4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Azokban az országokban, ahol a megtakarítások magas fokon állnak, a hitelkártyák nem jelentenek hajtóerőt a készpénzmentes fizetés elterjedésében. A készpénz-hívő olaszok ugyanakkor a pre-paid kártyákra szavaznak.

Európa szerte egyre inkább teret nyer a készpénzmentes fizetés iránti igény, amely az ezt az igény kezelni tudó infrastruktúrára és kereskedelmi szokásokra is kihat. Európa vezető és hazánk egyetlen bankfüggetlen bankkártya SIX Payment Services összeállítása szerint ugyanakkor az egyes uniós államokban más-más kihívással találkoznak az elektronikus fizetés támogatói.

Magyar vezető a régió élén

A közelmúltban változás történt a SIX hazai és régiós vezetésében. A svájci központú vállalkozás Molnár Tamást, a SIX Payment Services magyarországi fióktelepének eddig ügyvezető igazgatóját nevezte ki a cég Közép-Kelet-Európa régiós új piacokért és partnerkapcsolatokért felelős igazgatójává. A magyarországi fióktelep vezetését a cég korábbi értékesítési igazgatója, Ács Zoltán vette át. A társaság régiónkban Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában már fióktelephellyel is rendelkezik, de megjelent Csehország, Horvátország és Szlovákia piacán is.

A konzervatívok

Németországban a bizalmatlanság a fő akadály – míg az angolszász országokban általános a bankkártya-használatot előrerepítő hitelkártya-használat, a németek nem szeretnek eladósodni, így a hitelkártyák iránt sincs túl nagy kereslet. Ha pedig ez így van, akkor a bankkártyás fejlesztések sem olyan fontosak, az ügyfelek bizalmatlanok az újdonságokkal – mint például az érintésmentes kártyás fizetés – iránt. Ahol Németországban komoly az áttörés, az az on-line vásárlások: a németek lelkes online vásárlók, és ilyenkor természetesen kártyával fizetnek.

Svájcban, Luxemburgban és Liechtensteinben magától értetődő a készpénzmentes fizetés – és az utóbbi években az online vásárlások aránya is jelentősen megnőtt. Az eltérő deviza miatt főként a svájciak és a liechtensteiniek számára éri meg kártyával fizetni, mert így Európában nem kell devizáról gondoskodniuk. Miután gazdag országokról van szó, a kártyabirtokosok zöme betéti kártyájáról költ, ám épp ezért a hitelkártyák még jelentős növekedési potenciállal bírnak. Lassan az új technológiák, például a mobiltelefonnal történő fizetés, is elfogadottá válnak.

Ausztriában szintén elsősorban betéti kártyával fizetnek az emberek, itt már komoly előrelépés látható az érintés nélküli és mobiltelefonos fizetés terén is. Ugyanakkor még mindig jelentős a belső piac védelme: sok elfogadóhelyen továbbra is csak a Maestro plasztikok használhatóak a hazai (osztrák) kibocsátású kártyák mellett a terminálokon.

Pre-paid kártyára vált a készpénzben hívő olasz

Olaszországban a készpénz a király, de a fizetőkártyák használata is egyre gyakoribb. Főként a prepaid kártyák kedveltek. A bankok és a posta előszeretettel bocsátanak ki ilyen kártyákat, mivel sok olasznak nincs bankszámlája, és így csökkenthető a hitelezési kockázat. A MasterCard minapi budapesti konferenciáján elhangzott: a pre-paid kártyákat az országban jelentős számú bevándorló is használja, akiknek egyébként a banki azonosítási procedúra kötöttsége miatt nem lenne módja rendes bankszámlát nyitni. Bár a korábbi 50 euró feletti vásárlások készpénzben történő fizetésének tilalma nem vált be, de tény, hogy a feketegazdaság és a korrupció visszaszorítása miatt az ezer euró feletti összegeket nem lehet készpénzben fizetni.

Készpénzzel fizetne? Menjen máshova!

Hogy van hova fejlődni, azt Skandinávia példája mutatja: itt az élet minden területén dominál a kártyás fizetés, sőt gyakran ez az egyetlen rendelkezésre álló fizetőeszköz, és a kereskedelem vagy a vendéglátóipar területén általában nem is látják szívesen a készpénzes fizetést. Ennek okaként az északiak a higiéniát, a biztonságot, a kényelmet és bűnözés megnehezítését nevezik meg.

Amikor a lemaradásból előny kovácsolható

Magyarország és Lengyelország annak előnyeit élvezi, hogy az elmaradott infrastruktúra miatt mostanság kell fejlesztenie a készpénzmentes infrastruktúráját, amelynek köszönhetően most a legmodernebb technológiát tudják meghonosítani – mindkét országélen jár például az érintésnélküli kártyák forgalmazásában. Ezek az országok ily módon átugrottak egy technológiai generációt, s az emberek is általában gyorsabban fogadják el az új technológiákat. Ennek ellenére magas a készpénzes fizetések aránya – a SIX meglehetősen megkérdőjelezhető adatai szerint Lengyelországban a 90 százalékot is eléri.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG