TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nigériai, egyiptomi, kenyai bankok, görög részvények, kakaó és ezüstbányák, volatilitás-index – rengeteg egzotikusabb befektetés is megtalálható az OTP aktívan kezelt alapjaiban. Ezek közül sok jól teljesített, a nyereség jelentős részét azonban elvitte a forint erősödése. Az alapok ugyanis általában a forint gyengülésére játszanak, így fedezetlenül hagyják devizapozícióikat. A dollárban is bíznak annak gyengülése után.

Sikeresen részt vettünk a DIGI májusi részvénykibocsátásában, hosszú szlovén állampapír-kitettségünket növeltük, Goldman és EIB kötvényt vettünk új kibocsátásból – írja az OTP Alapkezelő május havi hírleveleinek összefoglalója. Folytatódott a pénzpiaci és rövid kötvény jellegű eszközök népszerűségének csökkenése, de a befektetők „további jelentős friss tőkével növelték az OTP Supra, OTP Prémium Származtatott és OTP Új Európa Alapokat”. A 8 abszolút hozamú alapra épülő tőkevédett OTP Szinergia XIV. pedig közel 2,5 milliárd forintot gyűjtött.

Az egyes alapok hírleveleit végigböngészve sok egzotikus, érdekes, „szofisztikált” (kifinomult, profi) befektetést találunk. Az OTP Abszolút Hozam Alap például a politikailag bizonytalan környezetben a kockázatra tett. „Jól teljesített a volatilitáshoz kapcsolt ETF-ekben beszállási lehetőséget kereső, rövidebb távú trendeket meglovagoló stratégiánk” – írták. (A volatilitás mutatója az amerikai részvénypiacon, a VIX index több évtizedes mélypontokra süllyedt az utóbbi hetekben.)

Dollárt vegyenek

Az OTP EMDA hírlevele devizákról mesél, az alap árfolyama a forint erősödésének és a dollár gyengülésének köszönhetően csökkent. „A dollár long kitettséget tovább növeltük ezúttal forinttal szemben, a dollár kitettség a hónap végén meghaladta az Alap 100%-át” – írják. Úgy gondolják ugyanis, hogy „a francia elnökválasztási eredmény ellenére az EKB nem fog sietni a kamatpolitika normalizálásával, viszont az amerikai jegybanktól a piacnál jóval agresszívebb kamatemelésre” számítanak.

Az OTP EMDA árfolyama (Bamosz.hu)

Az alap török lírára is spekulál, egy részét nyereséggel lezárta, majd új pozíciókat nyitott. „A líra ez utáni gyengülését követően növeltük a TRYRUB és TRYZAR (líra/rubel és líra/dél-afrikai rand) long pozíció méretét, így a hó végén a török líra kitettség a portfólió mintegy ötöde” – számoltak be. A brazil korrupciós botrány nyomán hirtelen nagyon leértékelődő reált is vették. „Meghatározó pozíció a dollár és a török líra long, illetve a forint short pozíció” – foglalják össze.

Olajhinta, nemesfémpalinta

A Föld Kincsei árupiaci és abszolút hozamú alap hírlevele azt írja, a nagy csapkodásnak esés lett a vége májusban is az árupiacokon. „A hónap eleji olaj vételeink a május 25-i OPEC ülésig szép nyereséget értek el, így nem sokkal a találkozó előtt realizáltuk is a profitot, majd shortokat nyitottunk” – dicsekszenek el vele. Ám ez utóbbiakat is gyorsan lezárták.

Az OTP Föld Kincsei árfolyama (Bamosz.hu)

Ez után ismét vételi lehetőségeket kerestek, de már csak június első napjaiban. A nemesfém-shortokat lezárták, majd vételekbe kezdtek. Fantáziát láttak a sok éves mélypontra eső kakaóban, ezért vettek belőle. Sokat gyengült a dollár, ezért növelték a dollár-forint kitettséget. (Az alap kezelőjével készült interjúnk itt olvasható.)

Agrárlong, részvényshort

Az OTP G10 Euró alap a csoport más alapjaihoz hasonló stratégiákat követett, például a már említett megfontolásból növelte dollárkitettségét, olajjal üzletelt, mint a Föld Kincsei, és shortolta a forintot. Vett ezüstöt és ezüstbánya-részvényeket, Carrefour és Unicredit-részvényeket adott el. „A dollár, a mezőgazdasági termény és ezüst long, illetve az amerikai részvény short határozza meg az alap árfolyamának alakulását” – foglalják össze.

Sose vegyél opciókat – akkor adjak?

Vannak vén rókák, akik az opciós piaccal kapcsolatban egyetlen tanácsod adnak: Sohase vegyél opciókat. Az esetek nagy részében ugyanis az opciók értéktelenül futnak ki, nagyobb részt az opciók eladói (kiírói) nyernek.

