<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy év alatt 15-20 százalékkal mentek fel a lakásárak és még nincs vége. Lassulhat a fővárossal közvetlenül határos övezetekbe áramlás a következő pár évben, nőhet a kereslet és az ár a távolabbi településeken.

A költözni vágyó laikusok is érzékelik (mert egyre többen alaposan tájékozódnak), hogy rohamtempóban nőnek az árak Budapest közvetlen szomszédságában. Nincs kivétel, az agglomerációban mindenütt jelentős a drágulás, egyes településeken viszont kiugró. Márpedig az ár továbbra is az egyes számú szempont, ha lakásról, családi házól van szó. 

A kivitelezési és a telekárak is a csillagos ég felé közelítenek (fotó: pixabay.com)A kivitelezési és a telekárak is a csillagos ég felé közelítenek (fotó: pixabay.com)

Ezt támasztják alá saját megfigyeléseink is a kínálati árakról. Lapunkban az elmúlt két évben is rendszeresen beszámoltunk a változásokról, de most olyan arányokat látunk, ami nagyon ijesztő. Több közvetítő hálózat is megerősítette ezt, kiemelve, hogy az agglomerációs települések zömében 2021-ben az országos átlagnál magasabb volt az áremelkedés, emögött főleg az újépítésű ingatlanok felé tolódás és a még mindig erős kereslet áll. Most jöjjön egy 2020-as adatokat mutató tábla, ami a 2019-es számokhoz képest 5-10 százalékos emelkedést mutat!

A 2021-es év a fenti táblához képest is durva drágulást hozott. Benedikt Károly, a Duna House (DH) marketing és pr vezetője a saját értékesítési tapasztalataikra utalva azt mondta lapunknak: Érden 17 százalékos, Szigetszentmiklóson például 20 százalékos emelkedés volt éves szinten. Az átlagárak ezeken a településeken jelentősen nőttek, Érden például a Duna House tranzakciói alapján átlagosan 7 millió forinttal többet kellett fizetni egy-egy ingatlanért 2021-ben az előző évhez viszonyítva. Az átlagár 50 millió forint felett volt, amely a fővárosnál is magasabb, köszönhetően a nagyobb alapterületű és újépítésű családi házaknak. 

Ehhez hozzátesszük, hogy mindkét település már évek óta a top ötben van a belső vándorlási mutatókat nézve. Folyamatosan növekszik a lakosságszám, Érdé például a 2011-es 63 ezerről mára 75 ezerre ugrott, Szigetszentmiklósé 34 ezerről kissé 42 ezer fölé hízott. Ez pótlólagos szociális és infrastrukturális beruházásokra kényszeríti az önkormányzatokat, s mivel több okból sem képesek erre, jó ideig komoly nehézségekkel küzdenek az odaköltözők, illetve máshol kell megoldaniuk például az iskoláztatást és az óvodai ellátást. 

Nézzük, hogy a legolcsóbbnak mutatkozó településeken, mi volt a helyzet a 2020-as tranzakciók alapján!

Látható, hogy az időközben igényelhető különféle támogatásokkal és persze jelentős önerővel többé-kevésbé könnyebben lehetett lakást vagy házat venni a fenti ábrán jelzett településeken. Ugyanakkor a 2021-es évről szólva a DH képviselője megjegyezte még, hogy 

„a külső agglomerációs gyűrűn elhelyezkedő településeken, ahol jelentős volt a településfejlesztés, még ennél is nagyobb dinamikát tapasztaltak ingatlanközvetítő kollégáink. Százhalombattán bőven 20 százalék fölötti drágulással találkozhattak a vásárlók és már ott is 40 millióhoz közelít az átlagár a tranzakciós adatok alapján. Gyálon és Szentendrén 10 százalék alatt maradt a drágulás, de például előbbin a további településfejlesztés és így a bővülő újépítésű kínálat miatt 2022-ben is jelentős drágulás várható.”

Nézzünk néhány konkrét kínálati árat is, mindegyik 2022. január elején volt érvényes és több ingatlanhirdetési portálon is megtalálható volt. Vecsésen egy új ikerház egyik felét (127 négyzetméter) 89 millió forintért adták, egyállásos garázzsal, hőszivattyúval, az ingatlan egy 550 négyzetméteres telken, de nem közvetlenül a város szívében található. Gyálon két-három millió forinttal kevesebbért kínálnak hasonló házakat, viszont kevés az ilyen méretű és nagy kerttel rendelkező felújított családi ház, a meglévő korszerűsített és az átlagos 400-500 négyzetmétert meghaladó, a korábbi kiosztásnak megfelelően 700-800 négyzetméteres telken lévő ingatlanokért már 90 millió forintot vagy annál is többet kérhetnek. Főleg, ha a korszerűsítés nem merült ki a nyílászárók vagy a gépészet cseréjében, esetleg az új, vastagabb szigetelésben. 

Az északkeleti és a keleti agglomeráció jelentős részén kicsit alacsonyabb árakkal találkoztunk, leginkább akkor, ha távolabbi településekről volt szó. Maglódon például egy jellemzően 85-90 négyzetméteres ikerházakat magába foglaló új részen 70 millió forintba kerül az új ház egy kisebb előkerttel. Pécelen 10 millió forinttal olcsóbban is megúszhatjuk ugyanezt. Kistarcsán is ezek a nagyságrendek, de például az ottani ófaluban egy 93 négyzetméteres ikerfélért 63 millió forintot kell letenni, ehhez egy 300 négyzetméteres telek és egy kocsibeálló jár, tehát nem garázs.

Kiugróan drága már évek óta Dunakeszi, ahol több lakópark is épült az elmúlt két-három évben. A népszerű alagi városrészen egy aprócska (250 négyzetméteres) telek és a 100 négyzetméteres hasznos lakóterű házért már 95 millió forintot kell fizetni. Felkapott lett Gyömrő is, ott is kinőttek a földből lakóparkok, az ófalu ott is drágább mint a szántóföldekhez közeli városrészek: a központban 80-82 millió forint körül vannak a hasonló méretű új családi házak, távolabb 77-80 millió forint áll az árcédulán.

Az önkormányzati szigorítások miatt a telekárak további drágulása elkerülhetetlen, amely közvetve az ingatlanárakra is ki fog hatni az idei évben. Az ingatlanpiaci szakemberek a lakásárak összehasonlítása mellett, a közlekedési lehetőségek és az óvodai, iskolai elérhetőségek mérlegelését is javasolják a kiköltözni tervezőknek.

A telekárak elszállását tavaly év eleje óta érzékeltük, az agglomerációt célzó családok miatt megugró kereslet és a szűkös kínálat felverte a kínálati árakat. Alkudni szinte nem lehet, ha például egy település belső részein lévő telekről van szó, vagyis a kínálati árak átváltoznak tranzakciós árrá.

Az Otthon Centrum (OC) közreműködésével a tavalyi év első kilenc hónapjában 20 százalékkal több teleket adtak el, mint egy évvel korábban, az árak azonban ennél is gyorsabban, az egész országot nézve a legtöbb településen 30-50 százalékkal drágultak. Az agglomeráció esetében a vándorlási adatok szerint második legnépszerűbb településen, Érden akár másfélszeres is lehetett az áremelkedés és elérte a 25 ezer forintos négyzetméterárat. Budakeszin és Solymáron 30 ezer, Diósdon 20 ezer, míg a távolabbi településeken 5-10 ezer forint közötti fajlagos ár volt jellemző a megkötött adásvételeknél.

Az OC megerősítette a lapunk által többször megírtat: a drágulási trendet nemcsak a kereslet növekedése hajtja, hanem az is, hogy az agglomerációs településeken az elmúlt években a növekvő népességszám jelentős terhelést okozott, ezért egyre több önkormányzat igyekszik korlátozni az új beépítés lehetőségét. Ezt jellemzően a telkenként építhető lakásszám szűkítésével, és a minimálisan kialakítható új telkek méretének megnövelésével érik el. Legutóbb Zsámbék vezetése döntött igen jelentős szigorításokról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Olasz plázát és szupermarketeket vett az Indotek
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 07:59
Ezzel belépett az itáliai piacra is.
Ingatlan Mennyit nyerhetünk azon, ha “felkészítjük” ingatlanunkat az eladásra? A válasz meglepő: milliókat!
Márkázott tartalom | 2022. május 15. 14:57
Mindenki tudja, hogy egy szépen kitakarított, rendezett ingatlanra sokkal könnyebb vevőt találni, mint ahogy azzal is mindenki tisztában van, hogy a megfelelő felújítási munkálatok elvégzésével akár magasabb áron is elkelhet az ingatlan. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mutatás előtti lakásfelkészítéssel avagy home staginggel akár milliókat is nyerhetünk. Vagyis a befektetett energiával pénzt lehet keresni és időt lehet spórolni.
Ingatlan Piacra dobták Versace manhattani kastélyát
Elek Lenke | 2022. május 14. 17:24
Manhattan eddig sem olcsóságáról volt híres, főleg ami az ingatlanokat illeti, de most, hogy Gianni Versace Upper East Side-i kastélya piacra került (bár lehet, hogy időközben már titokban el is adták valamelyik arab olajmágnásnak) még inkább feljebb fognak kúszni arrafelé az árak.
Ingatlan Kevesebb lakás kelt el áprilisban, tovább tart a drágulás
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 12:29
Több mint 10 százalékkal volt kevesebb adásvétel. Szűkül a kínálat, túl magasak az árak, vagy csak a választás szólt közbe? Talán jövő hónapban meglátjuk.
Ingatlan Csapdába kerülhet, ha nem figyel a zártkert vásárlásakor
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 11:30
Egyre népszerűbbek a zártkertek, egyes esetekben akár lakóingatlan is építhető rájuk. De jó előre tájékozódni kell a pontos kategóriákról, mert lehetnek csapdák és akkor kidobott pénz a vásárlás. 
Ingatlan Húsz négyzetméter alatt is van élet - például minigarzonban
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 10:20
Gyors körkép a minigarzonokról.
Ingatlan Aranyáron kínálják az ipari telket, mert akkora a kereslet
Mester Nándor | 2022. május 6. 16:14
Idén is rengeteg új raktárerület készülhet el, főleg Budapest környékén, de néhány távolabbi autópálya-csomópontban is beruházások zajlanak és egyes nagyvállalatok a saját raktárközpontjaikat építik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban óvatos a közeljövőt tekintve.
Ingatlan Külföldi terjeszkedésre is jó volt Matolcsy Györgyék programja az ingatlanos cégeknek
Mester Nándor | 2022. május 1. 06:13
Ha ennyire sikeresnek ítélte a jegybank a programot, akkor nem érthető, miért nem folytatja. Megkérdeztük erről Matolcsy Györgyéket, de nem válaszoltak.
Ingatlan Így is lehet védekezni az élelmiszer-drágulás ellen: kertészkedj otthon!
Natív tartalom | 2022. április 30. 14:11
Akár néhány négyzetmétert is lehet okosan és esztétikusan használni, miközben finom élelmiszert termelünk.
Ingatlan Putyin háborúja miatt is drágább lesz irodaházat vagy hotelt építeni
Mester Nándor | 2022. április 28. 15:17
Szigorítanak a bankok a sokasodó kockázatok miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló