3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elemzők szerint a kínai bankrendszer után hamarosan a kínai gazdaság egésze is a legnagyobb lehet a világon.
Forrás: Dice/Wikimedia Commons

Szektorszintű mérlegfőösszeg alapján immár a kínai bankrendszer a legnagyobb a világon – írja a Financial Times összehasonlító elemzésében. A londoni gazdasági napilag számításai szerint a kínai bankrendszer összesített eszközállománya 33 ezer milliárd dollár volt tavaly év végén, ezzel megelőzve az euróövezeti bankszektor 31 ezer milliárdos eredményét.

A lista harmadik helyén az amerikai bankrendszer áll, 16 ezer milliárd dollárral, míg a japán bankszektor 7 ezer milliárddal a negyedik. A kínai bankrendszer összesített állománya a hazai össztermék 3,1-szerese. Piaci árfolyamon számolva a kínai GDP érték már 2011-ben megelőzte az Európai Unióét.

Nem felhőtlen az öröm

A Nemzetközi Valutaalap kínai osztályának volt vezetője szerint azonban a hatalmas kínai bankrendszer nem ad okot ünneplésre, hiszen mindez inkább annak a jele, hogy a kínai gazdaság milyen eltúlzott mértékben függ a bankok finanszírozta beruházásoktól, továbbá, hogy mekkora teher rajta a nem hatékony forrásallokáció és milyen hatalmas hitelkockázatoknak van kitéve.

A kockázatok ellenére a londoni elemzők úgy vélik, a következő évtized végére a kínai gazdaság egésze is a legnagyobb lesz a világon, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat. A Centre for Economics and Business Research minden évben összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről az ún. WELT listában.

Kína lesz az első?

Az idei listához fűzött elemzésben kiemelik: a kínai gazdaság növekedésének lassulása és Donald Trump amerikai elnök jelentős költségvetési ösztönzési tervei ellenére azzal számolnak, hogy 2029-ben az Egyesült Államok és Kína helyet cserél a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.

A közgazdászok számítási modellje alapján 2030-ban Kína már jelentős előnnyel vezeti majd a világ gazdasági mezőnyét. A cég előrejelzése szerint a kínai GDP-érték több mint 35 ezer milliárd, míg az amerikai hazai össztermék mintegy 32 milliárd dollár lesz.

Valami nem stimmel Kínában - további visszaesésből kellene kijönniük

Kínában idén minimálisan lassul a gazdasági növekedés tavalyhoz képest - jelentette be az ázsiai ország miniszterelnöke az Országos Népi Gyűlés új ülésszakán. Márpedig ha ezt a pártvezetés is elismeri, ott már komolyabb visszaesésről lehet szó, hiába emlegetik minimálisként. De mit terveznek Pekingben? További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG