros gázok korábban vállalt csökkentése terén, ezért menetrendet állít fel a szénerőművek bezárásával kapcsolatban (“kiszállás a szénből”). A közlekedésben és az építőiparban is növelik az erőfeszítéseket.

11. Egymilliárd euró ráfordítással 150 ezer olyan személyt akarnak a munkaerő-piacra integrálni, akik hosszú távú munkanélküliek. Csökkentenék a munkanélküliségi járulékot, 0,3 százalékponttal. A legalább 45 főt foglalkoztató cégeknél lehetővé tennék, hogy a dolgozó határozott időre csökkentett munkaidővel dolgozzon – a gyermeknevelést, beteggondozást megkönnyítő intézkedésről a napokban itt írtunk.

12. A ”gyerekpénzt” (Kindergeld, ami a mi családi pótlékunkhoz hasonlít) két lépcsőben havi 25 euróval (mintegy 7700 forinttal) emelnék. (Ennek jelenlegi minimuma 194 euró, azaz 60 ezer forint.)

13. Nőkvótákat vezetnének be a közalkalmazottak körében, a vezetői posztokon 2025-ig ugyanannyi nőnek kell majd lennie, mint férfinak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Őrült vicces neveket adtak némelyik kriptovalutának - még a NAV-ot is belekeverték

Őrült vicces neveket adtak némelyik kriptovalutának - még a NAV-ot is belekeverték

Az elmúlt hetekben a bitcoin ralija után sorra emelkedésnek indultak a kriptovaluták árfolyamai, és a piac döbbenten észlelte, hogy már ezernél is több van belőlük. Boldog-boldogtalan létrehoz egyet, ha megvan hozzá az informatikai háttere, persze nevet is kell nekik adni, és van, aki igen szellemesen, sőt szarkasztikusan válasz nevet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)