Hirdetés
Hirdetés

Olyan fájdalmat és szenvedést ígér Észak-Korea, amilyet még nem látott Amerika

Gáspár András, 2017. szeptember 11., 13:01

Ha az Egyesült Államok keresztülviszi az ENSZ BT-n a szankciók szigorítását, akkor Észak-Korea kemény megtorlással válaszol - ígéri Kim Dzsongun. A hidrogénbombával kísérletező diktatúrát gazdasági intézkedésekkel akarják sarokba szorítani, amely cserébe újabb támadással fenyeget.

A koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott korábbi fotón Kim Dzsongun állítólag éppen azt felügyeli, ahogy egy hidrogénbombát egy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelnek fel. Fotó: EPA / KCNA
A koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott korábbi fotón Kim Dzsongun állítólag éppen azt felügyeli, ahogy egy hidrogénbombát egy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelnek fel. Fotó: EPA / KCNA

Megtorlást ígért Észak-Korea arra az esetre, ha az Egyesült Államok javaslatára az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén újabb, a korábbiaknál jóval erőteljesebb szankciók bevetéséről dönt Phenjan ellen. Washington egyebek mellett olajembargót, Kim Dzsongun vagyonának befagyasztását, textilexport-embargót és az észak-koreai vendégmunkásoknak történő kifizetések visszatartását szeretné elérni.

Fájdalmat és szenvedést ígérnek

Kim Dzsongun rezsimje a Bloomberg beszámolója szerint azt közölte: éberen figyelik az amerikaiak minden lépését; ha az Egyesült Államok valóban tető alá hozza az Észak-Korea által illegálisnak és jogtalannak minősített szankciókat, akkor Phenjan garantálja, hogy megfizet tettéért - írják.

Hirdetés

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által végrehajtandó lépések az Egyesült Államok számára a legnagyobb fájdalmat és szenvedést hozzák majd, amin egész történelmük során keresztülmentek" -

derül ki az észak-koreai hírügynökség összefoglalójából.

A Fox News még pénteken azt jelentette: Észak-Korea egy közleményben - Nikki Haley ENSZ-nagykövetet "politikai prostituáltnak" nevezte. "Vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért"- idézi az MTI a Fox News beszámolójában írtakat.

Kína és Oroszország is vétózhat

Kim Dzsongun a hétvégén egyébként fogadást tartott azoknak a tudósoknak és mérnököknek megjutalmazására, akik közreműködtek a szeptember 3-i kísérleti robbantás előkészítésében. Észak-Korea azt állítja, hirdogénbombát teszteltek - a robbantás által kiváltott földmozgást Magyarországon is kimutatták a műszerek. Erre válaszul akarja most az Egyesült Államok szigorítani a szankciókat.

A kérdés az, hogy Kína és/vagy Oroszország megvétózza-e az intézkedést. Vlagyimir Putyin már jelezte, hogy nem a szankciók további szigorítása jelenti a megoldást a feszültségekre, Kína pedig aggódik amiatt, hogy összeomlik a rezsim a gazdasági szankciók súlya alatt. Azt elképzelhetőnek tartják a szakértők, hogy egy részleges szigorítással, például az olajexport ideiglenes felfüggesztésével együtt tud érteni Peking, ha úgy látja, hogy az ráveheti a párbeszéd újrakezdésére Phenjant.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?