4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az OTP több országban is keres megvásárolható bankokat - Magyarországon is folynak tárgyalások. Az MNB által kiszabott bírságot befizeti az OTP, bizonyos hibákat elkövettek - a GVH döntését viszont vitatják. Nem akarják egyszerre lenyomni a teljes devizahiteles-mentést a bankok torkán.

Itthon is tárgyalnak vásárlásról

AZ OTP közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón részvényesi kérdésre válaszolva Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta: a régióban és Magyarországon is minden lehetőséget áttekintenek. Egy olyan országban, ahol jelenleg kicsiny az OTP részesedése, akár hamarosan sikerülhet egy bankvásárlás. A magyarországi akvizíciókkal kapcsolatban Csányi annyit mondott: itt is tárgyalunk.

A bank Romániát mindig stratégiai célpontnak tekintette, amely EU-tagságának köszönhetően gyorsulva – minket is megelőzve - növekszik – ám itt egyelőre nem találtak megfelelő akvizíciós célpontot. Szerbiában immár nyereséges a bank, ráadásul erről a piacról több bank akar kivonulni - mondta az elnök-vezérigazgató.

 

 

A nagy hal bekap egy másik nagy halat?

A magyar piacra csak eladási kényszer esetén átadott bank átvételével lenne értelme belépnie új szereplőnek. A már jelen lévő bankok tulajdonosai pedig az elmúlt évek tőkepótlásai után aligha vállalnának további költségeket. Így lényegében piaci szereplőként csak az OTP vásárolhatna – akár több bankot is. De – hívta fel a figyelmet Csányi – az MNB már jelzést küldött, hogy nem nézné jó szemmel, ha nagy bank vásárolna meg nagybankot a magyar piacon. Ennek kapcsán további tárgyalásokra van szükség.

Ha mi nem veszünk, akkor előfordulhat, hogy az államnak kell konszolidálnia – mondta ugyanakkor Csányi, emlékeztetve, hogy van olyan bank, akinek komoly elhatározása van a magyar piac elhagyására. Ha nem lesz vevő, akkor előfordulhat olyan helyzet, amikor valamit tenni kell: bezárni, vagy valakinek átvenni az eszközöket. Itt az fog dönteni, hogy mi kerül kevesebbe. Ugyanakkor Csányi hangsúlyozta: amit elmondott, az nem jelenti azt, hogy bármely hazai bank csődbe mehetne - ezt a tulajdonosok sem engedhetik meg.

A Giro Zrt. eladásával kapcsolatban Csányi elmondta, a társaság tulajdonosainak többsége értékesíteni akarta részesedését, így már nem volt értelme megtartani az OTP részvényeit és kitartani a korábbi – épp nagyobb részesedést tervező – elképzelésük mellett.

Hibáztunk - fizetünk

Az MNB-bírságot (egyoldalú szerződésmódosítások vizsgálata kapcsán feltárt jogszerűtlen díjemelések - a szerk.) be fogjuk fizetni, a visszautalások folyamatban vannak, miután bizonyos hibákat valóban elkövettünk. Ezek összesített eredménye sem rázza majd meg a bankot – mondta Csányi Sándor. Mindenben megegyeztünk a jegybankkal a díjemeléssel kapcsolatos vitatott kérdésekben – válaszolta a Privátbankár.hu kérdésére Csányi Sándor, majd pontosította: elfogadták a jegybank érveit ebben a kérdésben, így itt nem perelnek majd – ellentétben a GVH döntéssel (a végtörlesztés miatti kartell ügyében - a szerk.), ahol viszont mind a megalapozottságot, mind a bírság mértékét vitatja az OTP.

Devizahitelesek megmentése: nem lesz új végtörlesztés

Az új kormány megalakulása után kezdődnek majd a tárgyalások a devizahitelesek mentése kapcsán. Abban konszenzus van, hogy a teljes állománnyal kapcsolatos terheket ne most azonnal kelljen elszámolni – tehát nem lesz végtörlesztéshez hasonló megoldás. Abban is konszenzus van, hogy az árfolyamgát-jellegű megoldás a jelenlegi leggyümölcsözőbb megoldás, ahol azonnal közel 30 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet. A Bankszövetség dolgozik egy konszenzusos megoldáson – mondta Csányi Sándor.

Az MNB új ötlete nem rengeti meg az OTP-t

A mi helyzetünkre komoly mértékben nem hat az új jegybanki megoldás – mondta Wolf László vezérigazgató-helyettes, aki szerint a bank vélhetően kötvényből betétbe vonul. Megnézzük az állampapír-kínálatot, azt ugyanakkor látni kell, hogy az OTP más eszközökért is menni szokott – nemrégiben épp egy középlejáratú változó kamatozású papír jegyzésében vettek részt. A külföldiek vélhetően nem váltják majd át olyan szinten a korábbi kötvényben lévő pénzeiket állampapírra, mint amit az MNB vár – mondta Wolf, jelezve ugyanakkor, hogy nagyod rövid idő telt el az intézkedések bejelentése óta az elemzésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG