4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bajor konzervatív CSU követeléscsomagot állított össze menekültkérdésben, amelyben a menekültek számának korlátozása, a burkaviselet megtiltása, a jogtalanul ott tartózkodók következetes kiutasítása áll. Összességében a menekültpolitika jelentős szigorításáról van szó, amivel erősen szembehelyezkednek a CDU-val és Merkellel.

A további konfliktusok a CDU-val programozva vannak abban a dokumentumban, amelyet a CSU (a CDU bajorországi, szintén konzervatív testvérpártja) állított össze a menekültüggyel kapcsolatos követeléseiről – írja a bajor BR24 honlapja. Ebben az van, hogy a befogadott menekültek számát évi 200 ezerben kéne maximálni, a tartózkodási jog nélküli menekülteket konzekvensen ki kell utasítani. Meg kell tiltani a burka viseletét, és meg kell szüntetni a kettő állampolgárságot, tranzitzónákat kell felállítani.

A követelések nagy része nem új, de egybe csomagolásuk igen. A CSU törvényt szeretne a bevándorlás korlátozásáról, amelyben a keresztény-nyugati kultúrkörből származó bevándorlók előnyt élveznek. Szerintük az államnak kell eldöntenie, kiket fogad be, nem a migránsoknak. A menekülés okainak felszámolása mellett arra is törekednének, hogy a menekülteket minél hamarabb visszaküldjék a származási országukba.

A BR24 szerint ez a követeléscsomag, amelyet a hétvégén a párt elnöksége elé készülnek terjeszteni, tovább élezi majd az ellentéteket a koalíciós partner CDU-val és Angela Merkel kancellárral.

Más vitás kérdésekről is szólnak, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók leépítését kérik, biztonsági okokból a hadsereg belföldi bevezethetőségét szorgalmazzák és lehetővé akarják tenni egyes személyes adatok számítógépes tárolásának meghosszabbítását. Szupergyors internetet vezetne be egész Bajorországban, csökkentené a szülők nyugdíjjárulékát és vitába száll a szocialista SPD-vel is, amely mindenféle adóemelés ellen tiltakozik.

A CSU az AfD-t (a szélsőjobboldali, idegenellenes, rasszista pártot) szajkózza – írja a Süddeutsche Zeitung kommentárja. Angela Merkel kancellár nemrég intett mérsékletre, most pedig a CSU egy nagy pofonnal felérő követelésekkel jött elő. A nyugati kultúrkörből jövő bevándorlók előnyben részesítése, a burka és a niqab viseletek betiltása a szerző szerint olyan ötletek, mintha éjféli sörsátor-látogatás során születtek volna.

Angela Merkel a napokban szólította fel a felelősséget viselő német politikusokat a „verbális leszerelésre”, szóhasználatuk finomítására. Mondván, hogy ha az ő szóhasználatuk is eszkalálódik, akkor az ellenfeleik fognak nyerni. (Valószínűleg a szélsőjobbra gondolt.)

A szerző cáfolja a CSU több állítását, például a muzulmán nők 70 százaléka Németországban még kendőt sem tesz a fejére, burkát és niqab-ot pedig csak néhány százan hordanak, a menekültek számának korlátozása pedig alkotmányellenes lenne. Megállapítja, hogy eddig az olyan kísérletek, amelyek az AfD-t jobbról próbálták előzni, csak a CDU szavazatvesztéséhez vezetett.

A Handelsblatt a baloldali SPD egyik vezetőjét idézi, aki szerint a CSU-nál az „értelem a bőrnadrágba csúszott le”. Szerinte az SPD az alkotmányos jogokat csorbítaná, ami nagyon tetszeni fog majd a szélsőjobboldali AfD-nek. A Zöldek egyik politikusa szerint Horst Seehofer jobboldali populista követeléseket hangoztat, és a CSU-t az AfD bajor szárnyává akarja alakítani.

Maga az AfD is úgy gondolja, hogy a CSU követeléscsomagja nekik kedvez leginkább. Elsősorban azért, mert a CSU, amely a kormányzó koalíció tagja, csak beszél erről, jó pontokat akar szerezni a társadalomban, de valójában nem tesz semmit. Ha cselekedne is, akkor az AfD-nek nehezebb lenne – mondta a szélsőséges szervezet egyik vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG