Hirdetés
Hirdetés

Összes bevételének többszörösét bukta el a Snapchat

Fellegi Tamás, 2017. május 11., 13:33
Cimkék
IPO
, Snapchat
, dotcom lufi

Közzétette negyedéves jelentését a Snapchatet üzemeltető Snap. A cég valami egész valószínűtlen összeget bukott, persze részben a papírt őrült módon vásárló befektetők pénzéből. A veszteség nagy része ugyan a cégvezetőknek juttatott részvények értéke, de az üzemi veszteség is nagyobb lett a vártnál, sőt a teljes árbevételnél.

A cég 2,2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a negyedévben, ami ötször annyi pénz, mint amennyi árbevételt a vállalat teljes működése során elért. Lássuk be, ez az egyik legextrémebb adat, amivel tőzsdei cégnél valaha is találkozni lehetett. Ennek legnagyobb része, 2 milliárd dollár a kibocsátáskor a cég alkalmazottainak járó részvényjuttatás. Hogy erre miért volt szükség? Semmi nem magyarázza, ez tulajdonképpen a cég kifosztása. A MarketWatch szerint a Facebook és a Twitter kibocsátáskor is volt ilyen, de sokkal kisebb mértékben, sokkal kevésbé terhelte meg a cégeket.

Nagymama.com

Ami a legrosszabb, hogy az összeg nagy része a két ifjú alapítót illette, ami nagyon rossz üzenet egy olyan cégtől, ami még semmit nem tudott felmutatni, de teljesen éretlenül tőzsdére megy. Az tűnne korrektnek, hogy akkor kaszálnak az ötletgazdák, ha már szépen működik és nyereséges a cég, és már a részvényesek is profitálhatnak. Hogy egyáltalán miért lehetett ezt megetetni a befektetőkkel? Mert 8 éve emelkedő piac van, ilyenkor mindent megvesznek, amit látnak, főleg az új kibocsátásokat, pláne abban az iparágban, ahol épp a legnagyobb sikertörténetek vannak. Ahogy a 17 évvel ezelőtt dotcom lufiban mondták: elég, ha valaki a nagymamája után odaírja, hogy .com, és a nénit a tőzsdére viszi, már járulhat is a kasszához.

Hirdetés

A cég árbevétele mindössze 150 millió dollár volt a negyedévben, de ezt el is vitte az említett rendkívüli tétel feletti működési veszteség, ami 188 millió dollár volt. A cég nem adott előrejelzést, hogy mi várható az év további részében, így a részvényesek elég bizonytalanul érezhetik magukat. Ezt az is mutatja, hogy a tegnapi záráskor még 23 dollárt érő részvény a zárás utáni nem hivatalos kereskedésben 18 dolláron cserélt gazdát, még épp a kibocsátási ár fölött.

Túlárazott volt

Már a kibocsátáskor nyilvánvaló volt, hogy a papír rendkívül túlárazottan kerül a piacra, de ez a részvény jegyzőit nem izgatta: tudták, hogy akkora mánia van a piacon, hogy a jegyzett papírokat biztos el tudják adni nagy nyerőben a tőzsdén. Ez így is volt: a 17 dolláron jegyzett papírokat rögtön nyitáskor 24 dolláron rá lehetett sózni azokra a madarakra, akik úgy gondolták, bármilyen áron meg kell venni a papírt. 1-2 napig ennél feljebb is volt az ár, aztán jött a kijózanodás.

Kétségkívül a túljegyzés olyan nagy volt, hogy aki meg is kapta részvényeit, 50 százalék helyett csak 5-öt keresett vele, hisz csak pénze tizedéért kapott részvényeket. Persze ez sem rossz a kamatmentes ínséges időkben, gyors 5 százalék elenyésző kockázattal. Aki azonban a tőzsdén vett az első napokban, jóval nagyobb bukóra számíthat.

Shortosok is vannak

A helyzetet színesíti, hogy az ésszerűen gondolkozó túloldal is megjelent, és shortolni kezdte a papírokat, így igen nagy shortállomány alakult ki. Nem kizárt, hogy az ő zárásaik ma felhajtják a nap elején alacsonyan nyitó részvényt, így a részvényeseknek lesz egy remek lehetőségük, hogy kiszálljanak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína megszorongatja Észak-Koreát

Kína megszorongatja Észak-Koreát

Az elmúlt hónapokban Donald Trump többször is hiányolta, hogy Kína nem tesz meg mindent Észak-Korea gazdasági ellehetetlenítése érdekében, hogy ezáltal rászorítsák az országot a nukleáris leszerelésre. Kína azonban nagyon is sokat tett, amint azt adatok is mutatják, Észak-Korea pedig máris bajban: hadserege rossz állapotban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?