<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára. 

Nagy hullámzás volt a panellakások piacán az elmúlt másfél-két évben. A járvány miatt ennél a legkedvezőbb árú és legnépszerűbb ingatlantípusnál is visszaesett a kereslet tavaly, ami magával húzta az árak korrekcióját, visszaesését is. Idén azonban nem csak visszaálltak a 2019-es szintre, de még tovább is emelkedtek az egy négyzetméterre kalkulált összegek. 

A panelprogramos lakások értéknövekedése stabil (fotó: Mester Nándor)A panelprogramos lakások értéknövekedése stabil (fotó: Mester Nándor)

A Duna House (DH) ez évi tranzakciós adatai alapján a legdrágábban – Vizafogó helyett – már Gazdagréten lehet panelt vásárolni Budapesten, ugyanakkor a legnépszerűbb a Füredi úti lakótelep. Az idei három negyedévet és a 2020-as tranzakciós adatokat alapul véve átlagosan 15 százalékkal emelkedett az egy négyzetméterre jutó átlagár. 

„Budapest egyes városrészei között még mindig jelentős a különbség, a lakótelepek nagyobb részén viszont a lakások az 500-600 ezer forint/négyzetméter közötti ársávban cserélnek tulajdonost” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

A DH adatai szerint a legnagyobb mértékben Gazdagrét drágult, itt már 646 ezer forint/négyzetméter költséggel kell számolni egy lakás vásárlása esetén. Az ingatlanértékek tekintetében a második helyen a Fehérvári úti lakótelep áll, ahol a növekedés helyett normalizálódott az árszínvonal, az egykori listavezető Vizafogó pedig visszacsúszott harmadiknak. A 13. kerület kedvelt részén így is közel 610 ezer forintos négyzetméteráron találnak új otthont a potenciális vevők. 

A 11. mellett a 3. kerületben is tovább mérséklődtek az árak. A Bécsi úti lakótelepen 4 százalékkal lehet olcsóbban ingatlanhoz jutni, de még így is a középmezőnyt erősíti ez a kerület. Ár szempontjából viszont a legjobb befektetést Havanna és a kőbányai Óhegy jelenti.

Beindult a statisztikai értékbecslés

Az OTP Bank beindította a lakások úgynevezett statisztikai értékbecslését. Ez egy olyan új módszertan, ami egy számítógépes adatbázis és algoritmusok segítségével, statisztikai alapon állapítja meg az ingatlan aktuális értékét. Ehhez csupán az ingatlan főbb adataira - mint például a címe vagy a helyrajzi száma - van szükség. Így a bank már a hiteligény benyújtásakor meg tudja állapítani az ingatlan értéke alapján adható hitelösszeget. Ez az értékbecslés azokon a településeken alkalmazható, ahol az ingatlan adásvételek száma nagy, így megfelelő mennyiségű aktuális adat áll rendelkezésre. A panelek pont beleesnek ebbe a kategóriába, hiszen sokan keresik ezeket, viszonylag sok az adásvétel, mert megfizethetők, másrészt nem érik el az új értékbecslési módszernél korlátként szerepelő  maximális 150 négyezetmétert. 

Saját tapasztalatunk szerint ugyancsak érdemes körülnézni Kőbánya más körzeteiben is, például a Gyárdűlőnek nevezett térségben, ami közel van a Népligethez és az Üllői úthoz. Ott ráadásul több panelprogramos épület is található, ez feltétlenül értéknövelő. Óhegyen egyébként több zöld övezet is van, nem véletlen, hogy ott az elmúlt években beruházók jelentek meg és emeltek közepes méretű (40-80 lakásos) társasházakat.

A tranzakciós adatok arra engednek következtetni, hogy míg tavaly Vizafogó, Újpest és Újpalota volt a legnépszerűbb lakótelep a vásárlók körében, addig idén a 14. kerületbe, vagyis a Füredi úti lakótelepre költöztek a legtöbben. A Duna House panellakást vásárló ügyfeleinek 16 százaléka választotta ezt a városrészt, 15, illetve 13 százalékuk viszont maradt a 4. és a 15. kerületnél. Az említett negyedeket Vizafogó, Békásmegyer, Havanna, a Fehérvári úti, Gazdagrét, Káposztásmegyer, Kőbánya Óhegy, a József Attila és végül a Bécsi úti lakótelep követi a népszerűségi sorrendben.

Az Otthon Centrum is végzett egy elemzést. Ebből az derült ki, hogy a panellakások négyzetméterárának középértéke 562 ezer forintra nőtt idén Budapesten, ami az utóbbi évekhez képest mérsékeltebb emelkedés, ám a téglalakásokhoz képest nagyobb, 7,5 százalékos árnövekedés. Ennek megfelelően a legtöbb kerületben emelkedtek az árak a tavalyihoz képest. Ez alól a 8. és 9. kerület jelent kivételt, ahol 2-5 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak. A többi kerületben 5-15 százalékkal nőttek a fajlagos árak.

Aki panelt szeretne mostanában vásárolni, annak arra kell felkészülnie, hogy a nagy kereslet miatt csak minimális az alku lehetősége, általában 5-6 százalék a meghirdetett árhoz képest. A legkisebb alkura a régió központokban számíthatunk, míg a fővároson belül az ősz elején az olcsóbb külső pesti kerületekben volt a legalacsonyabb az alku mértéke (5,6 százalék) az OC szerint.

Ezzel szemben Budán már 6,8 százalékot, a Belvárosban pedig 7,6 százalékot is elérhettek a vevők. A legnagyobb alkura azonban a kisebb városokban eladni szándékozók kényszerültek, ahol kicsivel 9 százalék felett alakult ez a szám. Az átlagos értékesítési idő 89 nap volt. A legkevesebb a régió központokban volt, mindössze 69 nap, míg Budán 85 nap, Pest külső részén 88 nap kellett. A többi városban 90 nap, az agglomerációban viszont 132 nap is kellett a sikeres eladáshoz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A klasszikus bérbeadás már a múlté
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 13:34
A gyorsan változó piaci és ügyféligényekre válaszolva indít önálló üzletfejlesztési üzletágat a JLL, hogy a a meglévő szolgáltatási területei közötti szinergiákat maximálisan összehangolja és növelje hatékonyságát. Az új üzletág irányításával Pál Tamást bízták meg, aki mélyreható, több mint másfél évtizedes tapasztalatot szerzett a kereskedelmi ingatlanok piacán.
Ingatlan A raktár lett az új stadion
Mester Nándor | 2022. január 23. 06:16
Idén is pörög az online kereskedelem, ki kell szolgálni méretes raktárakkal. A logisztikai igények pont ezt diktálják. De általában nem közpénzekből, mint a stadionoknál. 
Ingatlan Nálunk terjeszkedik a Newmark, a világ egyik nagy ingatlantanácsadója
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 15:18
Magyar partnert talált a nagy amerikai gyökerű cég.
Ingatlan Ijesztő ütemben drágul az agglomeráció, itt vannak a friss számok
Mester Nándor | 2022. január 17. 05:48
Egy év alatt 15-20 százalékkal mentek fel a lakásárak és még nincs vége. Lassulhat a fővárossal közvetlenül határos övezetekbe áramlás a következő pár évben, nőhet a kereslet és az ár a távolabbi településeken.
Ingatlan Végre csökkent a kavics ára
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 11:02
Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer) - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár. Hozzátette, a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit.
Ingatlan Csengett a kassza, milliárdok érkeztek az ingatlanos techcégekbe
Mester Nándor | 2022. január 9. 18:11
Tavaly rekord mennyiségű pénzt költöttek a kockázati tőkecégek az ígéretes startup vállalkozásokra. Itthon is beindult a szekér.
Ingatlan Airbnb-s fejlemények – Kiszorítani a faji diszkriminációt, korlátozni a buliőrületet
Elek Lenke | 2022. január 9. 15:28
A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.
Ingatlan Jön föl a bevásárlópark, mint a talajvíz 
Mester Nándor | 2022. január 8. 17:16
Egyre több befektető kóstolgatja ezt az ingatlan típust Magyarországon és tágabb térségünkben. Általában 7-8 százalékos hozam érhető el vele, ami magasabb mintha irodaházat vagy raktárt venne valaki.
Ingatlan Újabb ezermilliárdos mérföldkőhöz érkezhet a magyarok egyik kedvence hitele
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 11:11
Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből.
Ingatlan Orbán Viktor új ellenséget talált, de az kifogott rajta - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. január 7. 18:29
Az építőanyag-és lakásárak ellen folytat ádáz küzdelmet 2022-ben. Megnéztük, milyen esélyekkel. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló