Hirdetés
Hirdetés

Tovább zuhan a dollár, esik az OTP

Fellegi Tamás, 2018. január 24., 10:45

Újabb 3 éves mélypontra érkezett az amerikai fizetőeszköz az euróhoz képest, de jennel szemben is gyengül, a forintról nem is beszélve. A tőzsdei emelkedő lendület ma megszakadt, az OTP korrigál két nap vágtatás után, a kispapírok lendülete is elakadt. 10 százalékkal ugrott meg a Netflix árfolyama, a Google és az Amazon is erősödik.

Igen masszív az euró ereje a dollárhoz képest: 1,23 fölé emelkedett. A tavalyi év elején csak 1,04 volt az érték, azóta közel 19 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a dollárhoz képest. Az euró mélyrepülése 2014-ben 1,40 környékéről indult, így az akkori nagy zuhanás 55 százalékát dolgozta le mostanáig.

Dollár/forint
Dollár/forint

Most a japán jenhez képest is gyengül a dollár, de trendszerűen messze nem olyan erősen, mint az euróhoz képest. Ugyanakkor a forint viszonylatában is látványos a dollárgyengülés: míg tavaly év elején a 300-at közelítette, most már csak 250 forintot kell adni egy dollárért. Az euróhoz képest most 309,30 a hazai fizetőeszköz.

Hirdetés

Tegnap Amerikában tovább emelkedett a két legfontosabb tőzsdeindex. A Nasdaq 7460 pontig szaladt fel, ezzel már 50 százalékkal haladja meg a 18 évvel ezelőtti úgynevezett dotcom lufi idején elért legmagasabb értékét. Akkor persze válogatás nélkül vették a technológiai részvényeket, míg most többnyire azok mennek nagyot, amelyek eredménye is folyamatosan növekszik.

10 százalékkal 250 dollárig ugrott a Netflix árfolyama a vártnál jobb negyedéves eredmény hatására, de új csúcsra ért a Google is 1170 dolláron valamint az Amazon 1362 dolláron (3 hónapja még mindkét papír 960 dollár körül volt). A Facebook lendülete már jóval kisebb, de neki is sikerült új csúcsra érnie 189 dolláron.

Amazon
Amazon

Az európai tőzsdék ma kis mínuszban vannak, a BUX is csökken 0,3 százalékkal 41350 pontig. Az elmúlt két napban vágtató OTP ma 1,3 százalékkal korrigál 11 570 forintig, a Mol kismértékben emelkedik 3210 forintig.

A tegnap szárnyaló kispapírok lendülete ma alábbhagyott. A SET, amely tegnap a 20 százalékos limiten zárt 324 forinton, ma először felszaladt 357 forintig, de utána megjöttek az eladók és visszaesett 320-330 közé. A Nordtelekom 5 százalékkal gyengül 66 forintig, a Futuraqa 2 százalékkal 74,7 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)