4p
Az MNB újabb figyelmeztetést adott ki a bitcoinnal kapcsolatban: kockázatos, nincs felügyelete, és nagyon sokat ugrál az árfolyama. A hazai bitcoinos közösség szerint viszont nem figyelmeztetéseket kell kiadni, hanem szabályozni kell a magyarországi használatát, és a helyén kell kezelni a virtuális pénzt.

MNB: óvatosan a bitcoinnal!

A Magyar Nemzeti Bank ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy egyes fizetésre használható virtuális eszközök – így a legszélesebb körben használt Bitcoin – sokkal kockázatosabbak a fogyasztók számára a már ismert elektronikus fizetési megoldásokhoz – például a bankkártyához, elektronikus pénzhez – képest.

A Bitcoinnak és a hozzá hasonló fizetésre használható virtuális eszközöknek nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem. Ezen eszközök esetében hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok is, amelyek például visszaélés, ellopás esetén védenék a fogyasztók érdekeit. Tovább növeli a kockázatokat, hogy a Bitcoin és a hasonló, fizetésre használható virtuális eszközök ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat. Az elmúlt egy évben például egyes Bitcoin-tőzsdéken az árfolyam 1100 százalékkal változott úgy, hogy tavaly decemberben például hirtelen a korábbi kevesebb, mint felére esett vissza.

Mindezek miatt az MNB változatlanul indokoltnak tartja, hogy a fogyasztók rendkívüli körültekintéssel, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például Bitcoint használnának - írja a felügyelet.

Mit szólnak ehhez a bitcoinosok?

Nemrég átadták Magyarország első bitcoin-automatáját a budapesti Anker Klubban. A bitcoin-vétel ezen módja azonban még meglehetősen drága mulatság. A szakemberek szerint a bitcoin a szabadság szimbóluma, amely forradalmasítani fogja az üzleti életet. Helyszíni beszámolónk >>

A bitcoin.hu a tájékoztatással kapcsolatban írt cikkben azt írja: valóban nincs központi kibocsátó, és nincs szabályozó sem - hiszen ha egy fizetőeszköz kibocsátása olyan mértékben decentralizált módon zajlik, mint ahogyan a bitcoiné, akkor a világ egyetlen szabályozó szerve sem rendelkezhet befolyással a kibocsátás folyamatára. A bitcoin esetén a kibocsátás a program kódjában bárki által ellenőrizhető meghatározott módon zajlik, amely fölött a rendszer egyetlen felhasználója sem rendelkezhet önállóan. A bitcoint használók szemszögéből ez éppen hogy nem negatív, hanem egy pozitív tulajdonság - írja a bitcoin.hu.

A megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok hiányára azt írják: ilyen szabályokat ugyanúgy hozhat bármelyik ország a bitcoinnal kapcsolatban, mint a hagyományos pénzekkel kapcsolatban. A világ számos országában már nagyon is aktívan dolgoznak a szabályozó szervek, hogy a bitcoinra alkalmazható felelősségi, garanciális és kárviselési szabályokat dolgozzanak ki.

Ami pedig a kiszámíthatatlanságot illeti: a jelenleg még viszonylag fejletlen piaca miatt a bitcoin árfolyama valóban igencsak változékony - ismeri el a portál.

Akik rövid távú befektetési szándékkal vesznek bitcoint pontosan e tulajdonsága miatt teszik. A viszonylag gyors és nagy árfolyammozgások kihasználásával próbálnak haszonra szert tenni. Aki ilyen céllal fektet pénzt bitcoinba annak valóban nem árt tisztában lennie azzal, hogy ez egy magas kockázatokkal járó befektetés, igaz az így szerzett haszon is jóval magasabb lehet, mint bármely más hagyományos befektetés esetén - írja a bitcoin.hu.

Azok, akik viszont hosszú távú befektetésként tekintenek a virtuális pénztárcájukban tárolt bitcoinokra gyakran nem foglalkoznak a rövid távú árfolyammozgásokkal, mert 5-10 éves távlatban gondolkoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG