1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hideg zuhanyként érheti az ügyfeleket a kormány által kivetett biztosítási adó, melyet jövő év január 1-étől kell majd megfizetni. A biztosítók többsége egyelőre óvatosan fogalmaz az áthárítás kapcsán, az alkusz szerint azonban nem nagyon lesz más választása a társaságoknak, minthogy az ügyfelekkel fizettessék meg az újabb plusz terhet.

Rájár a rúd a biztosítókra, a pénzintézeti különadó (bankadó) után a baleseti adót is a nyakukba kapták, majd pedig a Széll Kálmán Terv 2.0-val megérkezett az újabb teher is: a biztosítási adó. A legújabb kormányrendelet értelmében a baleseti adó ebbe épül bele (a kulcs marad 30%), de ezen felül a kormány megadóztatja a cascót (15%) valamint a vagyoni- és balesetbiztosításokat (10%) - igaz, bankadót már nem kell majd fizetniük a biztosítóknak és megszűnik ezzel együtt a tűzvédelmi hozzájárulás is. Az öngondoskodásra mért jó pár pofon után a kormány úgy döntött, hogy az élet- és betegségbiztosítások maradnak adómentesek, ezen felül az idei évtől állami támogatással megerősített mezőgazdasági biztosítások is adómentesek lesznek (de ez a rendszer egyelőre gyerekcipőben jár).



Megjósolhatatlan a hatás?

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) korábbi állásfoglalása szerint az új adó így is nagy teher lesz a társaságoknak. Asztalos László, a CIG Életbiztosító felügyelőbizottsági tagja egy korábbi háttérbeszélgetésen úgy számolt, hogy a biztosítási adó felét hárítják át a biztosítók az ügyfelekre, míg a másik felét igyekeznek majd kigazdálkodni. Miközben ugyanis a szektor 30 milliárdos nyereséget képes termelni, ennek nagyjából a dupláját kellene befizetniük jövőre a költségvetésbe.

Kérdésünkre válaszolva az Aegon Biztosítónál óvatosan úgy nyilatkoztak, az adó hatása  kiszámíthatatlan, így azt is nehéz egyelőre megmondani, átterhelik-e azt az ügyfelekre, és ha igen, milyen mértékbe. Ezt ugyanis a piaci verseny nagy mértékben befolyásolhatja.

Láttunk már erre példát. A baleseti adó bevezetése előtt az alkuszok többsége arra számított, hogy növekedni fognak a kgfb-piacon évek óta csökkenő díjak - végül mégsem ez történt. A legtöbb autós meg tudta úszni a baleseti adót az éles verseny miatt, a kampányban biztosítót váltók tulajdonképpen meg sem érezték azt. A kgfb-piac azonban speciális, más szegmenshez képest itt kifejezetten éles az árverseny. Az Aegon idén csak a bankadóból 4,82 milliárd forinttal gazdagította a magyar államkincstárat, jövőre úgy kalkulálnak, hogy 4 milliárdot is elérheti, amit a biztosítási adón keresztül be kell fizetniük - erre jön még rá a kgfb-t terhelő baleseti adó.

Erős az árverseny, ez visszafoghatja a biztosítókat

A kisebb társaságok közül a Signal Biztosító idén 400 milliót forint bankadót fizet, a baleseti adóból pedig 500 milliót, jövőre úgy számolnak, ennél nagyjából 30 millióval kell kevesebbet fizetniük (de úgy, hogy a társaságnak a tűzvédelmi hozzájárulás kivezetése 67 millió könnyebbséget jelent az idei évhez képest).

* Ezer forintban, a negyedév végén (a kgfb-díjbevételekkel együtt)
** 2008 végén egyesül az OTP Garancia Biztosítóval.

A Signal szerint a biztosítási adó egyes ágazatokban nemcsak hogy elviheti az egész éves nyereséget, de lehet, hogy veszteség is keletkezik miatta. Így a biztosítók várhatóan a plusz teher egy részét kénytelenek lesznek áthárítani majd az ügyfelekre - árulta el kérdésünkre Flamich Gábor, a Signal gépjármű- és lakossági vagyonbiztosításokkal foglalkozó főosztályvezetője. Azt azonban rögvest hozzá is tette, hogy ennek mértéke vélhetően a lehető legalacsonyabb lesz az éles piaci verseny miatt.

Újabb teher a devizahiteleseknek?

A lakáshitellel - ezek jó része devizahiteles - rendelkezőknek kötelező jelleggel kell biztosítást kötniük a hitel fedezetére, nem kérdés, a lakásbiztosítás megléte itt a hitelintézet és az ügyfél közös érdeke. E tekintetben nincs különbség a vagyonbiztosítások között, vagyis ha a társaságok áthárítják a terhet, az ugyanúgy érvényes a hitelesekre is, és ez újabb plusz teher lehet a háztartásoknak. Flamich Gábor szerint egy átlagos lakásbiztosítás díja nem éri el a 30 ezer forintot, ami 3000 forintos adóterhet jelent - ez havonta 250 forintos plusz kiadás lesz egy családnak.

A prognózisok szerint azonban az infláció magas szinten ragadhat (többek között épp a plusz adók miatt),a reálbérek csökkennek, miközben továbbra is magas a munkanélküliség, és a belső fogyasztás sem biztos, hogy bővül jövőre. Ez pedig biztosan nyomot hagy a biztosítási piacon is, a háztartások és a cégek pedig valószínűleg ott spórolnak majd, ahol csak tudnak. Ennek pedig könnyen áldozatul eshetnek a vagyonbiztosítások, melyek felmondásához legtöbb esetben az is elég, ha az ügyfél nem fizeti tovább a díjat.

"Ez nem jó senkinek"

Az alkusz már nem fogalmaz olyan óvatosan, mint az általunk megkérdezett biztosítók. Schmidt Ákos, a Riskonline ügyvezető igazgatója szerint a társaságok kénytelenek lesznek teljes mértékben átterhelni a plusz adót az ügyfelekre. "Majdnem mindegyik biztosító a válság és az eddigi adók hatására végrehajtotta a belső szervezetének racionalizálását, amely a kedvezőtlen adatok miatt talán már túlságosan is sikerül. Rengeteg területen érezni, hogy a biztosítóknál kapacitáshiány van" - mondja Schmidt. Az ügyfelek 15-20 perces várakozásról beszélnek telefonos ügyfélszolgálati kiszolgálásnál, a kárrendezésnél a kárkifizetések ideje három-négyszerese a két évvel ezelőttinek, nem beszélve a válság és az előző évek plusz adóinak hatásáról - sorolja a szakértő. "Természetesen ez nem jó senkinek, de legfőképpen az ügyfeleknek nem. Ha ehhez hozzáveszem a szektor siralmas jövedelmezőségi adatait, akkor elképzelhetetlennek tartom, hogy a biztosítók ne hárítsák tovább az adó mértékét" - mondja Schmidt.

Van remény?

A lakáshitelesek számára azonban van remény. "A lakáshitel mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások általában alacsony fedezet és magas díj jellemzett, mert annak idején a bankoknak ez volt az érdeke, ezért a devizahitelesek most könnyen találhatnak jobb ajánlatot" - mondja a szakértő. A vagyonelemek változása, az újabb piaci termékek, lehetőségek megjelenése miatt a lakásbiztosítási szerződéseket amúgy is érdemes 5 évente átnézni, hátha akad kedvezőbb díjtételű ajánlat, a nélkül, hogy a fedezetet csökkenteni kellene. A lakásbiztosítások piacán a verseny amúgy is nagy, ezt kihasználhatják most az ügyfelek, és az adó egy részét megspórolhatják, de Schmidt szerint valószínűleg így is többet kell majd fizetniük jövőre.

Spórolás?

Mint említettük már, 2013 nehéz év lesz a magyar háztartások számára, általánosságban is elmondható, hogy a fogyasztás visszafogása meglátszik a biztosítók díjbevételén is. Nem biztos azonban, hogy a biztosításról való lemondás valóban megtakarítást jelent, rövid távon talán csökkentheti a havi költségvetésben a kiadási oldalt, de ha beüt a baj, akkor a károkért valakinek helyt kell állnia. Megoldás lehet nehéz helyzetben, ha az ügyfelek kisebb kockázati fedezetet jelentő biztosítások felé fordulnak, de ilyen esetben számolnunk kell vele, hogy kár esetén a kártérítés összege is alacsonyabb lesz.

Legyen szó akár árvízről, viharról vagy egy betegségről, ami miatt rövidebb-hosszabb időre kiesünk a munkából, az ebből eredő veszteségek nagyon fájdalmasak lehetnek biztosítás hiányában - az éppen spórolni igyekvő állam pedig nem fog helyt állni helyettünk ezekben az esetekben. Persze mindezt érdemes a másik szemszögből is megvizsgálni: az öngondoskodás erősítésével az állam éppen hogy saját válláról vehetne le terhet, hogy katasztrófa vagy egyéni tragédia esetén ne neki kelljen plusz segélyt, támogatást adnia, a keletkező károkért helyt állnia. Főleg, ha éppenséggel az államháztartás hosszú távú  konszolidációja a cél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG