4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába hatalmas az igény az azonnali fizetési megoldásokra, a digitalizáció derékba törheti a bankok uralmát. A jövőre érkező PSD2 szabályozás ráadásul komoly nyomást és terhet ró majd a pénzintézetekre, akik pedig nem tudják tartani a versenyt a nagyvállalatokkal és a fintech cégekkel, azok könnyen eltűnhetnek a süllyesztőben. A Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján kiderült, hogyan védekezhetnek ez ellen a bankok.

A digitalizáció népszerű hívószó manapság, hiszen gyakorlatilag minden szolgáltatás és minden vállalat azon fáradozik, hogy online térbe helyezze a működését – ez alól a bankok sem kivételek. Ugyanakkor a digitalizáció egy kétélű kard a bankok kezében, mert ugyan a felhasználók számára sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldásokat kínálnak, a fintech megoldások terjedésével épp, hogy a bankok uralma csökken a gazdaságban, ismertette előadásában Reinhard Höll, a McKinsey & Company partnere a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján.

Reinhard Höll

Höll szerint itt is „négy lovason” közelít a bankpiaci Apokalipszis. Először is ott vannak a különböző fizetési szolgáltatások, amik gyakorlatilag fölöslegessé teszik a bankok működését, mivel a tranzakciókat a bankok bevonása nélkül lehet lebonyolítani – ilyen például a PayPal. Ráadásul a számos megoldás közt gyakorlatilag mindeggyé válik, hogy kártyával, alkalmazással vagy mobil pénztárcával végzi-e a felhasználó a fizetést, hiszen a számára legkényelmesebb megoldást fogja választani – vagyis a szolgáltató, kibocsátó vagy bank neve gyakorlatilag lekopik a szolgáltatásról. Emellett a fintech megoldások terjedése egyre nagyobb átláthatóságot követel a bankoktól (szemben egy-egy szolgáltatóval), jó példa erre a PSD 2 szabályozás, véli Höll.

Jövőre kivégzik az európai bankokat?

A PSD 2 sokkal szigorúbban szabályozza majd a pénzintézetek által kezelt személyes adatok védelmét és azok harmadik fél számára történő megosztását. A szabályozás 2018. január 13-án lép életbe, és 18 hónap türelmi időt kapnak majd a bankok az átállásra – akinek pedig nem sikerül, azok hatalmas nagy büntetésre számíthatnak majd. Ez a szabályozás egyedülálló a világon, Európában jön létre először fintech szolgáltatásokat is figyelembe vevő adatvédelmi szabályozás – a „tesztüzem” után ezt vehetik majd át az amerikai bankok is.

A szabályozás kifejezetten nagy előnyhöz juttathatja az informatikai szolgáltatókat, a fintech cégeket és persze a felhasználókat, hiszen sokkal kényelmesebb, gyorsabb és szabadabban kezelhető megoldásokat kapnak a kezükhöz. A kártyakibocsátók, a bankok és a hitelszolgáltatók számára viszont komoly kihívást jelenthet majd rövid távon a PSD 2 bevezetése, fűzte hozzá Reinhard Höll.

Lehúzhatják a rolót?

A McKinsey & Company szakembere szerint a bankok szerepe gyakorlatilag kikerülhet a pénzügyi egyenletből a hosszú távú hatásokat tekintve. Jelenleg a bankok uralják a tranzakciós piacot, hiszen bár a fintech megoldások jelen vannak a piacon, a tranzakciók, hitelek és egyéb szolgáltatások terén még mindig a pénzintézetek az uralkodók – a technológia csupán kiegészíti azt. Azonban egyre több nagyvállalat kínál már saját fizetési megoldást (gondoljunk csak az Apple, az Amazon, az Alibaba, a Facebook vagy a Google saját fizetési technológiáira), ezek pedig egyre kevésbé támaszkodnak a bankok segítségére: a pénz küldése és fogadása saját, különálló platformon történik.

Höll úgy látja, hosszú távon ezek a cégek és megoldások teljesen kigolyózhatják a bankokat az egyenletből. Ez ellen egyetlen megoldás látszik körvonalazódni, ez pedig a felhasználóbarát megközelítés. Reinhard Höll szerint amennyiben a bankok a figyelmüket egy élményközpontú pénzügyintézés felé fordítják (gyors, akár azonnali fizetés; személyre szabott szolgáltatások), úgy megtarthatják a pozíciójukat a piacon. Akik azonban ezt nem ismerik fel, azoktól néhány éven belül biztosan búcsúzni fog a piac.

A konferenciáról írt további anyagunkat itt találja:

Kapaszkodj! Januárban összedőlhet az európai pénzpiac? >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG