TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Decemberben a befektetési alapok vagyona újra szépen növekedett, 102 milliárd forint friss pénz érkezett hozzájuk. Az egész évben egyharmadával, 1056 milliárddal nőtt a tőkéjük, miközben a bankbetétekből 839 milliárdot vittek el csak az első 11 hónapban a magánszemélyek. Egész évben az abszolút hozamú alap és a rövid kötvényalap volt a sláger.

Az év utolsó hónapjában 102,3 milliárd forintos pluszt mutat a hazai nyilvános forgalmazású befektetési alapok tőkemérlege, ha pedig ebből levonjuk a cseh koronára és lengyel zlotyra szóló, nálunk kezelt, de valójában külföldi alapokat, akkor pedig majdnem pontosan százmilliárd a növekmény.

Forintban 105 milliárdnál is több friss pénzt hoztak a befektetők, viszont elvittek 6,7 milliárd forintnyi eurót, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy december elején 300 felett is járt az euró, és sokan hajlamosak ilyenkor eladni, forintra váltani. Érthető az is, hogy az euróhoz képest mostanában eléggé gyenge dollárból 1,4 millió forint értékben nőtt a készlet, hiszen viszonylag olcsó volt.

 

Ami az egész évet illeti, a csak a nyilvános adatbázison alapuló Privátbankár-számítások 1056 milliárd forintnyi tőkebeáramlást mutattak az év során. A Bamosz hivatalos statisztikái, amelyek zártkörű intézményi alapokat is tartalmaznak, már november végén 33 százalékos, 1122 milliárdos tőkenövekedésnél tartottak, amiben azonban a képződött hozamok is benne foglaltatnak. De összességében kijelenthetjük, hogy közel harmadával nőtt tavaly az alapok tőkéje, döntő részben a friss pénzek révén, és így a tavalyi egy kiugróan jó évet jelent az életükben.

 

Eközben az év első 11 hónapjában elvittek 839 milliárd forintot a lakossági bankbetétekből, viszont betettek 652 milliárdot a lakossági forintos kibocsátású állampapírokba (Lásd második grafikonunkat.) A három tétel, alapok, állampapírok és betétek egyenlege így november végéig 770 milliárd forint volt, ennyi új megtakarítás keletkezett, jórészt valahol a magánszemélyek körében. (Azért van ebben némi bizonytalanság, mert a három kategória közül az alapoknál nem csak a lakosság a tulajdonos, bár hagyományosan a szektor nagy részét teszi ki.)

 

Visszatérve a decemberre, az egész éves tendenciák folytatódtak az alapoknál is, így a legnagyobb tétel szerint 35 milliárdot tettek be a mostanában rendkívül népszerű abszolút hozamú alapokba. A kötvényalapokra majdnem 33 milliárd jutott, ezen belül a hosszú futamidejű kötvényalapok vagyona csökkent, a rövid kötvényalapoké erősen nőtt. Az úgynevezett egyéb pénzpiaci alapok is kaptak 26 milliárdot, a bankbetétszerű likviditási alapokból viszont mostanában a betétekhez hasonlóan inkább megy ki a pénz. (A cikk a táblázat után folytatódik.)

Nyilvános alapok vagyona (2013. december)Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 35,4 482,1 10,7
Árupiaci -0,5 11,3 0,2
Dinamikus vegyes 0,1 2,2 0,0
Egyéb értékpapír 1,3 14,7 0,3
Egyéb pénzpiaci 25,5 484,3 10,8
Hosszú kötvény -3,9 151,8 3,4
Kiegyensúlyozott vegyes 15,7 248,5 5,5
Közvetett ingatlan -0,5 31,5 0,7
Közvetlen ingatlan 7,1 412,9 9,2
Likviditási -7,7 1 126,6 25,0
Óvatos vegyes 3,9 85,2 1,9
Részvény -2,4 234,6 5,2
Rövid kötvény 37,1 643,7 14,3
Szabad futamidejű kötv. -0,7 64,4 1,4
Származtatott 8,2 10,0 0,2
Tőkevédett -16,4 500,6 11,1
Összesen: 102,3 4 504,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 38,5 2 755,2 61,2
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 40,8 740,1 16,4
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


A részvényutálat folytatódik, most is pár milliárddal csökkent a részvényalapok vagyona, ahogy egész évben is a lassú lemorzsolódás volt jellemző, miközben a világ tőzsdeindexei közül sok csúcsról csúcsra szárnyalt. A részvény-kötvény mixet jelentő vegyes alapok viszont csaknem húszmilliárdot vonzottak.

A tőkevédett (garantált) alapokból ezúttal inkább távozott a pénz, feltehetően főleg a lejáratok miatt, az egész évben azonban növögetni tudtak. Az ingatlanalapokba 6,6 milliárd érkezett decemberben, ami már több mint 70 milliárdot jelent az egész évben, és ígéretes jele lehet egy újabb ingatlanalap-fellendülésnek.

A tavalyi év nagy nyertesei egyébként a rövid kötvényalapok voltak, amelyek majdnem megháromszorozták a vagyonukat, 224 milliárdról 640 milliárd forint környékére nőttek. Utánuk az abszolút hozamú alapok és a – piacnak csak kis szeletét jelentő, de felfutóban levő – vegyes alapok következtek, amelyek több mint kétszeresére növelték a tőkéjüket tavaly.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél