Hirdetés
Hirdetés

Gyengül a font, magához tért az euró

Fellegi Tamás, 2017. október 05., 11:00

Nagy emelkedés után újra esik a font, az euró viszont kezdi kiheverni a katalán válság okozta megrázkódtatást. Esik a Mol, a Telekom és a Konzum.

A brit EU-tagságról szóló népszavazást követő leértékelődés óta az angol font szép nagy hullámokat tesz. Tavaly ősszel a több hónapos gyengülés után túladottá vált mélyen 1,10 eurós szint alatt, majd onnan egy nagy felívelés következett 1,20-ig. Ott megint az eladók vették át a szerepet, ismét túl mélyre lökték, 1,07-ig, de megint éles felpattanás jött 1,14-ig. Most eljött a sokadik korrekció korrekciója, aminek azért oka is van, miután a kilépési tárgyalások megint elakadtak.

Euró/angol font
Euró/angol font

Az eurót átmenetileg megviselte a katalán népszavazás, és a dollárhoz képest 1,17 alá esett, de most összeszedte magát, az 1,18-as szintet közelíti. Ha jobban belegondolunk, még egy kiterjedtebb spanyol-katalán csörte sem viseli meg a közös fizetőeszközt, hisz a spanyol gazdaság aránya a zónán belül nem olyan nagy, hogy önmagában komoly gondot okozzon, emellett úgy gondoljuk, ha lesz is politikai válság, a gazdaságot kevéssé fogja megviselni, akár megy Katalónia, akár marad.

Hirdetés

Az amerikai tőzsdeindexek immár hatodik napja emelkednek és érik el az újabb és újabb történelmi csúcsokat, most már úgy tűnik, minden pénz a tőzsdére áramlik. A hazai börzén viszont kisebb esés mutatkozik: a BUX 37 790 pont, ami 0,3 százalékos csökkenés. Gyakorlatilag a Mol húzza le: az olajpapír közel egy százalékot esik 2960 forintig. A Telekom 3 forinttal van lejjebb 481 forinton, az OTP alig gyengül, ára 10 200 forint, a Richter kereken 6700. A Konzum másfél százalékot gyengül, 2260 forint körül kötnek rá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utálod a munkát? Nagyot kaszálhatsz, hogyha jókor váltasz állást

Utálod a munkát? Nagyot kaszálhatsz, hogyha jókor váltasz állást

Néhány évtizeddel korábban teljesen megszokott volt, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba, ez azonban mára szinte ritkaságszámba megy, sőt az is, ha akár csak tíz évnél többet egy helyen töltünk. Ma már egyre gyakoribb a job hopping, vagyis az 1-2 évenkénti munkahely- vagy akár szektorváltás is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?