Hirdetés
Hirdetés

Új történelmi csúcsán a BUX, de a jenkik pesszimisták

Eidenpenz József, 2017. május 12., 19:09

Nagyon jó napja volt a magyar részvényeknek, a BUX index kimagasló mértékben, 1,7 százalékkal erősödött és új történelmi csúcsot ért el. A motor a gyorsjelentését publikáló OTP mellett a Mol is volt, a forint is erős. Európában eközben szépen emelkedtek, az USA-ban azonban kissé estek a részvényárak. Az euró/forint 310 alá süllyedt.

(Fotó: BÉT)
(Fotó: BÉT)

Az USA-ban inflációs és és kiskereskedelmi adatokat tettek közzé pénteken, de ezek a jelek szerint nem nyerték meg a befektetők tetszését. Az S&P 500 index 0,2, a Dos Jones 0,1 százalék körüli mínuszban volt este hat után nem sokkal, miközben a Nasdaq indexe 0,1 százalékkal emelkedett.

Európában mérsékelt optimizmus volt jellemző, a MarketWatch szerint az FTSE 100 brit index főleg az AstraZeneca jó teljesítménye miatt tudott új történelmi csúcsra emelkedni (7435,4 pont, +0,7 százalék). Az angol font ugyanakkor veszített értékéből. A német DAX csak 13 ponttal maradt el a napokban beállított történelmi csúcsától, 0,5 százalékkal emelkedett. A francia index is 0,4 százalékkal ment feljebb.

Hirdetés

Itthon a BUX index magint nagyon felülteljesítő volt, 1,7 százalékkal valósággal szárnyalt, és meg is döntötte a februári (34 325 pontos) rekordját, most 34 435,5 ponton zárt. A kedvező gyorsjelentést közzétevő OTP 2,9 százalékkal 8485 forintra emelkedett, de a Mol is százalékban ugyanennyivel ment fel, 22 950-re, új sok éves csúcsra. A Richter fél százalékkal 6915-re esett, a Magyar Telekom 0.2 százalékkal, 469-re emelkedett.

Erős volt a forint, nap közben még csak ostromolta az euró/forint a 310-es határt, eztán estére be is esett alá. Este 309,80 forinton jegyezték az eurót. A dollár az említett makroadatok nyomán fél százalékkal süllyedt az euróval szemben.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom majdnem öt százalékkal drágult, a német sajtó szerint azért, mert újra pletykák kaptak szárnyra a japán Softbank-konszern szándékairól. Ezek szerint a japánok megvennék a T-Mobile US-t a németektől. A ThyssenKrupp acélipari konjszern viszont csalódást okozott, négy százalékkal esett a részvény.

Az olaj árfolyama pár nap alatt sokat emelkedett, talán itt volt az ideje a korrekciónak, vagy a korrekció korrekciójának. Most 0,4 százalék körüli mínuszban van, a WTI 47,60, a Brent 50,60. Az arany és az ezüst viszont kissé felfelé korrigált.

Az OTP-jelentésről a részvényelemzőknek nagyon jó volt a véleménye, „Agyonvert megint minden várakozást” – írta a Random Capital hírlevele. Három nagyobb brókercég pozitív kommentárja olvasható itt>>>, itt>>> és itt>>>.

A bitcoin megint nagyot emelkedett, 1800 dollár fölé is felment, majd visszaesett 1765 környékére. A témáról ma itt írtunk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína megszorongatja Észak-Koreát

Kína megszorongatja Észak-Koreát

Az elmúlt hónapokban Donald Trump többször is hiányolta, hogy Kína nem tesz meg mindent Észak-Korea gazdasági ellehetetlenítése érdekében, hogy ezáltal rászorítsák az országot a nukleáris leszerelésre. Kína azonban nagyon is sokat tett, amint azt adatok is mutatják, Észak-Korea pedig máris bajban: hadserege rossz állapotban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?