<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
14p

Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.

Privátbankár.hu: A Budapest Dollár Kötény Alapjuk díjat nyert idén. Érdemes még kötvényekbe befektetni a jelenlegi alacsony hozamok mellett?

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere: A kötvény az elmúlt években jól teljesítő eszközosztály volt a világban, általános tendencia volt, hogy a jegybankok kamatot vágtak. A csökkenő kamatok, kötvényhozamok pedig a kötvényeket felértékelik. A koronavírus-járvány kirobbanásával ez a folyamat kapott még egy nagy lökést, mert mindenki attól tartott, hogy a világgazdaság tartós recesszióba ragad. A jegybankok ezért még nagyobb fokozatba kapcsoltak a gazdaságélénkítés terén.

Újabban azonban az eddig megszokott infláció-csökkenés és kamatcsökkenés fordulni látszik. Ahogy jövünk ki a válságból, erősödik a növekedés, már kis mértékben megjelent az inflációs nyomás is. A jegybankok ugyan még élénkítenek, a monetáris politika támogató, de már elkezdtek azon gondolkodni, hogy ebből hogyan lehet visszavenni.

Bebesy Dániel, Budapest AlapkezelőBebesy Dániel, Budapest Alapkezelő

A támogató környezetből így a normalizáció irányába indultak el. A rekord alacsony szintekről elkezdtek emelkedni a kötvényhozamok, ami az állampapírok árfolyamának nem tesz jót. Ám a kötvényuniverzum nagyon széles. Vannak benne állampapírok, vállalati kötvények és még sok más. Az erősebb növekedés és a kissé magasabb inflációs környezet például a  vállalati kötvényekre alapvetően jó hatással is lehet, nem úgy, mint az állampapírokra.

Egyébként nagyon nehéz bármilyen eszközosztállyal szemben optimistának lenni most, hiszen minden nagyon drága a tőkepiacokon.

Privátbankár.hu: A tankönyvekben az van, hogy ilyen esetekben rövid lejáratú  kötvényeket érdemes vásárolni, valamint változó kamatozású papírokat. Működik ez most?

Bebesy Dániel: A gyakorlatban ez jóval nehezebb, hiszen a rövid futamidejű kamatok jelenleg nullán, vagy annak közelében vannak. A rövid futamidő miatt ugyan így csak korlátozott az ember kamatvesztesége, de a potenciális hozam is minimális.

Az igaz, hogy egy hosszabb lejáratú kötvény hozamemelkedés esetén hajlamos jelentősebb veszteségeket elszenvedni. De ezt is árnyaltabban érdemes nézni, mert nem tudjuk, hogy mennyit árazott már be a piac ebből a hozamemelkedésből az inflációs félelemek közepette, amit a különböző befektetői felmérések mutatnak.

Mert ez most az első számú félelem a piacokon, hogy a nagyon aktív gazdaságélénkítés miatt hirtelen berobban majd az infláció. De lehetséges, hogy két év múlva megint az lesz a probléma, hogy túlságosan leesett az infláció, és kiderül, hogy a jelenlegi árfolyamszinteken nagyon jó belépési lehetőség lett volna a hosszú kötvények piacára. Így aztán nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy szabaduljunk minden kötvényünktől, mert itt az infláció kora.

Privátbankár.hu: Miért csökkenhet ismét az infláció pár év múlva?

Bebesy Dániel: Habár az Amerikai Egyesült Államokban jön még egy infrastruktúra-támogató csomag, amely több éven keresztül elhúzódó hatásokat is tartalmaz, az eddigi gazdaságélénkítő intézkedések jelentős része egy egyszeri összeg volt, hosszú távú hatások nélkül. Az a nagy boom, amelyet a világgazdaságban várnak, elsősorban erre az évre szól, meg esetleg a következő évre. Később már nem feltétlenül folytatódik majd.

Hosszú távon pedig megmaradnak a világban azok az erős strukturális erők, amelyek az elmúlt évtizedekben lefelé nyomták az inflációt. Ilyenek a globalizáció, a társadalom elöregedése és a fogyasztás ezzel kapcsolatos visszafogása. Megmaradnak a jelentős vagyoni egyenlőtlenségek, a gazdagok pedig a náluk felhalmozódó pénzt kevésbé költik el. Inkább vagyontárgyakban testesül meg. Az elmúlt években a jegybankoknak komoly kihívást okozott, hogyan érjék el az inflációs céljaikat alulról.

Privátbankár.hu: Lehetséges, hogy az infláció emelkedése elmarad, mert a kínálati oldal továbbra is erős? Nagy a verseny, halad az automatizáció, automata gyárak ontják a termékeket szinte korlátlan mennyiségben... Bár egyes szektorokban viszont, mint a szállodaipar, szűk keresztmetszetek is kialakulhatnak, például ha mindenki egyszerre menne nyaralni.

Bebesy Dániel: Úgy gondolom, hogy itt is érdemes megkülönböztetni a különböző időtávokat. Most a járvány következtében biztosan lesznek olyan szektorok, ahol szűk keresztmetszetek alakulnak ki, amint a korlátozásokat feloldják, és a kereslet hirtelen megugrik. Ilyen lehet a vendéglátás vagy a turizmus bizonyos részei. De az ellentétes hatás is erős, mint az automatizálás hatása, az úgynevezett Amazon-hatás. A drágább munkaerőt hosszabb távon az alacsonyabb költségű robotizáció váltja ki, ez folyamatosan lefelé nyomhatja az árakat.

Privátbankár.hu: Sokan hasonlítják a jelenlegi helyzetet háborúhoz. Hol van itt a háború?

Bebesy Dániel: A nagy különbség, amiben különbözik a jelenlegi járvány a háborús eseményektől, az, hogy háborúban a kínálati kapacitások rendszerint komolyan sérülnek. Például lebombázzák a gyárakat. Most inkább azt látjuk, hogy a kapacitások megvannak, legfeljebb hibernálták ezeket. Bizonyos szektorokban lehet ugyan kapacitás-szűkülés, de semmiképpen sem akkora, mint háborúk végén szokott, amikor hirtelen visszajön a kereslet, de hiányzik a kínálat.

A gazdasági stimulus éppen azért nagyon fontos, hogy fennmaradjon a kereslet. Ha gyenge lenne a kereslet, az előbb-utóbb a kínálatot is visszaszorítaná, hiszen elmaradnának a beruházások.

Privátbankár.hu: Van az a mondás, hogy ne szállj szembe a Fed-el... Nem lehet, hogy inflációs nyomás ide vagy oda, ők bizony alacsonyan tartják majd a kamatokat? Például hogy egy adósságválságot elkerüljenek.

Bakos Dezső, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere: Tavaly volt egy éles váltás a Fed politikájában, amikor deklarálta, hogy a korábbi évi két százalékos inflációs célt már nem tartja annyira kőbe vésettnek. Inkább egy hosszútávú átlagos inflációs szintet próbál tartani. Nagyon sokáig jelentősen e szint alatt volt az infláció, így ha ehhez tartja magát a Fed, akkor hosszú időn keresztül megengedhet egy magasabb inflációs  értéket. Ezzel párhuzamosan pedig magasabb hozamokat is.

Bakos Dezső, Budapest Alapkezelő Bakos Dezső, Budapest Alapkezelő

A Fed várhatóan nem fog olyan erősen és olyan gyorsan beavatkozni, ahogy ez korábban szokásos volt. Várhatóan akkor sem fog  még egy jó darabig kamatot emelni, ha az infláció évi két százalék fölé megy. Azt viszont még a piac nem tudja, hogy milyen hosszú időn keresztül és milyen mértékben engedik majd meg az inflációs céltól való eltérést. De a rövidtávú kamatok akár évekig is alacsonyan maradhatnak. Inkább a hosszabb lejáratoknál lehet további emelkedés.

Privátbankár.hu: Milyen kötvényekkel lehet akkor jelentős hozamot elérni a jövőben?

Bakos Dezső: Ha továbbra sem emelnek a jegybankok kamatot, de erős lesz a növekedés, akkor a hosszú futamidejű kötvény hozamok emelkedhetnek. A magas hozamú (high yield) vállalati kötvények, különböző feltörekvő piaci kötvények hozama vonzó lehet a közeljövőben. Például olyan feltörekvő régiókban, amelyek profitálnak a most kibontakozó nyersanyagpiaci áremelkedésből.

Bebesy Dániel: A Dollár Rövid Kötvény Alapunk például már évek óta tartósan jól teljesít, ebben az évben és korábban is nyert díjakat. Az a magyarázata a tartósan jó teljesítménynek, hogy az öt-tíz éve tapasztalható nulla közeli állampapír-hozam közepette nagyon sokan fordultak a vállalati kötvények felé. Egyrészt az alacsony kamatszint mellett kisebb a csőd veszélye a vállalati szektorban, kisebb a kockázat. Másrészt pedig nem volt igazán alternatíva a kötvény eszközosztályban, mivel az állampapírok hozama nulla közeli volt. Ez az alap dollárban tudott hozni évi 3-4 százalékot az elmúlt években, viszonylag kis volatilitással.

Privátbankár.hu: Kontinensünkön, euróban akkor nem is nagyon érdemes ilyen kötvényeket keresni?

Bebesy Dániel: A dollárban kibocsátott befektetési kategóriájú kötvények hoznak évi 2-3 százalék hozamot. Európában ehhez képest  sehol sincsenek a hozamok az EKB vásárlásai miatt. Az említett kötvényalapunk éppen ezért fordul sok esetben a feltörekvő piacok felé.

Privátbankár.hu: Lengyelországban vagy más közép-kelet-európai országokban vannak jó lehetőségek?

Bebesy Dániel: A lengyel állampapírok hozama zlotyban kifejezetten alacsony. Több mint egy százalékponttal van a magyar tíz éves kötvények hozama alatt a lengyeleké. Akkor már sokkal jobb egy cseh, esetleg román állampapír. Bár már a román hozamok is nagyon sokat csökkentek, közelítettek a magyar hozamokhoz. A magyar hosszú kötvények hozama így még mindig vonzó a lengyelekéhez képest.

Privátbankár.hu: Esetleg egzotikusabb európai tájak, mint Oroszország vagy Törökország?

Bebesy Dániel: Törökországban és Oroszországban vannak vonzó hozamok, de teljesen más kockázati szinttel kell szembenézni. Törökországban például iszonyatosan magas az infláció, szinte nulla a jegybanki hitelesség, nagyon erős a politikai befolyás a gazdaságra. Oroszországban is nagyon dominánsak a geopolitikai kockázatok.

Privátbankár.hu: Megérkezve Magyarországra, itt vagyon emelkedni vagy csökkenni fog a hozamszint? Mit várhatunk a forinttól?

Bakos Dezső: A nemzetközi folyamatokat nem tudjuk kivédeni, nem fogják elkerülni Magyarországot sem. Ezért ha az európai vagy észak-amerikai hozamok emelkednek, akkor ez hatással lesz a magyar hosszú kötvényhozamokra is. Eközben nálunk is megvan az a kettősség, hogy az MNB a rövid futamidejű kamatokat mindenképpen megpróbálja alacsony szinten tartani, az alapkamatunk 0,6 százalék.

Rugalmas rendszert alakított ki, amellyel a forintot kordában tudja tartani anélkül, hogy valós kamatemelést hajtana végre. A kamatfolyosó felső korlátját felvitte 1,85 százalékra, és bevezetett  egy egyhetes betétet, amelybe a kereskedelmi bankok helyezhetnek el pénzt. Ennek a hetente meghatározott kamatszintje az effektív kamat. Ezzel tudja szabályozni a forint árfolyamát, drágítani a forint elleni spekulációt.

Bebesy Dániel, Budapest AlapkezelőBebesy Dániel, Budapest Alapkezelő

Ha az infláció tartósabban a jegybanki inflációs célsáv teteje, évi négy százalék felett marad, akkor is megpróbál majd a hozamokhoz, illetve az alapkamathoz nem hozzányúlni. A másik eszköz, amivel a hozamokat befolyásolni tudja, az a “quantitative easing”, az eszközvásárlás az öt évnél hosszabb futamidőkön.

Amikor valamelyik futamidőnél elkezd komolyabban gyengülni a kötvények árfolyama, akkor jól látható, hogy a jegybank ott nagyobb keresletet mutat. De az ÁKK-val együttműködve már a finanszírozást is úgy oldják meg, hogy folyamatosan hosszabbodjanak az állampapír-futamidők.

Mindezért mi úgy gondoljuk, hogy nálunk csak mérsékelt hozamemelkedés, illetve hozamcsökkenés várható. Nem lesznek kiugróan nagy eltérések a nemzetközi folyamatokhoz képest.

Privátbankár.hu: az utóbbi tíz-tizenöt évben folyamatos forintleértékelődés volt az alapvető trend. Ez várható a továbbiakban is?

Bakos Dezső: Azt mondhatjuk, hogy ha gyengül a forint, akkor az az MNB t alapvetően nem zavarja. Csak legyen annak üteme mérsékelt és kiszámítható. A 370 forintos euróárfolyam azonban alighanem egy tetőnek tekinthető.

Nemrég hirtelen beárazódott egy komoly kamatemelés a rövid forward forinthozamokba, amikor a nemzetközi folyamatokban is voltak változások. A piac 3-4, egyenként 25 bázispontos  kamatemelést árazott be. Ez elég jelentősen visszaerősítette a forintot. Ezért is gondoljuk, hogy idén a 350-370 forintos sávban ingadozhat a forint. De ha az árfolyam egy kicsit kicsorog felfelé ebből a sávból, talán azt sem fogja zavarni az MNB-t.

Privátbankár.hu: A kisbefektetők részben éppen forintgyengülés ellen szoktak devizakötvényeket vásárolni. Érdemes? Ha igen, milyen arányban?

Bebesy Dániel: Egyértelműen érdemes portfóliónk egy részét devizába fektetni. Az elmúlt öt-tíz év valóban arról szólt, hogy tartós leértékelődő pályán mozog a forint. Az MNB pedig bizonyította, hogy törekvése a hozamok alacsony szinten tartása, és csak vészhelyzetben nyúl hozzá a kamatszinthez, egy kiugró forintgyengülés megfékezése érdekében.

Szerintem a portfólió 30-40 százalékát is indokolt lehet devizaeszközökben tartani. De ez természetesen az egyes befektetők preferenciáitól is függ, hiszen a deviza alapvetően egy volatilis eszköz. (Az áringadozás magas – a szerk.) Kérdés, kinek mekkora a kockázattűrő képessége, és milyen időtávon fektet be. De alapvetően minden portfólióban helye van a devizás megtakarításoknak.

Azt szokták mondani, hogy ma Magyarországon nincsen alternatívája a lakossági állampapírnak, mert olyan magas kamatot fizet, amit a piacon vásárolt eszközökkel nem lehet elérni. Ám ha az egyéb befektetéseket a devizagyengüléssel is ki igazítjuk, akkor ez már nem feltétlenül igaz. Jó a magyar állampapír, de érdemes olyan eszközöket is vásárolni, amelyek fejlett piaci devizákra szólnak.

Privátbankár.hu: Ha valaki devizában szeretne befektetni, melyik befektetési alap alkalmas erre?

Bebesy Dániel: Például az említett Budapest Dollár Kötvény Alap, amely főleg dollárban denominált rövid lejáratú vállalati kötvényekbe fektet. De van a palettán több más, eltérő kockázatú devizás kötvényalap is. Például fejlett piaci vállalatikötvény-alap, eurókötvény-alap. A részvényalapjainknak is vannak devizás sorozatai.

Bakos Dezső: Ha devizakockázatot is szeretne vállalni a befektető, nem is biztos, hogy devizában szükséges befektetnie. Például prémium alapjaink, amelyek közül a Dinamikus Vegyes Alap most szintén díjat kapott, szintén jelentős devizakockázatot vállalnak. Forint alapon működik, de a devizakitettség nincsen benne fedezve. A forintárfolyam gyengülése esetén ezek az eszközök árfolyamnyereséget érnek el.

Privátbankár.hu: Mennyire lettek a kisbefektetők kockázatkerülők vagy épp kockázatkedvelők a válság óta?

Bebesy Dániel: Én nem a válságig mennék vissza, hanem távolabbra. Magyarországon is azt lehetett érzékelni, mint globálisan, hogy amint elolvadtak és nulla közelébe csökkentek a betéti kamatok, a befektetők egy része elkezdett kockázatosabb alternatívákat keresni. Először a kockázatmentesről a jó fundamentumú vállalati kötvények irányába szoktak menni, majd a kockázatosabb kötvények is sorra kerülnek, végül a részvények felé is nyitnak.

Ez tekinthető egy egészséges folyamatnak. Ugyanakkor az olyan sokkszerű események, mint a tavaly tavaszi tőzsdei zuhanás volt, kijózanító hatásúak. Ez is előnyös azonban, mert felhívja befektetők figyelmét arra, hogy ez nem egy egyirányú utca. A kockázat nemcsak azt jelenti, hogy egyre magasabb hozamokat érek el, hanem azt is jelentheti, hogy elbukom a pénzem, vagy legalább időlegesen jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Itthon is volt egy tartós trend, ami a kockázatosabb befektetések irányába mutatott, a tavalyi válság azonban kizökkenést okozott. De minden nagyon gyorsan zajlott, a borzasztó gyors zuhanás után rendkívül gyors fel pattanás következett. Ha valaki elutazott márciusban és májusban érkezett vissza, akkor már látta, hogy megint folyamatosan emelkedik a portfóliójának az értéke.

Nekünk borzasztó stresszes volt az a 4-5 hét, amíg óriásit mozogtak az árfolyamok. A kisbefektetőknek azt szokták javasolni, hogy ne nézzék állandóan az árfolyamokat, ne izguljanak feleslegesen, mert akkor csak rossz döntéseket hoznak. Tavaly is az volt a legjobb döntés, hogy ha valaki kiülte ezt az egyszeri sokkot, nem nyúlt a portfólióhoz.

Szponzorált tartalom

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos