TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A siralmasan alacsonynak tűnő banki kamatok miatt óriási összeget, 169 milliárd forintot helyeztek el egyetlen hónap alatt befektetési alapokban. A tömegek a forintjukat tették oda, a devizájukat viszont inkább elvitték, valószínűleg eladási céllal.

Már ősszel is havonta több tízmilliárd forint landolt befektetési alapokban Magyarországon, nagyjából azóta kezdődött ez, hogy augusztus 29-én a most is tartó jegybanki kamatcsökkentési ciklus megkezdődött. A januári és februári adatok azután újabb nagy megugrást mutattak, a havi tőkebeáramlás 80-90 milliárd forint környékére emelkedett.

Duplájára ugrott a megugrás is

Márciusban pedig nemcsak tovább tartott a folyamat, de még jobban fel is gyorsult, nyilván nem függetlenül attól, hogy a kamatok is tovább mérséklődtek – a legtöbb bankban a nem akciós kamat ma már az évi négy százalékot sem közelíti meg. A most zárult hónapban így 186,9 milliárd forinttal nőtt a hazai nyilvános befektetési alapok vagyona, amiből 168,9 milliárd forint volt az új befizetések hatása, 18 milliárd pedig a hónap során képződött hozamoké. (Számításainkat a Bamosz adatbázisa alapján végeztük, amely a zárt körű alapokat nem tartalmazza.)

Ezen belül forintban 195 milliárd forintnyi új befektetést helyeztek el, az eurós és dolláros alapokból viszont inkább kivették a pénzt, 24,0, illetve 8,6 milliárd forint értékben. (A dollárban kibocsátott alapokban persze eleve jóval kevesebb tőke van, mint az eurósakban.) Nagyon valószínű, hogy ezen devizák jelentős részét forintra váltották – és esetleg forintos alapokba helyezték vissza –, mivel márciusban a polgárok devizaeladás céljából kisebbfajta rohamot intéztek a pénzváltóink ellen is. Ekkor ugyanis az euró/forint árfolyam egy éves csúcsra ért 308 forint körül tetőzve, ráadásul a dollár az euróhoz képest is erősödött.

Eurótokat elvinni nem kell félnetek jó lesz

Ami az egyes alapfajtákat illeti, mintha a befektetők kockázatvállalási kedve is nőtt volna valamelyest. Igaz, a legnagyobb összeget, hatvanmilliárd forintot rövid kötvényalapokba fektettek, amik a legkisebb kockázatú alapfajták egyikét képezik. Ennek azonban jelentős része cseh ügyfeleknek kezelt, koronára szóló sorozat volt. Utána viszont az abszolút hozamú alapok következtek, amelyek kockázata kifejezetten magas, sok ilyen alap a legkockázatosabbak közé tartozik a hazai piacon.

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 30,1 276,2 7,5
Árupiaci 0,4 13,4 0,4
Dinamikus vegyes 0,0 1,6 0,0
Egyéb értékpapír 0,7 5,2 0,1
Egyéb pénzpiaci -1,3 401,8 11,0
Hosszú kötvény 5,0 138,8 3,8
Kiegyensúlyozott vegyes 28,3 127,2 3,5
Közvetett ingatlan 0,0 38,1 1,0
Közvetlen ingatlan 2,7 349,1 9,5
Likviditási 22,9 1 071,7 29,3
Óvatos vegyes 3,4 62,2 1,7
Részvény 0,6 259,4 7,1
Rövid kötvény 60,7 364,7 10,0
Szabad futamidejű kötv. 5,5 48,3 1,3
Származtatott 0,2 1,7 0,0
Tőkevédett 9,6 503,8 13,8
Összesen: 168,9 3 663,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 91,9 2 342,0 63,9
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 31,3 552,4 15,1
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


A likviditási, azaz bankbetét-alapok is komoly, tízmilliárdos nagyságrendű növekedést értek el, de nem voltak annyira a csúcson, mint máskor. Főleg az eurós és dolláros sorozatok csökkenése húzta vissza ezeket. A közepes kockázatú kiegyensúlyozott vegyes alapok is jól szerepeltek, bár nagyrészt egyetlen alapnak köszönhetően.

Kockázatkedvelő részvényutálat

Miközben az amerikai részvényárak a történelmi csúcsokat ostromolták, és a német DAX is a 8000 pontos álomhatárt kerülgette, a hazai befektetők csak bő 600 millió forintot helyeztek el klasszikus részvényalapokban. Ennek az is lehet az oka, hogy a jelenlegi rekordszinteket a fejlett piaci indexek már többször megostromolták a múltban is, illetve a jó hozamokat felmutató abszolút hozamú alapok magukhoz vonhatják a kockázatkedvelők figyelmét és pénzét egyaránt.

A tőkevédett alapok új eladásai is a tíz milliárdhoz közelítettek, ami kedvező értéknek számít. Ez az alaptípus kockázatkerülő is a tőkevédelem miatt, de azért kicsit többet is ígér a betéteknél, így alacsony kamatkörnyezetben nagy jövő előtt állhat. Összességében az alacsony kockázatú alapfajták – pénzpiaci, likviditási, kötvény, tőkevédett – aránya 64,3 százalékról 63,9 százalékra csökkent. A magas kockázatú fajták – abszolút hozamú, részvény, árupiaci – viszont csak 15,0-ról 15,1 százalékra emelkedett.

Megint rosszkor fogsz beszállni?

Ismét szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy a múltban a hasonló optimista, rendkívül kedvező tőkepiaci környezetben tömegesen beszálló kisbefektetők sokszor rosszul jártak. A fellendüléseket gyakorta összeomlás követte, és a kisbefektetők általában rosszul időzítettek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél