Nyugdíjpénztári vagyon
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus a nyugdíjpénztári hozamokat is hazavágta
Csabai Károly | 2020. március 10. 06:06
A járvány terjedésének felgyorsulása miatt február közepe óta tartó pénz- és tőkepiaci zuhanás hatására rövid – egy-három hónapos – távlatban jelentős mínuszok keletkeztek. Ám a nyugdíjpénztárakban szunnyadó megtakarításokat a tagok zöme nem most, hanem évekkel később kívánja felvenni, márpedig hosszú távon az egyenlegek pozitívak.
Pénzügyi szektor Már csak 2798 milliárd forint - tovább apadt a nyugdíjpénztári tartozás
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 24. 14:30
A Magyar Nemzeti Bank frissítette az államháztartás pénzügyi számláit bemutató statisztikáját.
Részvény / Deviza / Áru A lengyelek 35 milliárd dollárnyi nyugdíjvagyont államosítanának
Privátbankár.hu | 2016. július 5. 18:00
Lengyelország 1999 óta a legnagyobb nyugdíjszektor-átalakítást jelentette be, de lehet, hogy nem lesz akkora, mint amekkora eddig számítani lehetett. Így is 35 milliárd dollárnyi vagyont érint. A feltételek nem véglegesek, ami sokáig nyomaszthatja a lengyel tőzsdét. Van, aki szerint választási költségvetés készül belőle.
Személyes pénzügyek Megint az áldozat a hibás – ezzel az ürüggyel veszik el a maradék nyugdíjpénzt
Privátbankár.hu | 2014. november 23. 09:11
Meg kell akadályozni, hogy a magánnyugdíj-pénztárak feléljék a nyugdíjasok pénzét – írja az NGM a legújabb, több tízezer ember nyugdíj-megtakarítását államosító törvénytervezet kapcsán. Csakhogy a pénztárakat maga a jelenlegi kormányzat hozta ilyen helyzetbe, és lenne más megoldás is.
Személyes pénzügyek Victor Ponta: a nyugdíj-einstand középtávon látható hiba volt Magyarországon
Privátbankár.hu | 2014. július 21. 09:55
Nem államosítana, hanem inkább közvetlen tőkebefektetésekre kötelezné a román nyugdíjalapokat Victor Ponta román miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Déjà vu - Így lehet csökkenteni az államadósságot a nyugdíjjal
Privátbankár.hu | 2014. február 4. 07:13
A lengyel magánnyugdíjpénztárak átutalták vagyonuk egy részét az állami biztosítóhoz.
Makro / Külgazdaság Unortodox világ: miért jut eszébe bárkinek is Argentínáról Magyarország?
Eidenpenz József | 2014. február 4. 06:05
Megint az újságok címlapjára került az egyre rosszabb helyzetben levő Argentína, amely alig több mint tíz éve ment utoljára csődbe. Tudta, mennyi közös vonás van az argentin és a hazai unortodoxiában? Legalább tíz.
Makro / Külgazdaság A nyugdíjállamosítást nem kajálta be Brüsszel
Zsiborás Gergő | 2013. május 16. 13:50
A Bizottság magyar képviselete elmagyarázza, miért nincs kettős mérce Magyarországgal szemben: hiába a látványos szufficit, ha valójában ellazáskodtuk a 2011-es évet. Volt miből. 9 éve ülünk a szégyenpadon, ha haladékot kaptunk volna, az lett volna a kettős mérce?
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform: 0 forinttal indulnak az egyéni számlák
Privátbankár.hu | 2013. április 7. 13:09
0 forinttal startolhatnak el a kormány által korábban beígért egyéni nyugdíjszámlák - a látszatmegoldásra az időhiány miatt lehet szükség.
Állampapír / Kötvény Apu, mi az az államadósság? Két hetes államkötvényt azért nem kéne
Privátbankár.hu | 2013. március 20. 06:08
Az államadósság, a GDP-arányos államadósság számítási módjáról beszéltek az ÁKK szakemberei, akik szerint az államadósságot kizárólag hosszabb távon és csak GDP-arányosan érdemes megítélni. Új lakossági állampapírt terveznek, amely még messze van a megvalósítástól, nem tűnik viszont jó ötletnek a két hetes kötvény bevezetése.
Befalap Az OTP, a K&H és az Erste az alappiac több mint felét uralja
Eidenpenz József | 2013. január 31. 16:30
Tavaly év végén a nyilvános kibocsátású befektetési alapok piacának több mint a felét stabilan ugyanaz a három nagy cég uralta, súlyuk kissé még növekedett is. Eközben multinacionális csoport is tudott több milliárdnyi piacot veszíteni és független hazai vállalkozás is képes volt tízmilliárdos nagyságrendben növekedni.
Befalap Alapok: megint búcsút intett pár tízmilliárd forint
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 13:07
Áprilisban vegyes volt a kép a pénz- és tőkepiacokon, de a világ tőzsdéi gyengültek. Mindez nem kedvezett a hazai befektetési alapoknak, néhány üdítő kivételtől eltekintve a befektetők inkább visszaváltották papírjaikat. A zártkörű alapoknál, amelyek nagyrészt az államosított magánnyugdíj-vagyonban találhatók, még mindig tart a pénzkivonás, bár már csökken a nagysága.
Befalap Márciusban inkább vásárolta a lakosság a magyar részvényeket
Privátbankár.hu | 2012. május 10. 09:39
Az államháztartás 17,3, a lakosság 14,2 milliárd forintot veszített márciusban a tőzsdei részvények átértékelődésén, a külföldiek 86,2 milliárdot buktak. Míg az állam eladott, a lakosság és a külföldiek szerény mértékű vásárlásra használták ki az alacsonyabb árakat.
Befalap Kinek volt szüksége 59 milliárd forintra a zárt körből?
Eidenpenz József | 2012. április 18. 12:12
Egy vagy több rejtélyes tulajdonos közel hatvanmilliárd forintot vett ki zártkörű részvényalapokból márciusban. A legvalószínűbb, hogy az állam folytatta a nyugdíjvagyon értékesítését, de intézményi vagyonátcsoportosítás is állhatott a háttérben. Az államnak január végi adatok szerint még 183 milliárd forintja forintban denominált, 81milliárdja devizás befektetési jegyekben volt.
Makro / Külgazdaság Orbán bűneinek listája és a családi ezüst elkótyavetyélése
Privátbankár.hu | 2012. január 18. 13:46
„Magyarország elkótyavetyélte a családi ezüstöt” címmel közli a Handelsblatt német gazdasági napilap Bajnai Gordon vendégkommentárját. Szerinte az inkompetens gazdaságpolitika az országot mélyen a válságba taszította, és óv az államcsődtől. A cikk mellé a Handelsblatt saját listát állított össze Orbán Viktor bűneiről.
Befalap Nyolcvanöt milliárd forintot vittek el decemberben a befektetők
Privátbankár.hu | 2012. január 17. 14:28
Decemberben a gyengélkedő forint és állampapírpiac is rányomta a bélyegét a befektetési alapok piacára, de a végtörlesztések is vagyoncsökkentő hatással voltak. A nyilvános részvényalapok kivételével minden egyéb alapkategóriában tőkekiáramlás volt, összesen 85 milliárdot vittek el. A nyugdíjpénztári vagyonátadás utóhatásaként ebből 13 milliárd a zártkörű részvényalapok vagyona volt.
Friss
hírlevél