4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A távfűtés fogyasztóbarát és környezetkímélő fűtési megoldás, amely az egyéni fűtési rendszerekkel ellentétben kevésbé, vagy egyáltalán nem terheli a levegőt. Így a távhő nemcsak kedvező konstrukciót kínál, de jelentősen hozzájárul egy élhetőbb főváros megteremtéséhez, ahol idővel akár meg is szűnhetnek a szmogriadók. De vajon ez mikor és hogyan valósulhat meg, illetve miért elengedhetetlen egy okosvároshoz a távfűtés? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

Ma Magyarországon minden hatodik ember él távfűtéses lakásban, és ez a szám egyre bővül: manapság több mint 650 ezer otthon élvezheti a távfűtés előnyeit.

A FŐTÁV Zrt. - a távfűtés rendszeréhez csatlakozott, új építésű lakópark adatain alapuló - modellszámítása szerint:

  • az üzemeltetési költségeket, illetve kazáncserére képzett tartalékot is figyelembe véve akár 3-4 százalékkal is kevesebbe kerülhet a fűtés és a melegvíz-ellátás távfűtéssel, mint a gáz alapú kazán használatával;
  • kisebb lakásoknál magasabb, a nagyobb alapterületűeknél a technológia jellegéből adódóan kisebb a fajlagos megtakarítás értéke;
  • bármekkora is azonban a lakótér, a távfűtés kézzel fogható pozitív tulajdonságai, kényelmi és biztonsági jellemzői a gázfűtéshez képest versenyképes áron állnak a lakók rendelkezésére.

Mennyit spórolhatunk távhővel?

Egy 45 négyzetméteres gázfűtéses lakás esetében olyan főbb tételekkel kell kalkulálni, mint a gázszolgáltatás, az eszközök, berendezések élettartamát tekintve pedig a kazáncsere, illetve az üzemeltetés, a kazán és kémény karbantartás. Ez összesen havi szinten bruttó 6600 forint kiadást jelent. Ugyanekkora alapterületű, távhővel fűtött lakásban viszont az alapdíj és hődíj megfizetésével összesen bruttó 6370 forint lesz a számlán feltüntetett összeg. Egy nagyobb, például 65 négyzetméteres lakásnál a gázfűtés mintegy bruttó 9236 forintba, míg távfűtés összesen bruttó 9163 forintba kerül a fenntartási időszakra vetítve.

A távfűtés biztonsági előnyei

A költségoptimalizálás, és a piaci versenyképesség mellett a másik fontos tényező a biztonság. Az egyedi fűtési rendszereknél az elöregedés, illetve az elmaradt karbantartás miatt veszélyessé váló füstgázelvezető rendszerek egyre több szén-monoxid mérgezéses tragédiát okoznak. A távfűtéssel azonban nincs helyi kibocsátás, így a lakók sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mert nincs, ami szivárogjon, vagy szén-monoxidot juttasson a levegőbe, esetleg robbanást okozzon.

Válasszunk környezetkímélő megoldást!

A káros anyagok koncentrációjának csökkenése számos „forintosítható” egészségügyi és gazdasági kárt, illetve azok utólagos költségeit képes megelőzni. Főként a távhőtermelésben résztvevő, kapcsoltan hőt és áramot termelő hatékony energiatermelés évi egymilliárd köbméter földgáznak megfelelő primerenergia-megtakarítást jelentett Magyarország számára az elmúlt évtizedben – újabb évi kétmillió tonna szén-dioxid emisszióját előzve meg. Ez a szén-dioxid mennyiség annyi, amennyi 600-700 ezer lakás teljes éves földgázfelhasználásából adódik, illetve 80 millió fa éves szén-dioxid megkötésének felel meg.

A távhő segítségével tehát a zöld energia képes beköltözni a sűrűn lakott településekre: a biomassza, a geotermikus energia vagy éppen – a kiemelkedő környezetvédelmi fejlesztések révén – a hulladék elégetésével keletkező hő. Ezek más módon nehezen juthatnának el az irodaházakba és a lakóparki lakásokba.

A világ számos országaiban nem egyszerűen elterjedt energiaellátási forma a távhő, hanem a lokális és nemzeti gazdálkodás tudatos eszköze, az okosvárosok egyik alapja. Hiszen ezek nemcsak az informatikai eszközök, szenzorok és kijelzők miatt okosak, hanem azért is, mert élhető, tiszta, környezettudatos életet biztosítanak a lakóiknak. Az Európai Unióban mintegy 10 százalékos arány mellett 64 millió ember él távfűtött lakásban, ezen belül Kelet-Európa lakóinak 37 százaléka, azaz nagyjából 40 millió ember élvezi lakásában a távfűtés kényelmét és megbízhatóságát.

Az elképzelés szerint 2022-re – akárcsak korábban Bécsben – Magyarországon is kiépülhet a fővárosi hőgyűrű. Ennek során a FŐTÁV Zrt. összeköti a külvárosi részeken található, szigetszerűen működő hőkörzeteket. Az így létrejövő gyűrűből vezeték halad majd a belváros felé is, és akár több tízezer lakás csatlakozhat majd a fővárosi távhőhálózatra.

További információk >>

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG