5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Kisebb áremeléssel indították a nyarat a hipermarketek. Mind éves szinten, mind előző hónaphoz képes is drágulást tapasztaltunk havi Privátbankár-Árkosár felmérésünkben. Akadt azért meglepetés is bőven: trónfosztás, hiány cseresznyéből, elképesztő drágulások és nagy árcsökkenések. Mindezeken felocsúdva melyik üzletbe rohanjunk, ha olcsó sörrel és jégkrémmel akarjuk végigszurkolni a foci Eb-t?

Mint az elmúlt bő hét év minden hónapjában, júniusban is (egészen pontosan június 6-án, hétfőn) nyakunkba vettük három hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly júniushoz képest.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A Tesco most szembement a többiekkel

Sajnos nem csak az előző évhez, de májushoz viszonyítva is egy hajszállal magasabb lett a számla végösszege: előző bevásárlásunkhoz képet 0,1 százalékkal fizettünk többet. Éves távlatban azonban már jóval nagyobb volt a drágulás: 2,5 százalékkal emelkedtek az árak tavaly júniushoz képest.

A három hipermarket közül kettőben mértünk drágulást, egyben viszont lejjebb mentek az árak mind az előző hónaphoz, mint előző évhez viszonyítva. Az Auchanban 5,9, az Intersparban pedig 1,2 százalékkal volt magasabb számla vége, mint egy hónappal korábban.

Egyedül a Tescóban lett alacsonyabb a végösszeg. Egészen komoly árcsökkenés történt az áruháznál: 6,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetnünk, mint egy hónappal ezelőtt. Ezzel a Tesco elvette a hónapok óta meglévő elsőséget az Auchantól. (Egyébként utoljára ilyen tavaly novemberben volt, akkor 16 forint különbség volt a rövid időre az élre ugró Interspar és az Auchan árai között.)

Az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között közel 2 ezer forint volt a különbség a nagybevásárlás végeztével.

Az éves áremelkedés mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár Árindexe

Ha éves távlatban is megnézzük az árakat, komolyabb áremelkedést két láncnál tapasztaltunk. Míg a legnagyobb drágulás az Intersparnal  volt (6,2 százalék) addig az Auchannál 5,7 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint tavaly nyáron. Egyedül ismét csak a Tesco vágott az árain: itt 4,4 százalékkal vásárolhattunk be olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt a mintakosarunk alapján számolva. Így jött ki az élelmiszerkosarunk átlagára 18 390 forintra júniusban.

Persze most is elmondjuk: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott szereznénk be, ahol a legolcsóbb. Ez majdhogynem kivitelezhetetlen, de ha nem sajnálnánk rá az energiát és az időt, akkor 16 454 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1936 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Mi drágult és mi lett olcsóbb?

Havi átlagban a legdurvább áremelkedést (39 százalék) az almánál találtuk. De sokat drágult a rizs (14 százalék) és a chips (19 százalék) is májushoz képest.

A KSH szerdán közli az infláció májusi alakulásáról szóló adatait.

Éves távlatban ennél is több élelmiszerért kellett 10 százaléknál többet adnunk. A legnagyobb drágulást a cukornál mértük (34 százalék), de sokat drágul a tej (28 százalék) és a burgonya (27 százalék) is. 10 százaléknál is többet kell adnunk a tojásért, a lisztért, a kávéért, a rizsért, a csokiért és a kóláért.

Kevesebbet kellett adnunk a csirkehúsért (-11 százalék), mint előző hónapban. Ha a tavaly júniusi árakat nézzük, olcsóbb lett a tejföl és az égetett szesz (mindkettő 11 százalékkal) és az alma (19 százalék).

Havi legolcsóbbak

Mint mindig, most is kiválasztottunk három terméket, amelyeknek külön megnéztük az árát. Mivel itt a nyár, berobbant a meleg és javában tart a gyümölcsszezon, ráadásul a hétvégén kezdődik a foci Eb is, ezért esett a választásunk:

  • a cseresznyére
  • a dobozos jégkrémre,
  • és a dobozos sörre.

Rengeteg eső esett az előző hetekben, a gazdák jelzései szerint pedig akár a gyümölcstermés fele is odaveszhetett a fagyok miatt. Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy kapni-e, és ha igen, mennyiért vehetünk cseresznyét a boltokban. Kevés sikerrel jártunk. Ottjártunkkor egyedül az Auchanban volt cseresznye, bár itt kétféle közül is lehetett választani, az olcsóbbat 799 forintos kilónkénti áron adták. A Tescóban csak az áru címkéjét találtuk, amely szerint 999 forintért lenne kapható a gyümölcs - ha lenne.

Nyár van, így hűsítőnek mindig jól jön a jégkrém. Itt már választék bőven volt. A legolcsóbb, dobozos kiszereléseket keresve a Tescóban a Grande Familiare jégkémet találtuk. A 3 literes jégkrémet 899 forintért adták. Az Auchanban a saját márkás, meggy-citrom-ananász vizes jégkrémet kínálták a legkedvezőbb áron: 616 forintért a 2 litert. Az Intesparban ugyancsak a saját márkás, S-Budget dobozos jégkrém volt a legkedvezőbb, ebből többféle íz is volt, 449 forintos áron a literes kiszerelés.

Harmadik választott termékünk a sörre esett, ezen belül is a 0,5 literes, dobozos kiszerelésre. Nos, ha olcsón akarjuk megúszni a haverokkal az otthoni sörözős meccsnézéseket, 140 forint alatt mindhárom hiperben kaphatunk sört. Legolcsóbbat az Intesparban találtuk: 119 forint volt a Kanizsai világos sör, a Tescóban szintén a Balatoni világos sör 129 forintba került, az Auchanban pedig 139 forintért adták a 4 százalék alkohol tartalmú Spaten márkájú sört.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG