TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Folytatódik a befektetések átrendeződése az alacsony kamatkörnyezet miatt, újabb 73,6 milliárd forintot helyeztek el júliusban a hazai befektetési alapokban. A legnagyobb magyar alap már több mint 400 milliárd forintos, csak ebbe a kötvényalapba mintegy 21 milliárdot raktak. A devizát viszont inkább elvitték.

Újabb 73,6 milliárd forint friss tőkét hoztak a befektetők a nyilvános hazai befektetési alapokba júliusban, a hozamok is növelték a vagyont hétmilliárd forinttal, így 80,6 milliárddal nőtt a tőke. Ez meghaladja a korábbi hónapok értékét, utoljára februárban volt ennél nagyobb a tőkebeáramlás. (A zártkörű alapok a Bamosz adatbázisában nincsenek benne.)

A befektetők elsősorban a rövid kötvényalapok jegyeit vásárolták, ide 40,4 milliárd forint áramlott be. A vegyes alapokat is hasonlóan szerették, ide 38,4 milliárd forint érkezett. A bankbetétekhez hasonlóan nagyon nem kedvelték viszont a likviditási alapokat, amelyek elsősorban bankbetétekbe fektetnek, és emiatt hozamuk nagyon visszaesett mostanában. Innét elvittek 38,6 milliárd forintot.

 

Az OTP Optima jelenleg az ország legnagyobb alapja, mintegy 21 milliárd forinttal nőtt és átlépte a 400 milliárd forintos határt, tehát ez az alap egyedül a rövid kötvényalapok növekedésének több mint feléért felelős. Ezzel együtt is, a korábbi évek hatására még mindig több tőke van likviditási, mint kötvényalapokban (1040, illetve 882 milliárd forint). De valószínűleg már nem sokáig.

 

A júliusi állampapír-értékesítési és bankbetét-statisztikák még nem készültek el, de már teljes képet kaphatunk a júniusról. Ekkor csak kis mértékben csökkent a lakossági bankbetétek állománya, átlagos körüli mértékben nőtt az alapok tőkéje, nagyon megugrott viszont a lakossági állampapírok értékesítése.

 

Amint azonban kiderült, ez azonban részben annak köszönhető, hogy intézményi befektetők is hozzájuthattak lakossági állampapírokhoz, hogy mennyihez, nem tudni. Az alapfolyamat azonban valószínűleg változatlan: a bankbetétek teret veszítenek vagy stagnálnak, az alapok és az állampapírok viszont dinamikusan bővülnek.

 

A befektetők ezúttal is, mint júniusban, visszaváltották inkább az euróban és dollárban jegyzett befektetési jegyeiket, elég jelentős, összesen csaknem 16 milliárd forintnyi értékben. Feltehetően azért, mert a forint viszonylag gyenge volt, 300 forint feletti euró/forint árfolyammal, de a nyaraláshoz kivett valutának is lehetett ebben némi szerepe.

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 9,0 660,3 12,8
Árupiaci 0,1 11,0 0,2
Dinamikus vegyes 1,0 6,7 0,1
Egyéb értékpapír 2,0 30,5 0,6
Egyéb pénzpiaci 5,1 520,1 10,1
Hosszú kötvény -0,1 168,8 3,3
Kiegyensúlyozott vegyes 29,7 372,5 7,2
Közvetett ingatlan -0,5 28,7 0,6
Közvetlen ingatlan 1,1 431,4 8,3
Likviditási -38,6 1 040,4 20,1
Óvatos vegyes 7,6 127,8 2,5
Részvény 6,1 266,3 5,1
Rövid kötvény 40,4 882,5 17,1
Szabad futamidejű kötv. 2,8 77,6 1,5
Származtatott 0,0 18,7 0,4
Tőkevédett 7,9 530,6 10,3
Összesen: 73,6 5 173,7 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 14,8 2 973,5 57,5
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 16,2 962,9 18,6
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

A mostanában rendkívül népszerű abszolút hozamú alapokba is ment kilencmilliárd forint, és a részvényalapok is kaptak újabb hatmilliárdot. Az utóbbi azért érdekes, mert sok éves részvényutálatot követően érezhető végre változás ezen a területen, valószínűleg szintén az alacsony kamatok hatására. Csak remélni lehet, hogy nem egy újabb tőzsdekrach előestéjén vásárolgatnak, mint már annyiszor (például 2007-ben).

(Cikkünk a szokásosnál hamarabb készült, így egyes alapoknál még 1-2 nappal a hó vége előtti adatokkal kellett számolnunk.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél