TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Évi hat százalék felett már csak kemény akciós feltételekkel lehet pénzt lekötni a bankjainknál egy évre és nem túl nagy összegekkel, bármiféle feltétel nélkül pedig jó, ha kicsivel öt százalék feletti ajánlatot találunk. Az állampapírok hozama egyelőre sok esetben legalább hatossal kezdődik, így vezetnek a versenyben.

Sokat estek a bankbetétekre ígért kamatok azóta, hogy az MNB kamatcsökkentési sorozatba kezdett. A PSZÁF kissé bonyolult betét- és megtakarításkereső programja alapján úgy tűnik, egy évre és félmillió forintos összegre évi hat százalék feletti kamatot már csak akkor lehet kapni, ha bizonyos feltételeknek eleget tesz az ügyfél. Vagy meglévő számlára és új, a bankba kívülről érkező megtakarításra van ehhez szükség, vagy fizetést fogadó számlát kell fenntartani, esetleg rendszeres átutalásokat és kártyahasználatot vállalni.

A tbsz mindenkinek jó lehet

Még az 5,4-6,0 százalék közötti sávban is olyan ajánlatok vannak, amelyek vagy az említett feltételek esetén érvényesek, vagy például csak a tbsz-számlán (tartós befektetési számla) lekötött pénzekre. Ez utóbbi esetén három vagy öt naptári évre megtartva a befektetést, a kamatadó 16 százalékról 10 vagy nulla százalékra csökken. Ami természetesen jó az ügyfélnek, ha ki tud tartani annyi ideig, és ha jó kamattal tudja újra lekötni a pénzét. A bankoknak pedig nyilván előnyös, ha több évig számíthatnak az ügyfél megtakarítására.

Rövidebb futamidőkre, nagyobb összegekre vagy valamilyen más befektetéssel kombinálva inkább előfordul magasabb banki kamat. A megnövekedett tranzakciós költségek miatt azonban a legtöbb esetben nem éri meg egy pár hónapos lekötés kedvéért a megtakarítást a pénzintézetek között mozgatni. Összességében az első olyan lekötött éves bankbetétek, amelyekhez nem kell különösebb feltételeknek eleget tenni, évi 5,3 százalék körül akadnak. (Némelyik ajánlat a PSZÁF adatbázisában ráadásul csak egyes vidéki takarékszövetkezeteknél él.)

Feltételek nélkül

Ami a kifejezetten a lakosságnak kínált állampapírokat illeti, az egy éves klasszikus Kamatozó Kincstárjegy jelenleg évi 6,00 százalékot kínál, a postákon kapható Kincstári Takarékjegy egy éves verziója pedig 5,75 százalékot. Ehhez viszont semmiféle feltételt nem szabnak. Számos művelet, mint a számlanyitás vagy a számlavezetés ingyenes az Államkincstárnál, az átutalásért és készpénzfelvételért a 0,2 százalékos tranzakciós illetéket számolják fel.

 

A Kincstárnál napi árfolyamon kaphatók még más fix kamatozású, de nem kifejezetten lakossági állampapírok is, azaz diszkont kincstárjegyek vagy korábban kibocsátott államkötvények. Ezek hozama azonban elmarad a kimondottan lakossági papíroktól, évi öt százalék alatti.

 

A banki kötvények sem viszik túlzásba

A kereskedelmi bankok egy része időről időre banki kötvényeket is kibocsát a lakosságnak, ezen a területen is érdemes néha körülnézni. Az OTP a legrendszeresebb kibocsátó, hetente vannak jegyzései, egy éves fix kamatú forintkötvényt most évi öt százalékos hozammal kínál. Több éves papírt, a tbsz-számlákra pedig 5,75 százalékkal. A Raiffeisen 5,75 százalékkal utoljára januárban bocsátott ki három éves kötvényt.

A CIB a három hónapos bankközi hitelkamatláb, a Bubor felett 0,3 százalékos kamatozással kínált nemrég papírt, Classic 2015/B jelzéssel, 5,8 százalékos kezdőkamattal. (A három hónapos Bubor ugyanis január 31-én évi 5,5 százalék volt.)

Fix helyett lehet változó is

Az FHB rendszeresen értékesíti több éves jelzálogleveleit, február közepén például évi 5,3 és 6,0 százalék közötti hozammal. A többi befektetéssel azonban nem teljesen hasonlítható össze, mivel állami garancia és OBA ezekre nem vonatkozik. (Igaz, a pénzintézet vagyonán túl a hitelezett ingatlanok jelentenek ezeknél pluszbiztosítékot.)

A fix kamatozású állampapíroknál is magasabb kamatot ígérnek a Prémium államkötvények, amelyek kamata az inflációhoz kötött, jelenleg 8,0-8,5 százalék. Számítani kell azonban arra, hogy a pénzromlás az idén a prognózisok szerint várhatóan csökkenni fog, így ezek kamata is mérséklődhet. (Az MNB decemberi inflációs előrejelzése szerint az idei egész éves átlagos átlagos infláció 3,5 százalékra, a 2014-es pedig 3,2 százalékra csökkenhet.)

Állampapírt a tbsz-re vegyenek

Vannak ezen kívül változó kamatozású, kincstárjegyhez kötött államkötvények, amelyeket napi árfolyamon árulnak, a 2015/B és a 2019/B. Ez utóbbiak aktuális kamata ugyan valamivel évi hat százalék alatti, de mivel névérték alatti nettó árfolyamon adják, rendszeresen a kincstárjegyek feletti megtérülést várhatunk tőlük. Fontos még tudni, hogy az Államkincstárnál kapható állampapírok tbsz-számlára helyezhetők, így a kamatadót meg lehet spórolni.

Egyes forintalapú befektetések egy évre vagy változó kamattal

Befektetés Jellemző éves kamat vagy hozam Megjegyzés
Egy éves bankbetétek akció és feltételek nélkül Kb. 5,3 százalékig
Egy éves bankbetétek akciósan, feltételekkel 5,4-7,1 Új pénzekre, bérátutalással vagy tbsz-re
Kamatozó Kincstárjegy 6,00
Kincstári Takarékjegy 1 éves 5,75
Kincstári Takarékjegy 2 éves 6,00
Prémium 2015/L 8,50 November 28-ig; utána inflációfüggő
Prémium2018/L 8,00 Április 25-ig; utána inflációfüggő
Nem lakossági fix kamatozású állampapírok 4,65-4,92 Diszkont kincstárjegy, 2014/C
Nem lakossági változó kamatozású államkötvény 5,47-5,76 2019/B és 2015/B, névérték alatti nettó áron kaphatók.
OTP egy éves kötvény (OBA) 5,00

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél