Hirdetés
Hirdetés

Olyan fájdalmat és szenvedést ígér Észak-Korea, amilyet még nem látott Amerika

Gáspár András, 2017. szeptember 11., 13:01

Ha az Egyesült Államok keresztülviszi az ENSZ BT-n a szankciók szigorítását, akkor Észak-Korea kemény megtorlással válaszol - ígéri Kim Dzsongun. A hidrogénbombával kísérletező diktatúrát gazdasági intézkedésekkel akarják sarokba szorítani, amely cserébe újabb támadással fenyeget.

A koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott korábbi fotón Kim Dzsongun állítólag éppen azt felügyeli, ahogy egy hidrogénbombát egy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelnek fel. Fotó: EPA / KCNA
A koreai központi hírügynökség (KCNA) által kiadott korábbi fotón Kim Dzsongun állítólag éppen azt felügyeli, ahogy egy hidrogénbombát egy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelnek fel. Fotó: EPA / KCNA

Megtorlást ígért Észak-Korea arra az esetre, ha az Egyesült Államok javaslatára az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén újabb, a korábbiaknál jóval erőteljesebb szankciók bevetéséről dönt Phenjan ellen. Washington egyebek mellett olajembargót, Kim Dzsongun vagyonának befagyasztását, textilexport-embargót és az észak-koreai vendégmunkásoknak történő kifizetések visszatartását szeretné elérni.

Fájdalmat és szenvedést ígérnek

Kim Dzsongun rezsimje a Bloomberg beszámolója szerint azt közölte: éberen figyelik az amerikaiak minden lépését; ha az Egyesült Államok valóban tető alá hozza az Észak-Korea által illegálisnak és jogtalannak minősített szankciókat, akkor Phenjan garantálja, hogy megfizet tettéért - írják.

Hirdetés

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által végrehajtandó lépések az Egyesült Államok számára a legnagyobb fájdalmat és szenvedést hozzák majd, amin egész történelmük során keresztülmentek" -

derül ki az észak-koreai hírügynökség összefoglalójából.

A Fox News még pénteken azt jelentette: Észak-Korea egy közleményben - Nikki Haley ENSZ-nagykövetet "politikai prostituáltnak" nevezte. "Vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért"- idézi az MTI a Fox News beszámolójában írtakat.

Kína és Oroszország is vétózhat

Kim Dzsongun a hétvégén egyébként fogadást tartott azoknak a tudósoknak és mérnököknek megjutalmazására, akik közreműködtek a szeptember 3-i kísérleti robbantás előkészítésében. Észak-Korea azt állítja, hirdogénbombát teszteltek - a robbantás által kiváltott földmozgást Magyarországon is kimutatták a műszerek. Erre válaszul akarja most az Egyesült Államok szigorítani a szankciókat.

A kérdés az, hogy Kína és/vagy Oroszország megvétózza-e az intézkedést. Vlagyimir Putyin már jelezte, hogy nem a szankciók további szigorítása jelenti a megoldást a feszültségekre, Kína pedig aggódik amiatt, hogy összeomlik a rezsim a gazdasági szankciók súlya alatt. Azt elképzelhetőnek tartják a szakértők, hogy egy részleges szigorítással, például az olajexport ideiglenes felfüggesztésével együtt tud érteni Peking, ha úgy látja, hogy az ráveheti a párbeszéd újrakezdésére Phenjant.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?