4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ír miniszterelnökség: 2016-ra Írország lesz az üzletileg legvonzóbb ország.

Írország célja, hogy 2016-ra a legvonzóbb olyan kis ország legyen, amelyben érdemes üzleti tevékenységet folytatni - közölte az ír miniszterelnökség az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy Írország december 15-én kikerült a 2010-ben 85 milliárd eurós nemzetközi mentőhitelt folyósító szervezetek felügyelete alól.

Kiemelték: mérföldkő Írország talpra állásában, hogy kilépett ebből a programból, mivel azt az üzenetet közvetíti, hogy az ország képes visszatérni gazdasága hagyományos piaci finanszírozáshoz, és fenntartható jövőképe van. Írország az elmúlt három évben keményen dolgozott azért, hogy kikerülhessen a trojka felügyelete alól, és ismét "az euróövezet normális tagállama" legyen. A miniszterelnökség szerint még az ország nem végzett a feladataival: fenn kell tartani a költségvetési fegyelmet, és olyan intézkedésekre van szükség, amelyek munkahelyeket teremtenek, valamint növelik az ország versenyképességét.

Évek óta növekednek

A miniszterelnökség álláspontja szerint a munkahelyek számának növekedése jól mutatja az ország teljesítményét, és segít növelni az ír gazdaságba vetett bizalmat. A válság alatt hetente 1600 állás szűnt meg, ezzel szemben jelenleg 1200 újat hoznak létre - mutattak rá. Habár a munkanélküliségi ráta még mindig megengedhetetlenül magas - 12,5 százalék -, két évvel ezelőtt még 15 százalék volt.

Hangsúlyozták: a válság kezdetén visszaesett az ír gazdaság teljesítménye, három éve azonban folyamatosan növekszik a gazdaság, és az előrejelzések szerint jövőre 2 százalékos lesz a gyarapodás. Az ír gazdaság alapvetően exportorientált, és a kivitel jelenleg 16 százalékkal magasabb, mint a válság előtt, 2007-ben volt. Az exportvállalatok 2011 óta 15 ezer új munkahelyet hoztak létre.

Egyre több befektető jelenik meg

Írország európai uniós csatlakozása óta alacsony jövedelmű, főként a mezőgazdaságra támaszkodó országból csúcstechnológiákat alkalmazó ipari társadalommá vált. Az ország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a világgazdaság változásait. Írország célja, hogy 2016-ra a legjobb olyan kis ország legyen, amelyben érdemes üzleti tevékenységet folytatni. Hozzátették: a Forbes magazin szerint már most is Írország az erre legalkalmasabb ország a világon.

Az ír kormány elsősorban az államháztartás stabilizálására igyekszik nagy hangsúlyt helyezni, és ennek érdekében strukturális reformokat vezettek be. Arra törekednek, hogy visszaszerezzék a nemzetközi befektetők bizalmát, továbbá igyekeznek rendbe tenni a bankszektort is, és ennek az eredményeként a befektetők fokozatosan visszatérnek az ír piacra.

Még sok a dolog

Az ír miniszterelnökség meglátása szerint mindenképpen szükség volt az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére. A válság az ingatlan- és a bankszektorból indult, a kormány is nagy mértékben függött az innen származó bevételektől. Az ingatlan- és a bankszektorban keletkezett buborék éppen a globális pénzügyi válság kirobbanásával egy időben pukkadt ki, így hatalmas forráshiánnyal kellett szembenéznie az országnak.

Dublinnak rengeteg pénzt kellett az ír bankokba pumpálnia, hogy megakadályozza a még nagyobb válságot, de a piacokról nem juthatott volna megfizethető hitelekhez, ezért az egyetlen lehetőség az volt, hogy az EU-hoz és az IMF-hez forduljon. Az ír kormány úgy látja, hogy az ország sok eredményt ért el, és most már a megfelelő irányba halad. Mindehhez azonban az íreknek sok áldozatot kellett hozniuk, ezért nem lehet kockáztatni, hogy esetleg túl korán jelentik ki: túl vannak a válságon. Írországnak az a célja, hogy a gazdasága minél gyorsabban növekedjen. Ehhez az uniós tagállamoknak összehangolt lépéseket kell tenniük, például meg kell valósítaniuk a bankuniót - állapította meg az ír miniszterelnökség.

Csúcson az államadósság

Írország december közepén hivatalosan is kikerült az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojka felügyelete alól. 2010-ben Írország volt az első euróövezeti tagállam, amely kénytelen volt mentőövért folyamodni az országban két évvel korábban kialakult bankválság következményeként. A szigetország 85 milliárd eurós hitelkeretet kapott, ebből 67,5 milliárd eurót használt fel. A kedvezményes, 5,8 százalékos hitel odaítélése óta az ír állampapírok hozama az elviselhetetlenül magas 14,5 százalékról 3,5 százalék körüli szintre süllyedt.

A dublini kormány összesen 345 milliárd eurót pumpált a bankokba, miután kipukkadt az ingatlanpiaci buborék, és összeomlott a bankrendszer. Az ír államadósság emiatt rekordmagasra nőtt, az idén éri el a tetőpontot a GDP 124 százalékán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG