Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Decemberben a befektetési alapok vagyona újra szépen növekedett, 102 milliárd forint friss pénz érkezett hozzájuk. Az egész évben egyharmadával, 1056 milliárddal nőtt a tőkéjük, miközben a bankbetétekből 839 milliárdot vittek el csak az első 11 hónapban a magánszemélyek. Egész évben az abszolút hozamú alap és a rövid kötvényalap volt a sláger.

Az év utolsó hónapjában 102,3 milliárd forintos pluszt mutat a hazai nyilvános forgalmazású befektetési alapok tőkemérlege, ha pedig ebből levonjuk a cseh koronára és lengyel zlotyra szóló, nálunk kezelt, de valójában külföldi alapokat, akkor pedig majdnem pontosan százmilliárd a növekmény.

Forintban 105 milliárdnál is több friss pénzt hoztak a befektetők, viszont elvittek 6,7 milliárd forintnyi eurót, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy december elején 300 felett is járt az euró, és sokan hajlamosak ilyenkor eladni, forintra váltani. Érthető az is, hogy az euróhoz képest mostanában eléggé gyenge dollárból 1,4 millió forint értékben nőtt a készlet, hiszen viszonylag olcsó volt.

 

Ami az egész évet illeti, a csak a nyilvános adatbázison alapuló Privátbankár-számítások 1056 milliárd forintnyi tőkebeáramlást mutattak az év során. A Bamosz hivatalos statisztikái, amelyek zártkörű intézményi alapokat is tartalmaznak, már november végén 33 százalékos, 1122 milliárdos tőkenövekedésnél tartottak, amiben azonban a képződött hozamok is benne foglaltatnak. De összességében kijelenthetjük, hogy közel harmadával nőtt tavaly az alapok tőkéje, döntő részben a friss pénzek révén, és így a tavalyi egy kiugróan jó évet jelent az életükben.

 

Eközben az év első 11 hónapjában elvittek 839 milliárd forintot a lakossági bankbetétekből, viszont betettek 652 milliárdot a lakossági forintos kibocsátású állampapírokba (Lásd második grafikonunkat.) A három tétel, alapok, állampapírok és betétek egyenlege így november végéig 770 milliárd forint volt, ennyi új megtakarítás keletkezett, jórészt valahol a magánszemélyek körében. (Azért van ebben némi bizonytalanság, mert a három kategória közül az alapoknál nem csak a lakosság a tulajdonos, bár hagyományosan a szektor nagy részét teszi ki.)

 

Visszatérve a decemberre, az egész éves tendenciák folytatódtak az alapoknál is, így a legnagyobb tétel szerint 35 milliárdot tettek be a mostanában rendkívül népszerű abszolút hozamú alapokba. A kötvényalapokra majdnem 33 milliárd jutott, ezen belül a hosszú futamidejű kötvényalapok vagyona csökkent, a rövid kötvényalapoké erősen nőtt. Az úgynevezett egyéb pénzpiaci alapok is kaptak 26 milliárdot, a bankbetétszerű likviditási alapokból viszont mostanában a betétekhez hasonlóan inkább megy ki a pénz. (A cikk a táblázat után folytatódik.)

Nyilvános alapok vagyona (2013. december)Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 35,4 482,1 10,7
Árupiaci -0,5 11,3 0,2
Dinamikus vegyes 0,1 2,2 0,0
Egyéb értékpapír 1,3 14,7 0,3
Egyéb pénzpiaci 25,5 484,3 10,8
Hosszú kötvény -3,9 151,8 3,4
Kiegyensúlyozott vegyes 15,7 248,5 5,5
Közvetett ingatlan -0,5 31,5 0,7
Közvetlen ingatlan 7,1 412,9 9,2
Likviditási -7,7 1 126,6 25,0
Óvatos vegyes 3,9 85,2 1,9
Részvény -2,4 234,6 5,2
Rövid kötvény 37,1 643,7 14,3
Szabad futamidejű kötv. -0,7 64,4 1,4
Származtatott 8,2 10,0 0,2
Tőkevédett -16,4 500,6 11,1
Összesen: 102,3 4 504,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 38,5 2 755,2 61,2
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 40,8 740,1 16,4
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


A részvényutálat folytatódik, most is pár milliárddal csökkent a részvényalapok vagyona, ahogy egész évben is a lassú lemorzsolódás volt jellemző, miközben a világ tőzsdeindexei közül sok csúcsról csúcsra szárnyalt. A részvény-kötvény mixet jelentő vegyes alapok viszont csaknem húszmilliárdot vonzottak.

A tőkevédett (garantált) alapokból ezúttal inkább távozott a pénz, feltehetően főleg a lejáratok miatt, az egész évben azonban növögetni tudtak. Az ingatlanalapokba 6,6 milliárd érkezett decemberben, ami már több mint 70 milliárdot jelent az egész évben, és ígéretes jele lehet egy újabb ingatlanalap-fellendülésnek.

A tavalyi év nagy nyertesei egyébként a rövid kötvényalapok voltak, amelyek majdnem megháromszorozták a vagyonukat, 224 milliárdról 640 milliárd forint környékére nőttek. Utánuk az abszolút hozamú alapok és a – piacnak csak kis szeletét jelentő, de felfutóban levő – vegyes alapok következtek, amelyek több mint kétszeresére növelték a tőkéjüket tavaly.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél