Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A siralmasan alacsonynak tűnő banki kamatok miatt óriási összeget, 169 milliárd forintot helyeztek el egyetlen hónap alatt befektetési alapokban. A tömegek a forintjukat tették oda, a devizájukat viszont inkább elvitték, valószínűleg eladási céllal.

Már ősszel is havonta több tízmilliárd forint landolt befektetési alapokban Magyarországon, nagyjából azóta kezdődött ez, hogy augusztus 29-én a most is tartó jegybanki kamatcsökkentési ciklus megkezdődött. A januári és februári adatok azután újabb nagy megugrást mutattak, a havi tőkebeáramlás 80-90 milliárd forint környékére emelkedett.

Duplájára ugrott a megugrás is

Márciusban pedig nemcsak tovább tartott a folyamat, de még jobban fel is gyorsult, nyilván nem függetlenül attól, hogy a kamatok is tovább mérséklődtek – a legtöbb bankban a nem akciós kamat ma már az évi négy százalékot sem közelíti meg. A most zárult hónapban így 186,9 milliárd forinttal nőtt a hazai nyilvános befektetési alapok vagyona, amiből 168,9 milliárd forint volt az új befizetések hatása, 18 milliárd pedig a hónap során képződött hozamoké. (Számításainkat a Bamosz adatbázisa alapján végeztük, amely a zárt körű alapokat nem tartalmazza.)

Ezen belül forintban 195 milliárd forintnyi új befektetést helyeztek el, az eurós és dolláros alapokból viszont inkább kivették a pénzt, 24,0, illetve 8,6 milliárd forint értékben. (A dollárban kibocsátott alapokban persze eleve jóval kevesebb tőke van, mint az eurósakban.) Nagyon valószínű, hogy ezen devizák jelentős részét forintra váltották – és esetleg forintos alapokba helyezték vissza –, mivel márciusban a polgárok devizaeladás céljából kisebbfajta rohamot intéztek a pénzváltóink ellen is. Ekkor ugyanis az euró/forint árfolyam egy éves csúcsra ért 308 forint körül tetőzve, ráadásul a dollár az euróhoz képest is erősödött.

Eurótokat elvinni nem kell félnetek jó lesz

Ami az egyes alapfajtákat illeti, mintha a befektetők kockázatvállalási kedve is nőtt volna valamelyest. Igaz, a legnagyobb összeget, hatvanmilliárd forintot rövid kötvényalapokba fektettek, amik a legkisebb kockázatú alapfajták egyikét képezik. Ennek azonban jelentős része cseh ügyfeleknek kezelt, koronára szóló sorozat volt. Utána viszont az abszolút hozamú alapok következtek, amelyek kockázata kifejezetten magas, sok ilyen alap a legkockázatosabbak közé tartozik a hazai piacon.

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 30,1 276,2 7,5
Árupiaci 0,4 13,4 0,4
Dinamikus vegyes 0,0 1,6 0,0
Egyéb értékpapír 0,7 5,2 0,1
Egyéb pénzpiaci -1,3 401,8 11,0
Hosszú kötvény 5,0 138,8 3,8
Kiegyensúlyozott vegyes 28,3 127,2 3,5
Közvetett ingatlan 0,0 38,1 1,0
Közvetlen ingatlan 2,7 349,1 9,5
Likviditási 22,9 1 071,7 29,3
Óvatos vegyes 3,4 62,2 1,7
Részvény 0,6 259,4 7,1
Rövid kötvény 60,7 364,7 10,0
Szabad futamidejű kötv. 5,5 48,3 1,3
Származtatott 0,2 1,7 0,0
Tőkevédett 9,6 503,8 13,8
Összesen: 168,9 3 663,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 91,9 2 342,0 63,9
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 31,3 552,4 15,1
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


A likviditási, azaz bankbetét-alapok is komoly, tízmilliárdos nagyságrendű növekedést értek el, de nem voltak annyira a csúcson, mint máskor. Főleg az eurós és dolláros sorozatok csökkenése húzta vissza ezeket. A közepes kockázatú kiegyensúlyozott vegyes alapok is jól szerepeltek, bár nagyrészt egyetlen alapnak köszönhetően.

Kockázatkedvelő részvényutálat

Miközben az amerikai részvényárak a történelmi csúcsokat ostromolták, és a német DAX is a 8000 pontos álomhatárt kerülgette, a hazai befektetők csak bő 600 millió forintot helyeztek el klasszikus részvényalapokban. Ennek az is lehet az oka, hogy a jelenlegi rekordszinteket a fejlett piaci indexek már többször megostromolták a múltban is, illetve a jó hozamokat felmutató abszolút hozamú alapok magukhoz vonhatják a kockázatkedvelők figyelmét és pénzét egyaránt.

A tőkevédett alapok új eladásai is a tíz milliárdhoz közelítettek, ami kedvező értéknek számít. Ez az alaptípus kockázatkerülő is a tőkevédelem miatt, de azért kicsit többet is ígér a betéteknél, így alacsony kamatkörnyezetben nagy jövő előtt állhat. Összességében az alacsony kockázatú alapfajták – pénzpiaci, likviditási, kötvény, tőkevédett – aránya 64,3 százalékról 63,9 százalékra csökkent. A magas kockázatú fajták – abszolút hozamú, részvény, árupiaci – viszont csak 15,0-ról 15,1 százalékra emelkedett.

Megint rosszkor fogsz beszállni?

Ismét szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy a múltban a hasonló optimista, rendkívül kedvező tőkepiaci környezetben tömegesen beszálló kisbefektetők sokszor rosszul jártak. A fellendüléseket gyakorta összeomlás követte, és a kisbefektetők általában rosszul időzítettek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél