5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Brexit keltette sokk után a három legerősebb európai politikus ma számba veszi az Unió jövőjét. Merkel nem engedi el a kezét Londonnak és különleges státuszt engedélyezne a briteknek. Októberben Ausztriában és Olaszországban is sorsdöntő szavazások jönnek. Egy új euró koncepció a 2017-es német és francia választások után kerülhet az európai nagypolitika döntéshozói elé.

Ma találkoznak a német, a francia és az olasz vezetők egy kis olasz szigeten, hogy a szeptember 16-i pozsonyi EU-csúcs előtt megvitassák a Brexit-sokk utáni EU jövőképét. Bár az unióról fognak vitázni, mindhárom vezető fejében belpolitikai problémák kavarognak, hiszen már nyakukon vannak a sorsdöntő általános választások. A francia elnökválasztás és a német általános választás jövőre esedékes, az olasz általános választásokat pedig 2018 tavaszáig kell valamikor megtartani.

Az EU előtt álló kihívások óriásiak. A német Bertelsmann Alapítvány friss jelentése szerint a menekültáradat, illetve az euroövezet válságából eredő sok gazdasági megpróbáltatás példátlan feszültségnek teszi ki az európai tervet. Sőt az a veszély fenyeget, hogy a projekt kudarcot vall, miközben a magyaroktól, lengyelektől, franciáktól kezdve a németekkel és a britekkel bezárólag teret nyer a Brüsszel-ellenesség.

Merkel nem nyomja a víz alá Londont

Renzi olasz miniszterelnök a Brexit óta próbálja betölteni azt a politikai űrt az EU-ban, amelyet London kiesése okozott. Egyben eltökélt abban, hogy nem engedi Berlint egymagában dönteni az Unió jövőjéről. Róma ugyanis azt érzékeli, hogy a béna kacsa Hollande vezetésével Párizs nem mutat fel ellensúlyt sem Berlin, sem Brüsszel irányába.

Káncz Csaba

A pozsonyi informális EU-csúcs napirendjét biztonsági és védelmi kérdések fogják dominálni és Berlin nem hagyja, hogy London kiesésével megrendüljön az északi tengely. Ez a brit szigetektől a Baltikumig húzódik és a tengely államai egészen másképp állnak az orosz kihívástól elkezdve szabadkereskedelmi kérdésekig, mint a gazdaságilag hazavágott déli államok. Nem véletlen, hogy Michael Roth német EU-ügyi miniszter a napokban kijelentette, hogy London egy különleges státuszt tárgyalhat le az EU-val, köszönhetően a nagyságának és több évtizedes EU-tagságának.

Merkel nem sietteti London távozását sem az Unióból, ellentétben Junckerrel és a baloldali francia és német külügyminiszterekkel, akik a britek gyors távozásra kényszerítésével pánikot óhajtanak kelteni, amely elrettentene más EU tagállamokat a kilépéstől. A kilépés évtizedekig őrült ötletnek számított, de napjainkban például a holland közvélemény-kutatásokat vezető Geert Wilders népszavazást követel az EU tagságról  – és az általános választások már jövő márciusban jönnek Hollandiában. Ezt követeli a Dán Néppárt is, amely a legnagyobb frakcióval bír a koppenhágai parlamentben, de egyelőre ellenzékben politizál.

Az olasz beteg

Franciaországban az EU-ellenesség még erősebb, mint Nagy Britanniában. Le Pen a francia kilépésről ("Frexit") szóló népszavazás ígéretével kampányol és jelenleg ő vezeti a népszerűségi listákat a jövő áprilisi elnökválasztás első fordulójára. S noha a felmérések szerint egy mérsékeltebb jelölt elpáholná a második fordulóban, erre azért nem lehet mérget venni. A mérsékelt konzervatív szavazók ugyanis olyan szinten háborodhatnak fel addigra a gazdasági mélyrepüléstől, a politikai osztály tehetetlenségétől és Berlin dominanciájától, hogy esetleg végül mégis beállhatnak Le Pen mögé.

Ausztriában október elején jön a megismételt elnökválasztás, ahol szintén az euroszkeptikus Norbert Hofer vezet. Ugyanabban a hónapban Olaszország is alkotmányos népszavazást tart a Szenátus reformjáról és Renzi miniszterelnök beígérte a lemondását, ha a nép nem szavazza meg a radikális átalakításokat. Itáliában az államadósság aránya a GDP-hez képest 133 százalékon áll, amely az EU-ban csupán Görögországban magasabb. A GDP 8 százalékkal, az ipari termelés pedig 25 százalékkal alacsonyabb szinten áll, mint a 2008-as krízist megelőzően. A DBRS nevű hitelminősítő a népszavazással összefüggő politikai bizonytalanságok és az olasz bankrendszer problémái miatt múlt pénteken megfigyelés alá vette Olaszország hitelbesorolását.

2017, mint politikai választóvonal

A fő gazdasági törésvonal Európában jelenleg nem a Nyugat és Kelet között van, hanem az euróövezeten belül, Észak és Dél között.  Ez 2017 végéig nem fog változni, de a német és a francia általános választások után egy új euró-koncepció a kerülhet az európai nagypolitika döntéshozói elé.

Az euróövezet olyan országai, mint Spanyolország, Olaszország, Portugália, Franciaország és Görögország szívesen visszatérnének a saját valutájukhoz, mert az euró túlértékelt számukra és termékeik euróban kalkulálva az ázsiai konkurensekkel szemben versenyképtelenek.  Ha egy jelentősebb leértékeléssel kilépnének az euró zónából, akkor visszanyerhetnének valamit a versenyképességükből, amit az euró-tagsággal fokozatosan elveszítettek.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG