<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.

Aranybánya, kincs, pénzcsap - ezekkel szokták jellemezni a legfontosabbá előlépett tényezőt a kereskedelmi ingatlanok piacán. Ez nem más, mint az adat, amiből több millió keletkezik, folyamatosan híznak az adatbázisok és ha okosan használják fel, akkor tényleg sok pénzt hozhat a gazdájának most, amikor mindennek az ára az egekben van. Vagyis a régi mondás: "Cash is King" mellé ma már bőven felzárkózott a Big Data is. 

Az OTP új budapesti irodaközpontja. Itt is mindent mérnek. Fotó: privatbankar/Mester Nándor
Az OTP új budapesti irodaközpontja. Itt is mindent mérnek. Fotó: privatbankar/Mester Nándor

A járvány után a hibrid modell vagy a távmunka hódít, amelynek menedzselése a létesítménygazdálkodók számára komoly kihívást jelent. Elvesztegetett időt és csökkent hatékonyságot eredményez, ha a dolgozók nem találnak szabad íróasztalokat vagy megfelelő nagyságú tárgyalókat. Erre megoldást kell találni, ebben segíthet az adatgyűjtés, illetve adatelemzés, hogy az üzemeltető szakemberek megismerjék a munkavállalók szokásait, és ez alapján újragondolhassák a helyhasználatot. 

Manapság mindent mérnek: ki és mikor lép be és ki, mennyi energiát emészt fel a hűtés-fűtés, az árnyékolás, mennyi vizet használnak el a kézmosáskor és milyen gyakran kell felmosni a padlót. Az sem mindegy, hogy mennyien vannak egy adott pillanatban egy tárgyalóteremben, egy raktárban vagy egy üzemben, mert a légbefúvást és a világítást is ehhez kell igazítani.

Idén erősödhet az úgynevezett Proptech (digitális technológiák) megoldások implementációja és ezen belül az IoT alapú rendszerek (Internet of Things) széleskörűbb alkalmazása. Az elektronikai berendezések és a hőmérséklet távoli szabályozásával például elkerülhető a szélsőséges hőmérsékletingadozás és a felesleges használat. A karbantartások tervezésében és időzítésében is hatékony segítséget nyújthatnak az elemzett adatok.

Az ellátási gondok (különösen a gázellátás esetében) ugyanakkor komoly fenyegetést jelentenek. Nem véletlen, hogy aki csak teheti, áttér a távhőre vagy a hőszivattyús megoldásra, már sok ilyen irodaházat találni Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban. Az ukrajnai háború következtében az üzemeltetéshez szükséges eszközök ára is megemelkedett, ráadásul jellemzőek a folyamatos további áremelkedések is. A korábbi beszerzések egy sokkal gyengébb forintárfolyamon történtek, ez is rontott a cégek helyzetén. 

Az energiaválság és a drasztikus áremelések komoly takarékosságra ösztönzik a megrendelő cégeket, miközben épphogy felocsúdtak a Covid-helyzet kihívásaiból. A fő kihívás idén az energiaárrobbanás negatív hatásainak ellensúlyozása és a létfontosságú, de a hatékonyságot alapjaiban nem hátráltató megoldások megtalálása lesz. 

Az irodaházakat, bevásárlóközpontokat és raktárakat üzemeltető szolgáltatók oldaláról mindemellett a szakképzett munkaerő hiánya és az üzemeltetésben alkalmazott alapanyagok folyamatos árnövekedése okozza a legnagyobb fejtörést. Egyelőre nem látszik, hogy az utóbbi kettő ellen mit tudnak tenni.

Méretessé nőtt a szektor
A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO FM) tagvállalatainak árbevétele tavaly meghaladta a 300 milliárd forintot, a kezelt terület 15 millió négyzetméter, a közvetlen alkalmazottak száma pedig 15 ezer fő. A szervezet jelenleg további 1000 betöltetlen pozíciót tart nyilván Budapesten és az agglomerációban, de a legégetőbb munkaerő-hiány Nyugat-Magyarországon tapasztalható. 

Nem jó hír, hogy növekedett a késve teljesítő beszállítók aránya. A piaci szereplők többsége a megrendelések eseti vagy teljes megszüntetései miatt a kintlévőség állományának soha nem látott mértékű, 6,14 százalékos növekedésére számítanak idén. Az üzemanyagárak növekedése lényegesen emeli a magas üzemanyag igényű szolgáltatások árát. A munkaerő hiánya és a 20 százalékot meghaladó infláció együttesen erős bérnyomást eredményez a létesítménygazdálkodás iparágban – fogalmazott a minap a LEO FM az idei kilátásokat taglalva. 

„Mindenki takarékoskodásra kényszerült, de ez komoly üzleti lehetőség is egyben, hiszen előtérbe hozza az energiahatékonyságot növelő beruházásokat” – összegezte Schmidt József, a szervezet elnöke.

A szektor szakértői szerint a fenntarthatóság lesz a létesítménygazdálkodás egyik legmeghatározóbb trendje 2023-ban. A környezetvédelmi kérdések – a takarékosság lehetősége miatt is – egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, így számottevően több vállalkozás keresi a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit. Ez azt jelenti, hogy a fenntartható gyakorlatok, például az energiahatékony világítás és a jobb környezetgazdálkodás magasabb prioritási szintre léptek a létesítménygazdálkodásban.

Ingatlan Véget ért egy amerikai álom: már nem kell annyi raktár 
Mester Nándor | 2023. március 26. 05:45
Túl sok épült túl rövid idő alatt, kell egy kis pihenő.
Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG