Hirdetés
Hirdetés

Szergej robbantott a Dortmund buszánál, és a tőzsdén spekulált rá

Eidenpenz József, 2017. április 21., 14:36

Ma reggel kommandósok elfogták a Borussia Dortmund csapata ellen néhány napja elkövetett robbantásos merénylet gyanúsítottját, akiről kiderült, hogy nem iszlamista volt, ahogy el akarta hitetni, hanem egy orosz-német illetőségű fiatalember. A merénylettel pedig a futballcsapat részvényét akarta a mélybe lökni, hogy ezen sok pénzt keressen.

(Képünk illusztráció, forrás: Bundespolizei.de)
(Képünk illusztráció, forrás: Bundespolizei.de)

A friss hírek szerint ma reggel a német rendőrség speciális egysége fogta el Németországban a Borussia Dortmund elleni robbantásos merénylet gyanúsítottját, Szergej W.-t , aki 28 éves és német-orosz állampolgár. Az illető elektrotechnikus, és szobát bérelt a merénylet közelében, egy sporthotelben, kilátással a helyszínre, vélhetően onnét hozta működésbe a robbanószerkezetet. A tíz nappal ezelőtti merényletnek két sérültje volt, egy rendőr és egy játékos.

Ami igazán érdekes, az a tettes motivációja. A Burussia Dortmund ugyanis az egyetlen tőzsdén levő német focicsapat, és Szergej a merénylet előtt 80 ezer euró értékben 15 ezer eladási (put) opciós jegyet vásárolt a részvényekre. Más kifejezéssel élve, nagy értékben shortolta a részvényeket, azaz a részvények esésére játszott nagy tételben.

Hirdetés

A bróker feljelentette

Az N-Tv német televízió weboldala szerint a tettes úgy bukott le, hogy egyrészt feltűnően viselkedett az említett szállodában. Másrészt az online brókercég, ahol az üzletet kötötték, jelentette a feltűnő tranzakciót a pénzmosás megelőzésére vonatkozó szabályok alapján. Az üzlet megkötéséhez használt IP-cím (számítógép-azonosító) pedig szintén a sporthotelhez vezetett.

A helyszínen talált, iszlamista tettre utaló beismerő írásokat csak megtévesztésül hagyta ott a tettes. A szóhasználat más volt, mint az iszlamistáké. A rendőrség még keres két férfit, akik az elkövető társai lehettek. A merénylet valószínű indítékát a német belügyminiszter különösen visszataszítónak nevezve.

Többszörözni akarta a pénzét

Az opciók, illetve az azokhoz hasonló opciós jegyek úgy működnek, hogy a vevőjük nagy nyereségre tesz szert, ha az árfolyam az általa várt irányba mozdul el. Vételi opció esetén az emelkedő árakból, eladási opció esetén az eső árakból lehet profitálni, az opcióra fordított összegnek akár a sokszorosa erejéig is. (Ha viszont rossz irányba mozdul az árfolyam, a teljes befektetés elveszhet.)

A Frankfurti Tőzsdén sok hasonló tőkeáttételes opciós jegy, valamint certifikát kapható a Borussia Dortmund részvényeire, köztük több tucatnyi az eladási (put) értékpapírok száma is. Ha például egy ötszörös tőkeáttételű put certifikátot vesz valaki, és a részvény árfolyama feleződik, akkor a pénzének értéke körülbelül 2,5-szeresére emelkedik (5*50 százalék nyereség).

(Forrás: Deutsche Börse)
(Forrás: Deutsche Börse)

Rossz robbantó, vagy rossz spekuláns?

Vagy, ha egy részvény 100 euróba kerül, és tíz euróért tudunk egy olyan opciót venni, amely értelmében a papírt 100 euróért eladhatjuk, akkor 50 euróra zuhanó árfolyamnál nyertünk 40 eurót, ötszöröztük a tőkét. (Az 50 eurós részvényt eladhatjuk 100 euróért, ami 50 euró nyereség, de ebből lejön a 10 eurós opciós díj.)

Azt nehéz eldönteni, hogy a három kisebb bombát egy út mentén egyszerre felrobbantó tettes merénylőnek, vagy spekulánsnak rosszabb. A részvény ugyanis, bár visszaesett a merénylet után, 5,62-ről 5,43 euróra (3,4 százalék), azóta már magához is tért kissé, csak nagyjából egy százalékkal van lejjebb a merénylet előtti értéknél (5,57 euró most). Pedig a csapat közben kétszer is kikapott Monaco-tól, és kiesett a bajnokságból.

Az illikvid, azaz ritkán, kis mennyiségben forgó részvény hosszú távú grafikonján sokkal nagyobb változás volt például tavaly ősszel, amikor 5,8 euróról 4,8 euróra esett le. Persze ha az egész csapatot sikerült volna lemészárolni, vagy hosszú időre kórházba küldeni, talán más lenne a részvény értéke is.

(Investing.com)
(Investing.com)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Ma tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A papír ma az OTP-vel együtt esett, a Mol emelkedett. A Konzum és az Opimus esetében ma véget ért az őrület: az égben nyitottak, de jól megtömték a vevőket napközben. Amerikai ma is emelkedik, a forint gyengült.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?