<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nigériai, egyiptomi, kenyai bankok, görög részvények, kakaó és ezüstbányák, volatilitás-index – rengeteg egzotikusabb befektetés is megtalálható az OTP aktívan kezelt alapjaiban. Ezek közül sok jól teljesített, a nyereség jelentős részét azonban elvitte a forint erősödése. Az alapok ugyanis általában a forint gyengülésére játszanak, így fedezetlenül hagyják devizapozícióikat. A dollárban is bíznak annak gyengülése után.

Sikeresen részt vettünk a DIGI májusi részvénykibocsátásában, hosszú szlovén állampapír-kitettségünket növeltük, Goldman és EIB kötvényt vettünk új kibocsátásból – írja az OTP Alapkezelő május havi hírleveleinek összefoglalója. Folytatódott a pénzpiaci és rövid kötvény jellegű eszközök népszerűségének csökkenése, de a befektetők „további jelentős friss tőkével növelték az OTP Supra, OTP Prémium Származtatott és OTP Új Európa Alapokat”. A 8 abszolút hozamú alapra épülő tőkevédett OTP Szinergia XIV. pedig közel 2,5 milliárd forintot gyűjtött.

Az egyes alapok hírleveleit végigböngészve sok egzotikus, érdekes, „szofisztikált” (kifinomult, profi) befektetést találunk. Az OTP Abszolút Hozam Alap például a politikailag bizonytalan környezetben a kockázatra tett. „Jól teljesített a volatilitáshoz kapcsolt ETF-ekben beszállási lehetőséget kereső, rövidebb távú trendeket meglovagoló stratégiánk” – írták. (A volatilitás mutatója az amerikai részvénypiacon, a VIX index több évtizedes mélypontokra süllyedt az utóbbi hetekben.)

Dollárt vegyenek

Az OTP EMDA hírlevele devizákról mesél, az alap árfolyama a forint erősödésének és a dollár gyengülésének köszönhetően csökkent. „A dollár long kitettséget tovább növeltük ezúttal forinttal szemben, a dollár kitettség a hónap végén meghaladta az Alap 100%-át” – írják. Úgy gondolják ugyanis, hogy „a francia elnökválasztási eredmény ellenére az EKB nem fog sietni a kamatpolitika normalizálásával, viszont az amerikai jegybanktól a piacnál jóval agresszívebb kamatemelésre” számítanak.

Az OTP EMDA árfolyama (Bamosz.hu)

Az alap török lírára is spekulál, egy részét nyereséggel lezárta, majd új pozíciókat nyitott. „A líra ez utáni gyengülését követően növeltük a TRYRUB és TRYZAR (líra/rubel és líra/dél-afrikai rand) long pozíció méretét, így a hó végén a török líra kitettség a portfólió mintegy ötöde” – számoltak be. A brazil korrupciós botrány nyomán hirtelen nagyon leértékelődő reált is vették. „Meghatározó pozíció a dollár és a török líra long, illetve a forint short pozíció” – foglalják össze.

Olajhinta, nemesfémpalinta

A Föld Kincsei árupiaci és abszolút hozamú alap hírlevele azt írja, a nagy csapkodásnak esés lett a vége májusban is az árupiacokon. „A hónap eleji olaj vételeink a május 25-i OPEC ülésig szép nyereséget értek el, így nem sokkal a találkozó előtt realizáltuk is a profitot, majd shortokat nyitottunk” – dicsekszenek el vele. Ám ez utóbbiakat is gyorsan lezárták.

Az OTP Föld Kincsei árfolyama (Bamosz.hu)

Ez után ismét vételi lehetőségeket kerestek, de már csak június első napjaiban. A nemesfém-shortokat lezárták, majd vételekbe kezdtek. Fantáziát láttak a sok éves mélypontra eső kakaóban, ezért vettek belőle. Sokat gyengült a dollár, ezért növelték a dollár-forint kitettséget. (Az alap kezelőjével készült interjúnk itt olvasható.)

Agrárlong, részvényshort

Az OTP G10 Euró alap a csoport más alapjaihoz hasonló stratégiákat követett, például a már említett megfontolásból növelte dollárkitettségét, olajjal üzletelt, mint a Föld Kincsei, és shortolta a forintot. Vett ezüstöt és ezüstbánya-részvényeket, Carrefour és Unicredit-részvényeket adott el. „A dollár, a mezőgazdasági termény és ezüst long, illetve az amerikai részvény short határozza meg az alap árfolyamának alakulását” – foglalják össze.

Sose vegyél opciókat – akkor adjak?

Vannak vén rókák, akik az opciós piaccal kapcsolatban egyetlen tanácsod adnak: Sohase vegyél opciókat. Az esetek nagy részében ugyanis az opciók értéktelenül futnak ki, nagyobb részt az opciók eladói (kiírói) nyernek.

Ennek fényében megnyugtató, hogy a tavaly év elején létrejött OTP Sigma Alap azt írja, „elsősorban az USA részvénypiacain jegyzett vállalatokra és indexekre szóló opciók kiírásával, aktív kereskedésével próbálunk meg nyereséget elérni, míg kisebb részben deviza ügyleteket kötünk fedezeti és spekulatív céllal”. Tehát az opciós piacon a hosszú távon nyertes oldalra igyekszik állni.

Afrikai, görög, és sok Mol

Májusban eladta a görög részvényindexet követő ETF (GREK) vételi opcióit, de lehet, hogy még visszaszerzi azokat júniusban. Az afrikai részvényeket követő ETF-ben (AFK) is long kitettséget készül felvenni, amennyiben az képes 22 fölé kerülni. Jelentős long kitettséget tartanak a Mol-ban, de május elején az eredeti pozíció harmadát lezárták. Egy jelentős devizapozíciót tart, az EUR/PLN emelkedésére számít. Ezen kívül amerikai részvényekre és részvényindexre is opcióznak.

Begyógyult a frank ütötte seb

Az OTP Supra már régen túlhaladta azt a 2015 eleji szintet, ahonnét a svájci frank elengedését követően leesett az árfolyama. Mol, OTP, Micron (amerikai chipgyártó), és román részvények vannak benne. Itt is előkerül a volatilitás-ETF (XIV), és lengyel, magyar, spanyol, román állampapírjai vannak. A forint gyengülésére számít az euróval, zlotyval és a dollárral szemben, részt vett a romániai Digi májusi részvénykibocsátásában. Szlovén állampapírokat, Goldman és EIB kötvényt vettek.

Az OTP Supra árfolyama (Bamosz.hu)

Elvitte a hasznot a forinterősödés

Az OTP Új Európa alapban jól teljesítettek a közép-európai, kínai, orosz, török részvények. Csakhogy ez az alap is csatlakozott a többihez, mert azt írják, „a nyereséget ugyanakkor elvitte a forint erősödése, ugyanis a devizakitettség egy részét fedezetlenül hagytuk, sőt, óvatosan további dollár long pozíciót építettünk ki a hónap során”. Az alapban növelték a részvénykitettséget, például orosz, török részvényekből, és szintén vettek a Digiből.

Májusban csökkent az OTP Afrika Alap árfolyama, ami nagyrészt a forint erősödésének, vagyis a dollár gyengülésének a számlájára írható. A pénzügyi szektor részvényei nagyon jól teljesítettek. „A nigériai bankok a piacra lassacskán visszatérő likviditás és bizalom kapcsán olyannyira elrakétáztak, hogy még a gyengülő naira ellenére is kiválóan teljesítettek forintban számolva is. De az egyiptomi és a kenyai bankok is erős teljesítményt mutattak” – írják.

Új beszálló Oroszországban

Az OTP Fundman 99 százalékig növelte részvénykitettségét főleg kelet-európai és török, orosz részvényekkel, de horvát és észt papírokat is vásárolt. Az alapkezelő alapjai, elemzői nyilván gyakran együttműködnek, egymás ötleteit is átveszik, így történhet, hogy a Fundman nigériai bankrészvényeket is tart, és szintén jegyzett a Digiből.

Az OTP Orosz Részvény az eső orosz értékpapírokból vásárolgatott, növelte kitettségét. Az orosz rubel ugyanis meglehetősen stabil tudott maradni, sőt erősödött a dollárral szemben. Így a rubelben számolt olajárak már negyedik hónapja esnek, ami negatívan hatott számos orosz részvényre, nemcsak az olajiparban. Az orosz piac idei gyenge teljesítménye szerintük ismét kedvező beszállási lehetőséget jelentett egy sor vállalat részvényeinél.

Líra, dollár két jóbarát

A török részvényalapnál azt írják, hogy a török részvénypiac májusban ugyan emelkedni tudott, de a líra forinthoz képesti gyengülése ezt kioltotta. „Ez a líragyengülés azonban nem a török eszközökkel kapcsolatos aggodalomra, hanem az euró és a dollár keresztre vezethető vissza, az euró több, mint 3%-al értékelődött fel a dollárhoz képest és ennek a hatása gyűrűzött be a török líra illetve a forint keresztárfolyamába (a török líra ugyanis inkább a dollárral, a forint pedig az euróval mozog tandemben)”.

A török gazdaságból egymásnak ellentmondó jelzések érkeztek, de „az idei év egyik legjobb gazdaságpolitikai húzása továbbra is a Hitelgarancia Alap újabb feltőkésítése, amely már láthatóan hozzájárult az új hitelek kihelyezéséhez” – írja az alap kezelője.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15870 15750 15900 -0,06% 0 0 1 646 052 055 Ft 2021-07-23 17:05:06
MOL 2370 2354 2388 -0,75% 0 0 749 087 504 Ft 2021-07-23 17:11:24
MTELEKOM 426 423 428 -0,47% 0 0 61 988 804 Ft 2021-07-23 17:05:07
RICHTER 8035 8020 8170 -1,41% 0 0 968 189 030 Ft 2021-07-23 17:09:36
OPUS 239 238 240 -0,42% 0 0 36 721 996 Ft 2021-07-23 16:59:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos