Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem sok örömet okoztak a befektetőknek az árupiaci termékek mostanában, a látványosan zuhanó aranyon kívül a többi is inkább lefelé tendált. Mintegy féltucatnyi hazai nyílt végű alap fektet viszont be ezen a területen, mi lehet a helyzet velük?

Nem járnak jó idők az árupiaci termékekre, legalábbis ha befektetési szempontból tekintünk rájuk, de a kitermelőiknek sem túl kedvező a helyzete. A hét fő szektorban 19 árupiaci terméket tartalmazó Dow Jones-UBS Commodity Index például a Yahoo Finance szerint 165 pont környékéről 133 pontra esett a március 9-ig eltelt két év alatt, ami 19,5 százalékos süllyedés. Egy év alatt pedig mintegy két százalékos volt a csökkenés. (Eközben a dollár/forint keresztárfolyam egy éve és két éve is nagyjából a jelenlegi szinten volt, igaz, közben sokat mozgott.)

A nyersanyagmániások kitartanak

Alapvetően kétféle elmélet van az aranyról, de vele együtt sokszor más árucikkeket is gyakran emlegetnek. Az egyik szerint az arany inkább technikai okokból zuhant nagyot, korábbi longok kényszerű lezárása, esetleg összehangolt spekulációs támadás miatt. Jó jel, hogy a fizikai aranyat továbbra is vásárolják a kisbefektetők és egyes jegybankok, a devizaháború, a pénzhígítás, a fedezetlen pénzkibocsátás pedig folytatódik világszerte. Egy 30-40, sőt 50 százalékos visszaesés a különböző tőkepiacokon ráadásul nem tekinthető abnormálisnak.

Árupiaci alapok hozama (Bamosz.hu)

A nyersanyaghívők szerint az inflációs veszély egyáltalán nem szűnt meg, az arany, ezüst és más árucikkek kisebb-nagyobb korrekció után előbb-utóbb az egekbe fognak szárnyalni, minden korábbinál nagyobb áremelkedés veheti kezdetét. Az egyéb árupiaci termékek a renyhe konjunktúra miatt most gyengélkednek ugyan, de a gazdasági növekedés fellendülésével majd szép jövő előtt állnak.

Vége a ciklusnak, indul a nagyböjt

A másik fő véleménycsoport szerint az árupiac sok éves, akár 10-20 évre is elnyúló ciklusokat produkált a múltban, és egy emelkedő ciklusnak most van vége. Lehet, hogy újabb húsz évig még nominálisan sem fogják utolérni magukat az árfolyamok. Az árupiaci volt az előző, már lefutott mánia, ami után sok éves esés, esetleg stagnálás várható.

Az arany csak egy lufi, nincs mögötte fundamentális érték, bármikor töredékére eshet az ára. A többi árucikknél pedig a vevők általában spórolnak, új technológiákat fejlesztenek ki a felhasználás csökkentésére. Eközben a kitermelők növelik kapacitásaikat, kitermelésüket, sokuk egyenesen rá van kényszerülve bevételei növelése érdekében, így a kínálat csak nőni fog. Majd csak akkor valószínű újabb árupiaci felfutás, ha már senki sem számít rá, ha már senkit nem érdekel ez a piac. (Egy hasonló vélemény például az Alapblogon olvasható.)

Hol egy kis plusz, hol egy kis mínusz

Akárhogy is lesz, 2006-2009 körül, a nagy árupiaci felfutás vége felé elindult Magyarországon mintegy féltucatnyi nyílt végű árupiaci alap, amelyek az utóbbi időben szintén megszenvedték a konjunktúra megszűnését. Az idén a Bamosz táblázata szerint a hat alap nyolc különböző sorozatából hét volt veszteséges (a legfrissebb adatok május 6 és 8 közöttiek), sőt az alapok indulása óta is mínuszban van három a nyolcból. Az egy és három éves hozamok terén sem sokkal jobb a helyzet, ahol pozitív a hozam, ott is többnyire nem kiemelkedő. (Az árupiaci termékeken alapuló tőkevédett alapok ebben a csoportban nincsenek benne.)---- Energiahordozótól élőállatig, longtól shortig ----

A legnagyobbat, közel 11 százalékot az idén a Budapest Arany Alapok Alapja veszítette, ami persze logikus az arany hasonló mértékű zuhanása nyomán. Az alap egyébként tőkéje 92 százalékát tartotta március végén az SPDR Gold Trust nevű híres, fizikai aranyat tároló, igen nagy tőzsdén forgalmazott alapban (ETF-ben).

A portfóliót meg szokták osztani

A többi alap jobban megosztja a tőkéjét. A CIB Nyersanyag is egy nagyobb külföldi alapra koncentrál, tőkéje 92 százaléka volt márciusban a Powershares DB Commodity ETF-ben. Ez, illetve a mögöttes index az ETFdb.com részletes adatbázisa szerint a világ 14 leginkább kereskedett árupiaci termékét tartalmazza. (Kétféle kőolaj, benzin, fűtőolaj, arany, réz, cukor, kukorica stb.)

A szintén a Budapest Alapkezelőnél kezelt GE Money Nyersanyag is alaposan megosztja a pénzét, kezelője szerint „a közel 20 nyersanyagot felölelő portfólióval kívánja biztosítani az alap befektetési politikája az egyoldalú kockázatok kiszűrését és a minél kiegyensúlyozottabb teljesítményt”. Az alap többféle külföldi ETF-et vásárol, márciusban tőkéje 19-19 százalékát tartotta az Ishares S&P GSCI Commodity és a már említett Powershares DB Commodity nevű alapokban, 12 százalékot az SPDR Gold Trustban, tovább is van, de a tíz százalék alatti részesedéseket nem sorolták fel tételesen.

Energiahordozóktól élőállatokig

A K&H Nyersanyag forintos és dolláros sorozatai közül, amint táblázatunkban is látszik, alapvetően a forintban kibocsátott értékpapír teljesített jobban, legalábbis névleg. Az alapban a Blackrok és a BNP Paribas alapjaiból van nagyobb mennyiség, egyébként márciusban vagyona 36 százaléka energiahordozókból, 26 mezőgazdasági termékekből állt, 17 százalék ipari fémből, 10 százalék élőállatból (vagy legalábbis a rájuk szóló árutőzsdei kontraktusokból). A nemesfémek itt csak hat százalékot képviseltek.

 

Az MKB nyersanyagpiaci alapjának is 92 százalék volt az árupiaci kitettsége, ezen kívül annyit árulnak még el, hogy egyedül a nyersolaj aránya haladta meg a tíz százalékot. Az irányadó indexe (benchmarkja) egyébként az említett Dow Jones-USB index, így elképzelhető, hogy nem tér el attól jelentős mértékben az összetétele sem. Az alap dollárkitettségének egy részét származékos üzletekkel fedezte.

 

Longolás és shortolás

Az OTP Föld Kincsei alapnál is minden időtávra jobban teljesített a forintos sorozat a Bamosz táblázata szerint, mint az eurós, legalábbis nominálisan (tehát a forint esetleges gyengülését vagy erősödését figyelmen kívül hagyva). Az alap bevallottan spekulál a nyersanyagok esésére is időnként, vagyis shortol, több-kevesebb sikerrel. Amint márciusi jelentése írja:

„A hónap során korábbi arany, ezüst, palládium, olaj, földgáz és réz vételi pozícióink egy részét zártuk és több esetben már inkább az árfolyamok esésére fogadunk. A stratégiával kisebb csökkenést értünk el a hónapban.” Tíz százalék feletti befektetése az alapnak csak egy volt, itt a Powershares DB neve bukkant fel újra.

Pici ország pici piaca

Az árupiaci alapok szegmense egyébként Magyarországon egyelőre igen kicsi. A Bamosz adatai szerint március végén 10,1 milliárd forint volt ilyen termékekben, ez az összes hazai alap összes tőkéjének csak mintegy negyed százaléka.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13980 13950 14220 -1,06% 0 0 2 145 890 025 Ft 2021-05-12 17:09:14
MOL 2200 2194 2228 -0,36% 0 0 2 254 224 356 Ft 2021-05-12 17:08:08
MTELEKOM 411 411 418 -1,67% 0 0 168 285 409 Ft 2021-05-12 17:05:27
RICHTER 8400 8340 8415 +0,72% 0 0 1 348 714 105 Ft 2021-05-12 17:12:06
OPUS 242 242 246 +0,41% 0 0 16 957 865 Ft 2021-05-12 17:11:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
Befalap Új tulajdonosával új területeken keresi a sikert a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 14:36
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Diófa Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 elismerést - a cég ingatlanportfólió-menedzsere adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 sok szempontból fordítottja lesz a tavalyinak - Hold Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 13:42
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Hold Alapkezelő kettőt is elnyert, és az egyik fődíj is náluk landolt - a cég igazgatóságának elnöke, befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.