3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Németország a diszkont üzletláncok paradicsoma, az elkeseredett árharc oda vezetett, hogy relatíve olcsóvá váltak ott az alapvető élelmiszerek. Az Aldi és a Lidl kezdték, de másoknak sem maradt más választásuk, minthogy beszálljanak. Nagy-Britanniában éppen most teljesedik ki ez a folyamat.

„A szupermarketek kíméletlen küzdelme”, „Ahol az Aldi-effektus éppen felforgatja a piacot” - ezekkel a címekkel hozzák le német weboldalak az IRI nevű nemzetközi piackutató cég tanulmányát. Ebből ugyanis az valószínűsíthető, hogy a németországi diszkont áruházláncok tevékenysége alaposan leszorítja legalábbis a standard, nagy mennyiségben vásárolt élelmiszerek árát.

A vizsgálat során megnézték, hogy 2014 vége és 2015 vége között egy tipikus, a leggyakrabban vásárolt élelmiszerekből álló árkosár ára hol tér el leginkább az átlagtól lefelé. Úgy is mondhatjuk, hol sikerül az átlaghoz képest a legnagyobb diszkontot kiharcolni, ha az adott termékcsoportot a legolcsóbb diszkontokban veszik meg. Hol a legnagyobb megszerezhető árengedmény.

Ami Németországban olcsóbb

Az összehasonlításban ugyan csak hét nyugat- és dél-európai ország, plusz az USA volt benne, így is tanulságos. Az olcsó diszkontok hazájában, Németországban 49,7 százalékot, azaz majdnem a pénzünk felét lehetett megspórolni olcsó helyeken való vásárlással. Görögországban 47,8, Spanyolországban 40,5 százalék volt ez a diszkont, az utolsó helyezett Olaszországban csak 24,4 százalék.

Az említett árkosárba tej, vaj, joghurt, sör, gyümölcslé, gabonafélék, tonhalkonzerv meg például mirelit pizza tartoznak. Olyan áruk, amelyek mindegyik országban a táplálkozás lényeges részét képezik – írta az N24.de. A kosár diszkontára Németországban 21 euró volt, egyes országokban (USA, Görögország, Spanyolország) a 30 eurót is meghaladta.

Jó a verseny

A jelenségből az egyik következtetés, hogy a verseny és az olcsó, nem márkás termékeken alapuló kereskedői politika jó a fogyasztóknak. Idéznek egy kutatót, aki szerint sehol nem olyan erős az élelmiszer-láncok versenye, mint Németországban. Megemlítik, hogy ott a Kaiser's-Tengelmann már bedobta a törölközőt, mert nem bírta az árversenyt, az Aldi viszont már kénytelen volt márkás termékeket is felvenni a kínálatába. Viszont ezek általában kevesebbe kerülnek nála, mint a többi helyen.

A tej nem csak ezért jutányos

Nagy-Britanniában pedig éppen a német láncok megjelenése miatt „éppen az Aldi-effektus van kibontakozóban”, a német cégek villámgyorsan tudtak árpolitikájukkal piaci részesedést szerezni, és a helyi vállalatokat is áraik csökkentésére kényszerítették. (A Tesco eredményének drasztikus visszaesését is részben ezzel magyarázták tavaly.)

A tejtermékek alacsony árát azzal is magyarázzák, hogy egész Európában túltermelés van tejből, miközben az orosz embargó is sújtja a termelőket, sőt a kínai kereslet is visszaesett.

(A Privátbankár árkosarának alakulásáról itt olvashatnak.)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG