<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A fiatalok életében egyik legfontosabb, mégis legnehezebb lépés az első lakás megvásárlása. Nem csak pénzügyi nehézségeket jelent, hanem nagy döntés is, ráadásul a legtöbben tapasztalat híján nem is tudják, mire kell figyelni, hogyan kezdjenek egyáltalán hozzá. Mekkora lakást válasszanak? Használtat vagy újat vegyenek? Hol vásároljanak lakást? Utánajártunk.

Mint minden új helyzet, az első ingatlan vásárlása olykor stresszel jár. Gyakran előfordul, hogy bár a lakásvásárlásról a döntés megszületett, magával a folyamattal (és az ezzel járó nehézségekkel) nincsen tisztában az ember.

Első körben azon kell elgondolkozni, milyen ingatlant szeretne a leendő vásárló, érdemes összegyűjteni a számunkra 10 legfontosabb tényezőt, például jó közlekedés, szobaszám, állapot, fűtés típus és ezeket fontossági sorrendbe tenni – javasolja Balogh Mariann, a Duna House ingatlanszakértője.

Fontos lehet néhány alapvető paraméter előnyeivel és hátrányaival is tisztában lenni, például, hogy használt vagy új, kicsi vagy nagyméretű lakás éri-e meg jobban.

Mekkora legyen az első lakásom?

A Duna House elemzése szerint az első lakást vásárlók 63 százaléka 20-30 év közöttiek. Ilyen fiatalon, főleg a családtervezés előtt, garzonlakásban, vagy maximum másfél-két szobás lakásban érdemes gondolkodni első lakás vásárlásakor. Az egyszobás kislakások később könnyen értékesíthetőek lesznek, másrészt az alacsonyabb vételár és fenntartási költségek sem elhanyagolható szempontok - mondja a szakértő.

Hátrány, hogy egy élettérben kell megoldanunk a nappali, a háló és némely esetekben a konyha funkcióját is, így két személy számára már szűkös lehet. Másfél-két szobás lakásnál a nappali (akár amerikai konyhával) már elkülönül a hálótól, párok számára ideális ez a megoldás.

A nagyobb, két-három szobás lakásnak is vannak előnyei, főleg különnyíló szobák esetén. A nem használt szobákat ki is adhatjuk, ami a lakás egy főre eső rezsiköltségét minimalizálja, és ha később nagyobb ingatlanra lenne szükségünk, akkor sem kell gondolkodunk a költözésen. Bár ezeknek az ingatlanoknak a fenntartása sokba kerülhet, kényelmi szempontból vonzó lehet.

Érdemes azonban belegondolni, hogy változhat a munkahelyünk, lehet, hogy a város másik végében fogunk dolgozni, így nem biztos, hogy érdemes több (tíz) évre előre tervezni. Sőt, néhány év alatt változhatnak az elvárásaink is a lakással kapcsolatban, s az ízlésünk, igényeink is átalakulhatnak.

Használtat vagy újat vegyek? Mire figyeljek?

Balogh Mariann, ezüst fokozatú ingatlanértékesítő
Forrás: Doron Ritter Photography

A kérdést, hogy új vagy használt lakást vásároljunk-e, mindig az egyes vásárlóra szabva lehet csak eldönteni - mondta Balogh Mariann. Az új ingatlan vásárlása mellett szól, hogy a vevő illetékkedvezményt vehet igénybe, miközben a vásárlásra az államtól is kap támogatást (új szocpol). És számos bank kamattámogatott hitelt is nyújt, bár ezt már a használt ingatlan esetében is lehet igényelni. Előny továbbá, hogy egy régebbi, nem felújított házban lévő lakással összehasonlítva a rezsi költség kevesebb lehet, és jobban megfelelnek a modern életstílusnak; életterei lakhatóbbak, a helyiségek jobbak kihasználhatók.

Az új építésű lakások esetében olyan ingatlant érdemes venni, amely vagy kulcsrakész, vagy már csak a burkolatok és nyílászárók kiválasztása lesz az új lakó feladata. Azért fontos ez, mert a válság hatására számos fejlesztő csődbe ment, azoknál pedig, akik talpon maradtak, sokszor hosszabbá vált az átadás folyamata; előfordult több hónapos vagy több éves csúszás is, néhány esetben be sem fejezték a házakat.

Ráadásul a minőséggel kapcsolatban is felvetődhetnek kérdések és kételyek, ezért érdemes utánajárni a fejlesztő referenciáinak, eddig megépített projektjeinek is; manapság tehát a referencia bekérése elsőrendű kérdéssé vált - mondta a szakértő a Privátbankár kérdésére.

A használt lakás vásárlásakor egészen más szempontokat kell figyelembe venni: a lakást magába foglaló ház állapotára, a folyamatban lévő felújításokra, illetve a társasház pénzügyi helyzetére. Ha itt jó és pozitív válaszokat kapunk, akkor használt lakás megvételével is kifejezetten „jó vásárt” csinálhatunk.

Vannak kifejezett előnyei is a használt ingatlanba költözésnek: a ház és a lakás már nem „mozog”, nem keletkeznek repedések a falon, nem jönnek elő rejtett hibák. A hagyományos  „polgári” stílus kedvelői is szinte biztosan csak a régebbi házakban találják meg számításukat.

Összegzésként és egyben  vásárlóknak szóló tanácsként azt lehet mondani: se az egyik, se a másik típustól ne zárkózzanak el, nézzenek használt és új ingatlant is, mérlegeljék mindkét típus előnyeit és hátrányait, mielőtt végső, akár több évtizedre szóló döntésüket meghoznák - javasolja Balogh Mariann.

Ha megvannak a szempontok, vizsgáljuk meg mennyi pénzünk van rá

Mikor már tudjuk, mit szeretnénk, meg kell vizsgálni a lehetőségeinket. Hasznos lehet a privát és lakástakarék pénztári megtakarítások és baráti, családi kölcsönök összeszámolása, ugyanakkor érdemes átgondolni, hogy mely anyagi források állnak biztosan a rendelkezésünkre. Előfordulhat ugyanis, hogy a biztosra ígért segítség valamilyen oknál fogva mégsem érkezik meg, és ez a lakás birtokbavételekor, mikor ki kell fizetnünk a teljes vételárat, igen kellemetlen helyzetet teremthet – hívta fel a figyelmet a pénzügyi szempontokra Süli Mónika, a Duna House vezető pénzügyi és ingatlanfinanszírozási tanácsadója.

Előrelátók jobban járnak - a lakástakarékkal könnyebb lakáshoz jutni

Az első lakásra vágyók az illeték fizetésen most spórolhatnak, ha kivárják a törvénymódosítást.
Részletek >>>

Amint van önálló jövedelmünk, már érdemes annak egy részét lakáscélra elkülöníteni. Az előrelátó szülők már egészen kis kortól elkezdhetik gyermekeik számára a lakás elő-takarékosságot. Egy ingatlan hitelből való megvásárlásához legalább 20% önerőre van szükség, de minél nagyobb részével rendelkezünk, annál jobb eséllyel kapunk kedvezőbb feltételű hitelt.

A Duna House szakértője elmondta, hogy a korán elkezdett lakástakarék pénztári megtakarítással pár év alatt saját lakásunk lehet, míg a kisebb önerő mellett igényelt hitelt még 10-20 év múlva is fizetni fogjuk. A megfontoltabbak biztosra mennek, így a hozam és tőkegarantált állami támogatást nyújtó lakás előtakarékossági termékek egyre népszerűbbek a piacon.

A havonta rendszeresen lakásszámlára elhelyezett betétösszeg éves díjának 30%-ával a Magyar Állam is hozzájárul a lakásvásárláshoz, így a megtakarító hamarabb hozzájuthat leendő otthonának önerejéhez, vagy akár teljes vételárához.

Lízingeljek vagy hitelt vegyek fel?

Süli Mónika, a Duna House vezető pénzügyi
és ingatlanfinanszírozási tanácsadója

Ha hitelt szeretnénk felvenni, mindig érdemes előzetes vizsgálatot kérni, hogy hitelképesek vagyunk-e. Nem elhanyagolható szempont, hogy hónapról hónapra mennyi pénzt kell majd a banknak fizetnünk, ha hitelt veszünk fel – első vásárlóknál gyakran előfordul, hogy nincsenek tisztában egy tíz milliós hitel havi terheivel, mely akár tíz-húsz évre is szólhat.

A lízing nem népszerű termék Magyarországon a lakossági ügyfelek körében, céges ingatlan beruházás céljából viszont kiváló választás a kamatok elköltségelhetősége szempontjából. A lakossági ügyfelek saját tulajdon megszerzésére törekednek, így rendszerint a hitelt választják. Lízing esetén az ingatlan csak a futamidő lejártakor kerülhet a vásárló tulajdonába, míg hitelből való vásárláskor tulajdonjogot szerzünk az ingatlanban, így vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk.

Az, hogy első lakást vásárló ügyfeleknek melyik konstrukció a kedvezőbb, azt a vevő személyes és pénzügyi paraméterei határozzák meg - mondta a Privátbankár kérdésére  Süli Mónika.

Idén átlagosan a lakásvásárlók 80-90%-a készpénzzel fizetett, amin az új kamattámogatott hitelek kicsit változtathatnak majd, de nagy eltolódásra nem számítanak a szakértők.

Ha a pénz is megvan, jöhet a lakáskeresés

Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk, és azt is látjuk, mennyi pénz áll a rendelkezésünkre, neki lehet állni a lakáskeresésnek. Az internetes böngészés gyakran nem vezet eredményre, így érdemes lehet ingatlanosokkal felvenni a kapcsolatot. Legtöbbjük a vevőknek teljesen ingyenesen dolgozik, ráadásul a neves ingatlanirodák csak ellenőrzött ingatlanokkal foglalkoznak, így segítségükkel nagyobb biztonságban van a pénzünk. A szakértők emellett az ajánlatokat is jobban ismerik, mint a vevő, aki az interneten utánanéz, milyen lakások vannak a piacon. Komoly segítség lehet, hogy a szakember pontosan felméri az igényeket; az elképzeléseket konkrétumokká, az elvárásokat pedig valós paraméterekké alakítja - fogalmazta meg Balogh Mariann.

A döntés meghozatalához sokan segítséget kérnek ismerőstől, baráttól, építésztől, lakberendezőtől. Ebben az esetben érdemes átgondolni, kinek a segítségét kérjük, és mennyire vesszük komolyan a véleményét. Hallgassuk meg más véleményét is, de ne hagyjuk magunkat befolyásolni, a döntést mi hozzuk meg, hiszen mi fogunk ott élni - mondta az ingatlanértékesítő.

Ha megvan a lakás is, jön az elbizonytalanodás és jó esetben a szerződéskötés

Jellemző, hogy az ingatlan kiválasztása után és a szerződéskötés előtt az első ingatlant vásárlók, de gyakran mások is elbizonytalanodnak döntésükben. Ez természetes érzés, hiszen az ember nem minden nap ad ki több (tíz) millió forintot valamire. Megfigyelhető az önmarcangoló kérdések felvetése: „jól döntöttem?”, „nem kellene még várni egy jobb ajánlatra?”, „túl hamar mondtam igent”, „de hát nincs is erkélye, eredetileg akartam”. Ez az érzés a vásárlási folyamat része, ilyenkor nyugtassuk meg magunkat és gondoljuk végig újra azokat az érveket, amik miatt kiválasztottuk az adott lakást - tanácsolja Balogh Mariann.

Ha megtaláltuk a megfelelő ingatlant, akkor kezdődik az igazi „munka”, amit különösen jó, ha szakemberrel végeztetünk el. Az áralku a megegyezések során nagy segítség lehet, ha egy ingatlanos is jelen van, mivel nem érintett fél, ezért eltérő álláspontok esetén könnyebben megtalálja a közös nevezőt.

Ha eljutunk a szerződéskötésig, figyeljünk arra, hogy olyan ügyvédet válasszunk, aki az ingatlanok adásvételével kapcsolatosak ügyekben (gyámhivatali eljárás, osztatlan közös tulajdon, elővásárlási jog, özvegyi, szolgalmi jog vagy éppen jelzálogjog, elidegenítési jog) járatos. Gördülékenyebb és gyorsabb ügyintézésre számíthatunk egy olyan szakembertől, aki ezekben az ügyekben járatos, és munkája során több éve (évtizede) hasonló kihívásokkal szembesül.
Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Tavasztól árcsökkenés kezdődhet a korszerűtlen társasházi ingatlanoknál is
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:48
Budapesten az új lakásoknál már a látóhatáron van a kétmilliós átlagos négyzetméterár.
Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG