<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nem sok örömet okoztak a befektetőknek az árupiaci termékek mostanában, a látványosan zuhanó aranyon kívül a többi is inkább lefelé tendált. Mintegy féltucatnyi hazai nyílt végű alap fektet viszont be ezen a területen, mi lehet a helyzet velük?

Nem járnak jó idők az árupiaci termékekre, legalábbis ha befektetési szempontból tekintünk rájuk, de a kitermelőiknek sem túl kedvező a helyzete. A hét fő szektorban 19 árupiaci terméket tartalmazó Dow Jones-UBS Commodity Index például a Yahoo Finance szerint 165 pont környékéről 133 pontra esett a március 9-ig eltelt két év alatt, ami 19,5 százalékos süllyedés. Egy év alatt pedig mintegy két százalékos volt a csökkenés. (Eközben a dollár/forint keresztárfolyam egy éve és két éve is nagyjából a jelenlegi szinten volt, igaz, közben sokat mozgott.)

A nyersanyagmániások kitartanak

Alapvetően kétféle elmélet van az aranyról, de vele együtt sokszor más árucikkeket is gyakran emlegetnek. Az egyik szerint az arany inkább technikai okokból zuhant nagyot, korábbi longok kényszerű lezárása, esetleg összehangolt spekulációs támadás miatt. Jó jel, hogy a fizikai aranyat továbbra is vásárolják a kisbefektetők és egyes jegybankok, a devizaháború, a pénzhígítás, a fedezetlen pénzkibocsátás pedig folytatódik világszerte. Egy 30-40, sőt 50 százalékos visszaesés a különböző tőkepiacokon ráadásul nem tekinthető abnormálisnak.

Árupiaci alapok hozama (Bamosz.hu)

A nyersanyaghívők szerint az inflációs veszély egyáltalán nem szűnt meg, az arany, ezüst és más árucikkek kisebb-nagyobb korrekció után előbb-utóbb az egekbe fognak szárnyalni, minden korábbinál nagyobb áremelkedés veheti kezdetét. Az egyéb árupiaci termékek a renyhe konjunktúra miatt most gyengélkednek ugyan, de a gazdasági növekedés fellendülésével majd szép jövő előtt állnak.

Vége a ciklusnak, indul a nagyböjt

A másik fő véleménycsoport szerint az árupiac sok éves, akár 10-20 évre is elnyúló ciklusokat produkált a múltban, és egy emelkedő ciklusnak most van vége. Lehet, hogy újabb húsz évig még nominálisan sem fogják utolérni magukat az árfolyamok. Az árupiaci volt az előző, már lefutott mánia, ami után sok éves esés, esetleg stagnálás várható.

Az arany csak egy lufi, nincs mögötte fundamentális érték, bármikor töredékére eshet az ára. A többi árucikknél pedig a vevők általában spórolnak, új technológiákat fejlesztenek ki a felhasználás csökkentésére. Eközben a kitermelők növelik kapacitásaikat, kitermelésüket, sokuk egyenesen rá van kényszerülve bevételei növelése érdekében, így a kínálat csak nőni fog. Majd csak akkor valószínű újabb árupiaci felfutás, ha már senki sem számít rá, ha már senkit nem érdekel ez a piac. (Egy hasonló vélemény például az Alapblogon olvasható.)

Hol egy kis plusz, hol egy kis mínusz

Akárhogy is lesz, 2006-2009 körül, a nagy árupiaci felfutás vége felé elindult Magyarországon mintegy féltucatnyi nyílt végű árupiaci alap, amelyek az utóbbi időben szintén megszenvedték a konjunktúra megszűnését. Az idén a Bamosz táblázata szerint a hat alap nyolc különböző sorozatából hét volt veszteséges (a legfrissebb adatok május 6 és 8 közöttiek), sőt az alapok indulása óta is mínuszban van három a nyolcból. Az egy és három éves hozamok terén sem sokkal jobb a helyzet, ahol pozitív a hozam, ott is többnyire nem kiemelkedő. (Az árupiaci termékeken alapuló tőkevédett alapok ebben a csoportban nincsenek benne.)---- Energiahordozótól élőállatig, longtól shortig ----

A legnagyobbat, közel 11 százalékot az idén a Budapest Arany Alapok Alapja veszítette, ami persze logikus az arany hasonló mértékű zuhanása nyomán. Az alap egyébként tőkéje 92 százalékát tartotta március végén az SPDR Gold Trust nevű híres, fizikai aranyat tároló, igen nagy tőzsdén forgalmazott alapban (ETF-ben).

A portfóliót meg szokták osztani

A többi alap jobban megosztja a tőkéjét. A CIB Nyersanyag is egy nagyobb külföldi alapra koncentrál, tőkéje 92 százaléka volt márciusban a Powershares DB Commodity ETF-ben. Ez, illetve a mögöttes index az ETFdb.com részletes adatbázisa szerint a világ 14 leginkább kereskedett árupiaci termékét tartalmazza. (Kétféle kőolaj, benzin, fűtőolaj, arany, réz, cukor, kukorica stb.)

A szintén a Budapest Alapkezelőnél kezelt GE Money Nyersanyag is alaposan megosztja a pénzét, kezelője szerint „a közel 20 nyersanyagot felölelő portfólióval kívánja biztosítani az alap befektetési politikája az egyoldalú kockázatok kiszűrését és a minél kiegyensúlyozottabb teljesítményt”. Az alap többféle külföldi ETF-et vásárol, márciusban tőkéje 19-19 százalékát tartotta az Ishares S&P GSCI Commodity és a már említett Powershares DB Commodity nevű alapokban, 12 százalékot az SPDR Gold Trustban, tovább is van, de a tíz százalék alatti részesedéseket nem sorolták fel tételesen.

Energiahordozóktól élőállatokig

A K&H Nyersanyag forintos és dolláros sorozatai közül, amint táblázatunkban is látszik, alapvetően a forintban kibocsátott értékpapír teljesített jobban, legalábbis névleg. Az alapban a Blackrok és a BNP Paribas alapjaiból van nagyobb mennyiség, egyébként márciusban vagyona 36 százaléka energiahordozókból, 26 mezőgazdasági termékekből állt, 17 százalék ipari fémből, 10 százalék élőállatból (vagy legalábbis a rájuk szóló árutőzsdei kontraktusokból). A nemesfémek itt csak hat százalékot képviseltek.

 

Az MKB nyersanyagpiaci alapjának is 92 százalék volt az árupiaci kitettsége, ezen kívül annyit árulnak még el, hogy egyedül a nyersolaj aránya haladta meg a tíz százalékot. Az irányadó indexe (benchmarkja) egyébként az említett Dow Jones-USB index, így elképzelhető, hogy nem tér el attól jelentős mértékben az összetétele sem. Az alap dollárkitettségének egy részét származékos üzletekkel fedezte.

 

Longolás és shortolás

Az OTP Föld Kincsei alapnál is minden időtávra jobban teljesített a forintos sorozat a Bamosz táblázata szerint, mint az eurós, legalábbis nominálisan (tehát a forint esetleges gyengülését vagy erősödését figyelmen kívül hagyva). Az alap bevallottan spekulál a nyersanyagok esésére is időnként, vagyis shortol, több-kevesebb sikerrel. Amint márciusi jelentése írja:

„A hónap során korábbi arany, ezüst, palládium, olaj, földgáz és réz vételi pozícióink egy részét zártuk és több esetben már inkább az árfolyamok esésére fogadunk. A stratégiával kisebb csökkenést értünk el a hónapban.” Tíz százalék feletti befektetése az alapnak csak egy volt, itt a Powershares DB neve bukkant fel újra.

Pici ország pici piaca

Az árupiaci alapok szegmense egyébként Magyarországon egyelőre igen kicsi. A Bamosz adatai szerint március végén 10,1 milliárd forint volt ilyen termékekben, ez az összes hazai alap összes tőkéjének csak mintegy negyed százaléka.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
hírlevél
depositphotos