Ennek fényében megnyugtató, hogy a tavaly év elején létrejött OTP Sigma Alap azt írja, „elsősorban az USA részvénypiacain jegyzett vállalatokra és indexekre szóló opciók kiírásával, aktív kereskedésével próbálunk meg nyereséget elérni, míg kisebb részben deviza ügyleteket kötünk fedezeti és spekulatív céllal”. Tehát az opciós piacon a hosszú távon nyertes oldalra igyekszik állni.

Afrikai, görög, és sok Mol

Májusban eladta a görög részvényindexet követő ETF (GREK) vételi opcióit, de lehet, hogy még visszaszerzi azokat júniusban. Az afrikai részvényeket követő ETF-ben (AFK) is long kitettséget készül felvenni, amennyiben az képes 22 fölé kerülni. Jelentős long kitettséget tartanak a Mol-ban, de május elején az eredeti pozíció harmadát lezárták. Egy jelentős devizapozíciót tart, az EUR/PLN emelkedésére számít. Ezen kívül amerikai részvényekre és részvényindexre is opcióznak.

Begyógyult a frank ütötte seb

Az OTP Supra már régen túlhaladta azt a 2015 eleji szintet, ahonnét a svájci frank elengedését követően leesett az árfolyama. Mol, OTP, Micron (amerikai chipgyártó), és román részvények vannak benne. Itt is előkerül a volatilitás-ETF (XIV), és lengyel, magyar, spanyol, román állampapírjai vannak. A forint gyengülésére számít az euróval, zlotyval és a dollárral szemben, részt vett a romániai Digi májusi részvénykibocsátásában. Szlovén állampapírokat, Goldman és EIB kötvényt vettek.

Az OTP Supra árfolyama (Bamosz.hu)

Elvitte a hasznot a forinterősödés

Az OTP Új Európa alapban jól teljesítettek a közép-európai, kínai, orosz, török részvények. Csakhogy ez az alap is csatlakozott a többihez, mert azt írják, „a nyereséget ugyanakkor elvitte a forint erősödése, ugyanis a devizakitettség egy részét fedezetlenül hagytuk, sőt, óvatosan további dollár long pozíciót építettünk ki a hónap során”. Az alapban növelték a részvénykitettséget, például orosz, török részvényekből, és szintén vettek a Digiből.

Májusban csökkent az OTP Afrika Alap árfolyama, ami nagyrészt a forint erősödésének, vagyis a dollár gyengülésének a számlájára írható. A pénzügyi szektor részvényei nagyon jól teljesítettek. „A nigériai bankok a piacra lassacskán visszatérő likviditás és bizalom kapcsán olyannyira elrakétáztak, hogy még a gyengülő naira ellenére is kiválóan teljesítettek forintban számolva is. De az egyiptomi és a kenyai bankok is erős teljesítményt mutattak” – írják.

Új beszálló Oroszországban

Az OTP Fundman 99 százalékig növelte részvénykitettségét főleg kelet-európai és török, orosz részvényekkel, de horvát és észt papírokat is vásárolt. Az alapkezelő alapjai, elemzői nyilván gyakran együttműködnek, egymás ötleteit is átveszik, így történhet, hogy a Fundman nigériai bankrészvényeket is tart, és szintén jegyzett a Digiből.

Az OTP Orosz Részvény az eső orosz értékpapírokból vásárolgatott, növelte kitettségét. Az orosz rubel ugyanis meglehetősen stabil tudott maradni, sőt erősödött a dollárral szemben. Így a rubelben számolt olajárak már negyedik hónapja esnek, ami negatívan hatott számos orosz részvényre, nemcsak az olajiparban. Az orosz piac idei gyenge teljesítménye szerintük ismét kedvező beszállási lehetőséget jelentett egy sor vállalat részvényeinél.

Líra, dollár két jóbarát

A török részvényalapnál azt írják, hogy a török részvénypiac májusban ugyan emelkedni tudott, de a líra forinthoz képesti gyengülése ezt kioltotta. „Ez a líragyengülés azonban nem a török eszközökkel kapcsolatos aggodalomra, hanem az euró és a dollár keresztre vezethető vissza, az euró több, mint 3%-al értékelődött fel a dollárhoz képest és ennek a hatása gyűrűzött be a török líra illetve a forint keresztárfolyamába (a török líra ugyanis inkább a dollárral, a forint pedig az euróval mozog tandemben)”.

A török gazdaságból egymásnak ellentmondó jelzések érkeztek, de „az idei év egyik legjobb gazdaságpolitikai húzása továbbra is a Hitelgarancia Alap újabb feltőkésítése, amely már láthatóan hozzájárult az új hitelek kihelyezéséhez” – írja az alap kezelője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél