Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha valaki egy jó családi házat, esetleg lakást szeretne vásárolni Dél-Budán, de a XI. kerület vagy akár a XXII. kerület árait nem tudja megfizetni, akkor számára ideális választás lehet Érd. Miért érdemes ezen az agglomerációs településen ingatlant vásárolni? Milyen előnyöket kínál az ide költözőknek, és miért választják sokan? A Balla Ingatlanirodák legfrissebb elemzéséből ez is kiderül.
Az M7-es autópálya érdi, Iparos úti átépített csomópontja. MTI Fotó: Mohai Balázs

Érd most egy kifejezetten dinamikus ingatlanpiacú település, ahol a jelentős kereslethez számottevő kínálat is társul. Így viszonylag könnyen lehet értékesíteni itt ingatlanokat, de meg is lehet találni rendkívül gyorsan a számunkra legmegfelelőbbet, mégpedig Budapesthez képest ár/érték arányban határozottan jó árakon - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a dél-budai régió Balla Ingatlanirodáinak vezetője.

Jóval a XI. kerületi árak alatt

Érden a XI. kerület árainak mintegy feléért-harmadáért tudunk családi házat, lakást vagy akár telket vásárolni. Ez azt jelenti, hogy 25 millió forintig bezárólag keresnek és kapnak is egy jól élhető családi házat azok, akik itt vásárolnak. A házrészek esetén 8-10 milliós értékhatárt említett Nagy Csaba. Természetesen a 25 milliós összeg felett is történnek adásvételek, azonban jellemzőbbek az ez alatti vásárlások - tette hozzá. Ugyanez a jelentős árkülönbség érvényes egyébként telkekre és lakásokra is.

Lakások iránt is komoly kereslet mutatkozik a családi házak mellett, ezekből azonban jóval kevesebbet tudnak mutatni az érdeklődőknek az itt dolgozó ingatlanközvetítők. Panelből kifejezetten kicsi a kínálat, de sajnos lakásból is szerényebb, mint amire igény mutatkozna. Ennek ellenére egyelőre nem igazán jellemzőek a beruházások, vagyis nem várható a közeljövőben újépítésű lakások tömeges megjelenése. Nagy Csaba szerint ennek oka, hogy az agglomerációs piac kicsit lassabban reagál, mint a budapesti, ahol több nagyobb projekt is az utolsó fázisba jutott mostanra.

Telekből viszont akad megfizethető árakon, így aztán az önerős, de a vállalkozói családi ház építések is kifejezetten jellemzőek most a településre.

Kik költöznek Érdre?

Érdre többnyire a családok betelepülése jellemző, és ők jellemzően családi házakat keresnek maguknak. Akik ide költöznek, azok vállalják a Budapestre való bejutással járó nagyobb terhet annak fejében, hogy a fővárosi árakhoz mérten jóval olcsóbban juthatnak hozzá egy azonos kategóriájú ingatlanhoz, illetve nem kell beérniük egy sokkal kisebb és kedvezőtlenebb adottságú, de árban azonos megoldással, mondjuk a XI. kerületben.

A családok mellett az érdi ingatlanvásárlók egy jelentős részét a vidékről vagy a környékbeli településekről beköltözők teszik ki, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni a budapesti, lényegesen magasabb árakat. De így vannak ezzel azok az újrakezdők is, akik az élethelyzetükben bekövetkezett változások folytán anyagilag csak azt tehetik meg, hogy egy agglomerációs település ingatlanpiacán teremtenek új otthont maguknak.

Tömegközlekedés és infrastruktúra

Habár kétségtelenül távolabb fekszik a budapesti belvárostól, mint bármely dél-budai kerület, ennek ellenére nem mondható nehéznek a bejutás Érdre, különösen tömegközlekedéssel. Nem csak a fővárosból, a Kelenföldi Pályaudvarról jár kifejezetten sűrűn a vonat Érdre, hanem Érden belül is jó a tömegközlekedés - hangsúlyozta Nagy Csaba. Az is igaz ugyanakkor, hogy autóval bizony néha kicsit hosszabbra nyúlhat az utazási idő, amikor bedugulnak a Budapestre vezető utak, így ez a megoldás időnkét nem a legoptimálisabb a közlekedés szempontjából.

A jó tömegközlekedés mellett Érd infrastrukturális ellátottsága is kiváló, messze megelőzi a környező településekét - tette hozzá Nagy Csaba. Ez azt jelenti, hogy az óvodák, iskolák, egyéb közintézmények száma, kiépítettsége rendkívül jó az agglomerációs településen, ezért is lehet ideális választás családok számára.

Akadnak persze olyanok, akik a közlekedési adottságokat mérlegelve inkább beérik egy kisebb, szerényebb budapesti lakással is, hiszen megszabadulnak a mindennapi munkába járás költségeitől. Sokan azonban inkább a zöldebb, csendesebb környezetet, a szomszédoktól való nagyobb távolságot választják egy családi ház vásárlásával, mely egy egészen más életérzést kínál, mint egy zajos, forgalmas helyen lévő fővárosi lakás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél