<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.

Milyen ESG-alapjai vannak az Eurizon Hungary-nek?

Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatója: Számos ESG-alapunk van, ezek egy része valamilyen indexkosár hozamát követő tőkevédett alap, valamilyen kiemelt tematika köré rendezve. Például a CIB ESG Részalap, CIB ESG 2 Részalap vagy a CIB Euró Fenntartható Fejlődés Alapja.

De folyamatosan haladunk előre az ESG témakörben, most kaptuk meg az engedélyt az MNB-től két meglévő alapunk átalakítására is. Az alapjaink zöme az SFDR európai uniós jogszabálynak megfeleltethető, a legtöbb a hatos cikkely alá tartozik, vannak azonban már az SFDR nyolcadik cikkének megfelelő alapjaink is.

A tőkevédett származtatott alapok mögött egy ESG index van, ennek teljesítménye alapján fizetnek hozamot a befektetők számára. Ehhez egy opciós konstrukció van az alapban, amely a hozamot termeli, a tőke védelmére szolgáló részt pedig betétekbe tesszük.

Melyek az említett átalakuló alapok?

Komm Tibor: Alapvetően AIF (alternatív befektetési alap) típusú alapokat kezelünk, de van két UCITS alapunk is, a CIB Talentum Total Return Alapok Részalapja és a CIB Euro Talentum Total Return Alapok Részalapja. Ezeket most minősítettük át a nyolcas cikkely szerinti ESG-alapokká, a változtatás szeptember 5-től lép hatályba. Ezek olyan alapok alapjai, amelynek összeállításához az Eurizon anyavállalata ad tanácsokat az alapkezelő számára.

A két részalap total return fókuszú, elsősorban részvény- és kötvényalapok közül válogatnak. Az a cél, hogy a portfólió legalább 70 százalékában olyan befektetési alapok legyenek bennük, amelyek fenntarthatósági célokat követnek. Vagyis olyan minősítéssel kell rendelkezniük, amelyek szerint megfelelnek az ESG-kritériumoknak.

Az SFDR 8. cikkének megfelelő CIB-alapok:

  • CIB ESG Tőkevédett Származtatott Részalap
  • CIB ESG 2 Tőkevédett Származtatott Részalap
  • CIB Felelős Befektetések Származtatott Alapja
  • CIB Euró Felelős Befektetések Származtatott Alapja
  • CIB Fenntartható Fejlődés Származtatott Alapja
  • CIB Euró Fenntartható Fejlődés Származtatott Alapja

Szeptember 5-től átalakulnak:

  • CIB Talentum Total Return Alapok Részalapja
  • CIB Euró Talentum Total Return Alapok Részalapja

Vannak olyan ESG-alapok is a CIB Bank kínálatában, amelyeket külföldön kezelnek, de Magyarországon is kaphatók?

Komm Tibor: Vannak, az Eurizon csoport luxemburgi alapjai itthon is elérhetők, elsősorban a privátbanki és a Magnifica (prémium) ügyfélkörben. Ezek mind euróban denominált alapok, és ezek között is van olyan, amely kifejezetten ESG fókuszú. A számuk szinte napról napra változik, de a most forgalmazott 63 Eurizon és Epsilon sorozat közül 38 jelenleg is megfelel az SFDR 8. cikkelyének.

Fog még jelentősen bővülni a közeljövőben az ESG-alapok köre külföldről vagy belföldről kezelt alapokkal? Esetleg belföldön kezelt alapba csomagolt külföldi alappal?

Komm Tibor: Igen, az alapok köre folyamatosan bővül, de nem csomagolunk külföldi alapokat belföldi alapokba. Akkor inkább elérhetővé teszi a CIB Bank közvetlenül a külföldi alapokat Magyarországon is. Várhatóan tovább fog bővülni itthon a kínálat az Eurizon luxemburgi termékeivel, az Eurizon is egyre több és több termékét alakítja át ESG alapokká, az SFDR jogszabály nyolcas és kilences cikke szerinti termékekké.

Komm Tibor, Eurizon Asset Management HungaryKomm Tibor, Eurizon Asset Management Hungary

Nálunk is ez az irány, a Talentum részalapok említett átalakítása csak az első kör volt, újabbak követik majd. Jönnek további tőkevédett alapok is. Nyilván a piaci lehetőségekre is figyelemmel kell lenni, de amelyik alapnál ez lehetséges lesz, ott az a tervünk, hogy átalakuljanak ESG fókuszú konstrukcióvá.

A származtatott tőkevédett alapoknál pedig a magas állampapírhozamok miatt a következő években is fogunk újabb és újabb termékeket indítani. Ebben a szegmensben újra könnyebben lehet majd előnyösebb, szerethető alapokat indítani.

Az alacsony kamatkörnyezet miatt ezek az alapok nagyon szenvedtek az elmúlt években.

Komm Tibor: Kis híján meg is szűnt ez a piaci szegmens, a végét járta a tavalyi év során, mi is leállítottuk a származtatott alapok kibocsátását a második félévben. Annyira nem volt ugyanis értelmezhető állampapírhozam, hogy a tőkevédelem vagy a tőke egy bizonyos hányada védelmének biztosítása után fennmaradó tőkéből alig lehetett olyan opciót venni, ami számottevő hozamot ígért volna az ügyfelek számára.

Így inkább azt a döntést hoztuk, hogy kivárunk. De sokkal hamarabb eljött egyébként a visszatérés, mint arra számítani mertünk. A hirtelen felpattanó infláció által generált magas kötvényhozamok azonnal elérhetővé tették újra ezt a fajta terméket is. Miután csak nemrég állítottuk le ezt a termékcsaládot, ezért viszonylag gyorsan újra is tudtuk indítani.

Ez az év ígéretesnek tűnik az alapkezelői iparág számára. Mivel megnőttek a kötvényhozamok, megint lehetségessé vált az állampapírokkal versenyezni. De a korábbi években ez rendkívül nehéz lehetett.

Komm Tibor: Igen. Ez az év is nehéz és kihívásokkal teli, de vannak benne lehetőségek. Jelenleg azt a nehézséget kell leküzdeni, hogy szinte minden eszközosztály idei visszatekintő hozama jelentősen negatív, a nyersanyagpiacot kivéve. De szerencsére ez még nem nyomta rá a bélyegét az értékesítési lehetőségekre.

 

AJÁNLÓ a másik interjúra (Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni…)

 

Sőt a részvényalapok tekintetében még felfutást is hozott, az ügyfelek inkább egy lehetőségnek látják az olcsóbb árakat, az alacsonyabb értékeltséget.

Ha nem lesz további összeomlás a részvénypiacokon, akkor jöhet egy pozitív második félév. Különösen, ha az inflációt így vagy úgy, akár jegybanki hatásra, akár sima piaci okok miatt sikerül megfékezni. Eljöhet az a jó időszak, amikor ismét lesz hozama a részvényeknek is, a kötvényeknek is, és az ügyfelek nagyon jó portfóliókat tudnak majd kiépíteni.

Jobb-e, illetve jobb lesz-e az ESG-alapok hozama, mint a hagyományosaké?

Komm Tibor: Meggyőződésünk, hogy az ESG-alapok hozama általában felülmúlhatja a hasonló piacokon, de nem ESG szemlélettel befektető alapok hozamát. Természetesen ez nem lesz igaz mindig minden időtávra és alapra, de véleményünk szerint általánosan érvényesülni fog ez a trend. A mostani évtized (és a következők is) arról fognak szólni, hogyan tud az emberiség alkalmazkodni a klímaváltozás által előtérbe kerülő környezeti, szociális és irányítási kihívásokhoz.

Komm Tibor, Eurizon Asset Management HungaryKomm Tibor, Eurizon Asset Management Hungary

Ebben azok lesznek a nyertesek, akik előrelátó módon, hosszútávú gondolkodással, a közvetlen környezetükben lévőket a lehető legjobban bevonva tudnak fejlődni/változni. Egyfajta evolúció ez, hiszen csak akkor maradhat fent egy vállalat, ha képes adaptálódni a megváltozott körülményekhez.

Mik lesznek a következő tematikus ESG-alapjaik, mik a vonzó témák?

Komm Tibor: Vizsgáljuk egy 8-as cikknek megfelelő régiós részvényalap létrehozásának lehetőségét, de előtte még biztosan jönnek majd új tőkevédett származtatott ESG-fókuszú alapok is a kínálatba.

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a Eurizon Asset Management Hungary Zrt marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Jelen marketingközlemény nem minősül sem befektetési tanácsnak, sem befektetési ajánlásnak, sem elemzésnek. A marketingközleményben említett befektetési alapok tájékoztatóját, kezelési szabályzatát, az alapokra vonatkozó kiemelt befektetői információkat, az alapok portfóliójelentéseit, éves, féléves jelentéseit forgalmazási helyeinken és az www.eurizoncapital.com/hu internetes oldalunkon tesszük elérhetővé. A hozamokra vonatkozó megállapítások a normál piaci viszonyok melletti teljesítményt jelzik, de nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8050 7950 8100 +1,87% 8042 8050 1 360 674 144 Ft 2022-09-30 12:20:24
MOL 2400 2328 2420 +3,18% 2402 2406 374 895 844 Ft 2022-09-30 12:20:04
MTELEKOM 295 286 295 +3,51% 292 295 33 908 055 Ft 2022-09-30 12:13:44
RICHTER 7250 7100 7250 +1,75% 7235 7250 337 623 730 Ft 2022-09-30 12:20:28
OPUS 128 125 129 +0,31% 125 128 3 551 396 Ft 2022-09-30 12:08:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befalap Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befalap Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befalap „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befalap Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befalap Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befalap Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG