Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.

Március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet a magyar kormány, a következő hetekben pedig fokozatosan szigorították a rendkívüli intézkedéseket, mozgási korlátozásokat. Eközben egyre inkább világossá vált az is, hogy a járvány és a karantén hatalmas gazdasági válságot fog okozni. A nemzetközi tőzsdék 30-40 százalékos mélyrepülés után március 23-án találták meg az eddigi mélypontjukat.

Hogyan viselkedtek vajon a magyarországi ingatlanalapok ez idő alatt? Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy tizenegy évvel ezelőtt, a 2008-2009-es válságban ez a szektor is nagy bajba került. A befektetők tömegesen vették ki a pénzüket 2008 őszén, hetekkel a Lehman Brothers összeomlása után.

Erste Ingatlan AlapErste Ingatlan Alap

Volt esés, de most hamar megállt

Az ingatlanalapok egy része akkoriban pénz nélkül maradt, és a hatóságok az egész szektor kifizetéseit felfüggesztették. Ez csak hónapokkal később indulhatott újra. A befektetési jegyek nagy részének árfolyama nagyot esett, a hozamok többnyire mínuszba mentek át. (Bár akadt kivétel is.)

OTP Ingatlan AlapOTP Ingatlan Alap

Most ennél sokkal szilárdabb a szektor helyzete az általunk felrajzolt nyolc ábra alapján. A március 11-i fordulat után – amelyet piros nyilakkal jelöltünk – a nyolcból öt alapnál egyértelműen megindult egy pénzkivételi hullám. Több alapból távozott a tőke 5-7 százaléka, a Raiffeisen Ingatlanból pedig 23 százalék is, nagyjából április közepéig. Attól kezdve azonban több alapnál már kisebb emelkedés következett. Pár esetben pedig, mint az Európa, a Biggeorge’s 4, nincs is nyoma pénzkivétnek a válságban, sőt még nőtt is a méretük.

Esős hangulat az egyik alapkezelő által kezelt irodaháznál. (Fotó: E. J.)Esős hangulat az egyik alapkezelő által kezelt irodaháznál. (Fotó: E. J.)

Év/év alapon tartják magukat

Egy másik jó hír, hogy az alapok többségének hozama továbbra is pozitív három hónapra visszatekintve, sőt hosszabb távon is. Nem csökkent tehát lényegesen az ingatlanok értékeltsége.

MPT Ingatlan AlapMPT Ingatlan Alap

A Raiffeisen az egyetlen kivétel, ahol három százalékos csökkenést látunk három hónap alatt az A sorozatnál. Ez az alap azonban korábban magas hozamot ért el, így egy évre visszatekintve még mindig 4 százaléknál tartott május végén (lásd a táblázatot). Az OTP-nél még tavaly volt egy rövidebb negatív időszak, az idén nem. (Vízszintes piros vonallal a nulla hozamot jelöltük.)

Raiffeisen Ingatlan AlapRaiffeisen Ingatlan Alap

Még jöhet ennél rosszabb

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden rendben van, nem jöhet ennél rosszabb. Egy elhúzódó válság, egy vállalati csődhullám, egy újabb karantén, egy durva kormányzati beavatkozás a bérleti díjakba vagy az egyéb szerződéses feltételekbe leértékelheti az ingatlanokat. Ez veszteséget okozhat a befektetőknek és arra ösztönözheti őket, hogy a tőkéjüket kivegyék.

Európa Ingatlan  AlapEurópa Ingatlan Alap

A gazdasági szereplők kormányzati támogatása sok más mellett azért is fontos, mert az ingatlanalapokban április végén szunnyadt 1487 milliárd forint hirtelen megindulása komoly tőkepiaci zavarokat okozhatna. Nem is csak az ingatlanpiacon, az Erste Ingatlan tőkéjének például mintegy 50 százaléka feküdt bankbetétben és állampapírban április végén. Ez 240-250 milliárd forint, de a többi alap is rendszerint sokmilliárdos likvid tartalékkal dolgozik.

Erste Euro Ingatlan AlapErste Euro Ingatlan Alap

Volt egyszer egy rendelet

Az alapok tőkéjének növekedését egyébként már tavaly májusban megakasztotta az, amikor az MNB egy elvileg nem kötelező érvényű, de “melegen ajánlott” rendelettel korlátozta a méretüket. Utána pedig 2019 júniustól erőteljesen érvényesült a Magyar Állampapír Plusz komoly tőkeelszívó hatása is.

Duna House Magyar Lakás AlapDuna House Magyar Lakás Alap

Ez is látszik a grafikonokon, az Erste Ingatlan, az OTP Ingatlan vagy az MPT Ingatlan éppen tavaly májusban érte el a csúcsot, eddigi legnagyobb méretét.

(Tavaszi interjú-sorozatunkban az Erste-csoport ingatlanalapjáról és az MPT Ingatlanról is kérdeztünk.) (Adatok: Bamosz.hu.)

Közvetlen ingatlanalapok hozama, 2020. május 29.
(százalék, az éven belüli hozamok nem évesítettek)
Alap neve Deviza 3 hónapos 6 hónapos 1 éves 3 éves 5 éves
Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő HUF 6,63 42,40 71,81 53,71 81,73
Duna House Magyar Lakás A  HUF 0,44 0,83 2,66 7,03  
Duna House Magyar Lakás B  HUF 0,44 0,85      
Erste Euro Ingatlan T180  EUR 0,43        
Erste Euro Ingatlan T  EUR 0,43 1,14 2,30 2,01 1,93
Erste Ingatlan HUF 0,82 1,33 2,58 2,38 2,51
Európa Ingatlan A HUF 1,94 3,26 8,87 7,61 5,42
MPT Ingatlan Alap A HUF 1,19 2,23 4,70 3,24 3,00
MPT Ingatlan Alap I HUF 1,42 2,68 5,65 4,16 3,83
OTP Ingatlan HUF 0,55 0,73 2,63 2,80 2,97
OTP PRIME Alap HUF 2,00 4,00 8,09 6,65  
OTP PRIME Alap I  HUF 8,84 18,38 40,06    
Raiffeisen Ingatlan A  HUF -2,44 1,68 4,03 7,91 7,93
Raiffeisen Ingatlan B  HUF 0,05 4,96 9,83 11,31  
Raiffeisen Ingatlan C  HUF 0,05 4,96 9,83 11,37  
Raiffeisen Ingatlan D  EUR -2,47 1,72 3,65 7,68  
Raiffeisen Ingatlan U  USD -2,06 2,74 6,17    
(Forrás: Bamosz.hu)  

 

Biggeorge's 4 Ingatlan  AlapBiggeorge's 4 Ingatlan Alap

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Friss
hírlevél