3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénz nem boldogít, de legalábbis nem ez tesz minket elsősorban hosszú életűvé – míg számos fejlett ország meglehetősen csúfos helyen végzett a Bloomberg egészségügyet vizsgáló indexében, Magyarország szépen kapaszkodik fölfelé. A régiós társakhoz képest azonban még mindig van mit javítani.
(Fotó: 123rf.com)

A Bloomberg közzétette friss egészségügyi hatékonyság indexét. Hogy hogyan hasznosul egységnyi elköltött pénz az egészségügyben, azt nehéz mérni, ám a lap szerint a várható élettartam és az egészségügy teljesítménye között szoros a kapcsolat. Így azt vizsgálták meg, hogy egy főre vetítve illetve a GDP arányában mennyit költ egy adott ország egészségügyi kiadásokra, és ehhez képest milyen várható élettartamra számíthatnak az állampolgárok.

Nincs kolbászból a kerítés Amerikában

A cikk elsősorban az Egyesült Államok helyzetére fókuszál, ami meglehetősen siralmas helyen végzett a listán: az 55 résztvevő országból az USA az 50. helyre szorult vissza a 2014-es adatok alapján az előző 2009-es szinthez képest. Az amerikai kormány így átlagosan 9403 dollárt költ fejenként a lakosai egészségére, ez a GDP 17,1 százaléka, a várható élettartam azonban csak 78,9 év. Ez alapján egy 32,6 százalékos arányszám jön ki az Egyesült Államokban, ennél csak Jordánban, Kolumbiában, Azerbajdzsánban, Brazíliában és Oroszországban mértek rosszabb adatot.

A Dél-Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Paul Ginsburg szerint ez elsősorban az amerikai egészségügy „decentralizáltságának és szétszórt vezetésének” köszönhető. Az adat ráadásul tükrözi az Obamacare bevezetésének első évét, amikor is sokkal több ember számára vált elérhetővé a biztosítás és az olcsóbb ellátás, ennek azonban egy év alatt még nincs számottevő hatása a várható élettartam alakulására. „Nem csak az számít, mennyit költünk, hanem az is, hogy mit eszünk, hogyan élünk, mekkora a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség aránya”, fűzte hozzá a professzor.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az egyik legimpozánsabb javulást épp a magyarok kapcsán láthatjuk a listán, Magyarország öt év alatt 11 helyet tudott erősíteni a pozícióján, ezzel a 33. helyre kerültünk. A várható élettartam itt 75,87 év, az állam átlagosan a GDP 7,4 százalékát fordítja egészségügyre, ez nagyjából 1037 dollárt jelent fejenként. Érdekes azonban, hogy a környékünkön szétnézve szintén vegyes képet láthatunk – Németország például, ahol ötször annyit költenek egészségügyre, 2014-re két helyet rontott, így a 39. helyen végzett a listán.

Itt is leköröznek minket a lengyelek

Ha a régiós országokat tekintjük, nagyjából a középmezőnyben helyezkedünk el: a szomszédos Ausztriában (28. hely) szintén durván 5,5-szer annyit költenek az egészségügyre, mint Magyarországon, emellett a várható élettartam is hat évvel magasabb. A csehek csak három évvel élnek tovább, mint mi, és csak kicsivel (nagyjából 300 dollárral) költ többet az állam az embereire.

A régióban Lengyelország teljesít a legjobban, ők a 18. helyen végeztek, noha 1000 dollárnál kevesebbet költenek fejenként a lakosság életben tartására. Az alacsony ráfordítás Romániában a leglátványosabb, itt a magyar érték feléből gazdálkodik a kormány, mégis két helyezéssel jobb helyen végeztek hozzánk képest.

Mit hoz a jövő? Ez vár a hazai egészségügyre

A nagy változásokra már nem is kell olyan sokat várni, októbertől nő a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bére. Emellett számos új projekt indul az országban, egyebek mellett több szuperkórházat is terveznek építeni Budapesten, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG