TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Újabb 65 milliárd forint érkezett a hazai befektetési alapokba áprilisban, ami kevesebb, mint az előző hónapokban, de így is jelentős összeg. Az abszolút hozamú, a rövid kötvény és a vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek. Az előző hónapoktól eltérően most tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget helyeztek el az alapokban devizában is.

Áprilisban 65 milliárd forint friss tőke érkezett a Bamosz adatbázisában szereplő nyilvános befektetési alapokba, további 15 milliárd forint pedig a keletkező hozamok révén növelte a tőkéjüket. Az összes vagyonuk így már 4909 milliárd forint volt, a nem nyilvános alapokkal együtt pedig bőven 5000 milliárd forint felett van. Az áprilisi növekedés pár milliárddal elmarad a márciusitól és pár tízmilliárddal a januári, februári értékektől, de így is jelentős összeg a korábbi évekkel összehasonlítva.

Tovább hanyagolják a bankokat

Az a folyamat, amely során a befektetők betétekből alapokba és állampapírokba menekülnek, továbbra is tart. A korábban nagy kedvencnek számító likviditási és egyéb pénzpiaci alapok együtt kissé veszítettek tőkéjükből, ami logikus fejlemény, mivel hozamuk mostanában alacsony, inkább a betétekéhez áll közel. A befektetők a valamivel kockázatosabb termékek felé kénytelenek fordulni, ha jobb hozamot akarnak.

A vevők ismét az abszolút hozamú alapokat kedvelték leginkább, ezekbe 19,5 milliárd forint érkezett. Amint nemrég egy alapkezelő is nyilatkozta a Privátbankárnak, ezek az alapok nagyrészt a vagyonosabb, a pénzügyekhez jobban értő vagy jobban odafigyelő, főleg privátbanki ügyfelek célpontjai. A rövid kötvényalapokba, amelyek alacsony kockázatúak, de a pénzpiaci alapoknál valamivel nagyobb hozammal kecsegtetnek, 14,8 milliárd forint ment.

Azért már részvényekre is csurran-cseppen

Az igazán kockázatos részvényalapok a válság óta inkább utálatnak örvendenek, mint népszerűségnek, de most egy kevés, 1,7 milliárd forint friss pénz érkezett ide is. A kiegyensúlyozott vegyes alapok viszont elérték a tízmilliárdos nagyságrendet, 13,4 milliárd forintot helyeztek el bennük a befektetők. Pedig ezekben is vannak részvények, csak hozzávetőleg fele-fele arányban kötvényekkel, kincstárjegyekkel keverve.

Az ingatlanalapok is lehetnek még az alacsony kamatszint nyertesei, most például 3,4 milliárd forint érkezett hozzájuk. Az óvatos vegyes alapokba – amelyekben szintén lehet részvény, de a biztonságosabb eszközök dominálnak – is áramlott 4,6 milliárd forint.

Melyik euró számít olcsónak?

A magánbefektetők – legalábbis övék szokott lenni a befektetési jegyek nagy része – továbbra is devizáznak: ezúttal 12,6 milliárd forintnyi eurót és 4,4 milliárd forint értékű dollárt helyeztek el az alapokban. Ez rendszerint olyankor szokott előfordulni, amikor a devizák olcsók, de az olcsóság relatív, illetve szubjektív érzés is lehet. Így előfordulhat, hogy a február-márciusi 314 közeléből áprilisban 305-306-ra is leeső euró mellett a befektetők már erősnek érezték a forintot, és újabb gyengülésre számítva bevásároltak.

Januárban és februárban pedig, de már decemberben is, miután átlépte a 300 forintot az euró, több tízmilliárd forint értékű devizát vettek ki az alapokból és a bankbetétekből egyaránt, feltehetően hogy forintra válthassák. Az MNB egyik becslése szerint februárban mintegy 30 milliárd forinttal csökkent a lakosság valutájának, tehát külföldi készpénzének értéke is.

Külföldről utalják haza?

De egyre inkább előfordulhat, hogy az alapokban elhelyezett deviza egy része nem átváltás, spekuláció eredménye, hanem külföldön megkeresett fizetés vagy a külföldön élő rokonok hazautalása, amivel várják a megfelelő árfolyamot az árváltásra. A külföldön dolgozók létszáma ugyanis a legújabb becslések szerint 600 ezer fő is lehet, ami feketemunkásokkal és nem dolgozó családtagokkal együtt akár még jóval többre is rúghat.

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 19,5 628,7 12,8
Árupiaci 0,0 11,4 0,2
Dinamikus vegyes 0,7 4,5 0,1
Egyéb értékpapír 1,3 23,9 0,5
Egyéb pénzpiaci 1,9 495,3 10,1
Hosszú kötvény 1,0 154,4 3,1
Kiegyensúlyozott vegyes 13,4 295,4 6,0
Közvetett ingatlan -0,4 30,0 0,6
Közvetlen ingatlan 3,8 418,3 8,5
Likviditási -3,2 1 117,1 22,8
Óvatos vegyes 4,6 110,0 2,2
Részvény 1,7 235,5 4,8
Rövid kötvény 14,8 783,1 16,0
Szabad futamidejű kötv. 0,3 67,9 1,4
Származtatott 0,0 14,2 0,3
Tőkevédett 5,6 519,5 10,6
Összesen: 64,9 4 909,1 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 19,1 2 915,1 59,4
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 21,8 894,2 18,2
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Friss
hírlevél