1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számos országban bocsátanak ki inflációkövető állampapírokat, sok helyütt mégis hiánycikknek számít, az árak így magasak, a papírok nem is mindig védenek jól az infláció ellen. Így az új magyar inflációkövető devizakötvény akár nemzetközileg is versenyképesnek bizonyulhat. Számtalan befektetési alap specializálódott a hasonló értékpapírokra.

A spórolós németek az 1923-as, a Weimari Köztársaságban a megtakarításokat csúnyán elemésztő hiperinfláció óta valósággal rettegnek a pénzromlástól. Ez a félelem az európai és amerikai jegybankok augusztus-szeptemberi pénzkínálat-növelő lépései (QE) óta újra fellángolt, a német gazdasági sajtóban minden nap egy sor cikk jelenik meg arról, hogyan is lehetne az inflációs vagyonvesztés ellen tenni valamit.

Tíz éves kötvény negatív alaphozammal

Nem csoda, hiszen a válsággal kapcsolatos félelmek annyira felhajtották a legbiztonságosabb állampapírok árfolyamát Európa-szerte, hogy rövid lejáratú hozamuk sokszor negatív. A betétek is alig hoznak egy-két százalékocskát, miközben az eurozónában a fogyasztói infláció augusztusban 2,5 százalék volt. (Harmonizált, dohánytermékek nélkül számított mutató – HVPI ex tobaco.)

 

Szeptemberben egymilliárd eurónyi tíz éves, pontosabban 2023 áprilisi lejáratú inflációkövető államkötvényt (iBund vagy ILB) adtak el úgy, hogy az inflációs feláron kívül mindössze 0,1 százalékos volt a kuponja, az árfolyam viszont 103,94 százalék, amihez mínusz 0,27 százalékos, negatív hozam tartozott. (Összehasonlításképp a tervezett magyar inflációkövető devizakötvény 2,5 százalékot fizetne az infláció felett.)

 

Kisbefektetőknek inkább drágább

Ezt az inflációs kamatfelár még növeli, de várhatóan akkor sem lesz sokkal jobb a megtérülés a fix kamatozású német államkötvény - akkor 1,55 százalékos – éves hozamánál, a jelenlegi számokkal becsülve talán valamivel két százalék feletti lenne a hozam. (A változó kamatozású papírok hozamát persze csak durván lehet becsülni.)

Ráadásul ezek még csak intézményi, „nagykereskedelmi” árak, a kisbefektetők – miként rendszerint a nem lakossági állampapírokat nálunk is – nagy valószínűséggel csak drágábban tudják megvenni, vagy ha tőzsdén próbálkoznak, akkor a brókerjutalékok apasztják tovább a hozamot. De ha még ez sem lenne elég, a magas kamatadó (tőkejövedelem-adó) is alaposan megvágja a megtérülést.

Szegény németet az egyházi adó is húzza

Ez Németországban alapesetben 25 százalék, plusz szolidaritási járulék és az esetleges egyházi adó, összesen mintegy 26-28 százalék. Igaz, a tőkejövedelmek évente egy bizonyos összeghatárig (házasoknál például körülbelül 1600 euróig) adómentesek.

Ehhez képest a magyar három éves inflációkövető eurókötvény, amelyet csütörtökön jelentettek be, az elképzelések szerint 2,5 százalékos kamatfelárat fizetne az infláció felett, ami várhatóan évi öt százalék körüli kezdőkamatot jelent majd. Lehet, hogy ezért például az osztrákoknak vagy németeknek is megérné átugrani vásárolni, főleg, ha a magyar adószabályok alapján, évi 16 százalékkal adózhatják le a kamatot.

Dollár-tízmilliárdok mennek inflációkövető alapokba

Amerikában is vannak inflációkövető kötvények, TIPS névre hallgatnak. Az ETFdb 13 amerikai inflációkövető ETF-et (tőzsdén kereskedett, általában indexkövető alapot) ismer, a legnagyobb közöttük majdnem 23 milliárd dolláros (Barclays), többségük TIPS-ekbe, némelyik globálisan fektet be. Az idei hozamaik igen változatosak voltak 1 és 10 százalék között. (De ezek még csak az ETF-ek, ehhez jöhet a többi alapfajta.)

A szakirodalomban rengeteg fejlett és feltörekvő országban említenek még inflációkövető papírokat, Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Brazíliában stb. Európában nagybankok is előszeretettel bocsátanak ki inflációhoz kötött papírokat, az állampapíroknál jobb kondíciókkal, de persze sokkal magasabb kockázattal. Például Royal Bank of Scotland, Société Générale, Morgan Stanley, BNP Paribas, sőt kisebbek is, mint a Landesbank Berlin – írja a Financial Times Deutschland.

A Morningstar nagy nemzetközi befektetésialap-minősítő társaság németországi adatbázisában 139 különböző befektetésijegy-sorozatot találni az eurós inflációkövető kötvényalapok kategóriájában, bár sok alaphoz többféle sorozat tartozik, ez így is legalább két tucatnyi inflációkövető alapot jelent. Köztük olyan híres nevekkel, mint Pimco (Allianz), Axa, Credit Suisse, ING, KBC, Raiffeisen, Schroder stb., ,ma már valószínűleg a legtöbb nagy pénzügyi csoportnak van hasonló terméke.

Ez a nagybefektetőknek drágább lesz?

Némelyik inflációkövető alap már 2008 óta működik, kérdés, melyek vásárolhatnak a nem befektetési minősítésű (azaz bóvli-kategóriájú) magyar állampapírokból, és melyek nem. Ha egy-egy nagyobb alap úgy döntene, hogy magyar inflációkövető papírokat is vásárol, az elég komoly tétel lehetne a magyar államadósság finanszírozásában, ahogy azt a Templeton-alapok esete is mutatja.

Ha nagyon vásárolni akar egy nagybefektető, akkor biztosan ajánlatot tesznek neki, de rögtön át is árazzák a terméket – mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese az új devizás Prémium kötvényeket bemutató sajtótájékoztató után. Az új kötvényeket alapvetően a magyar kisbefektetőknek szánják, de a nálunk élő külföldieknek, a határ mentén élőknek is elérhetővé szerették volna tenni. (A forintban kibocsátott inflációkövető Prémiumot nem vehetik külföldiek és hazai intézmények sem.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18840 18685 18865 +0,29% 18840 18845 510 867 885 HUF 2024-07-23 09:53:33
MOL 2846 2830 2866 +0,21% 2840 2846 73 552 772 HUF 2024-07-23 09:55:48
MTELEKOM 1084 1078 1090 -0,37% 1082 1084 17 550 792 HUF 2024-07-23 09:54:43
RICHTER 9885 9800 9895 +0,46% 9885 9890 94 497 680 HUF 2024-07-23 09:54:18
OPUS 438 438 438 -0,57% 438 439 5 010 282 HUF 2024-07-23 09:34:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Ne törje a kobakját, melyik állampapírt válassza – gyűjtse őket!
Eidenpenz József | 2024. július 22. 05:40
Megállni látszik az idő, a forint sávozik, a kamatok és az infláció stagnál, az irányok nem világosak. Az egyik állampapír a magas inflációra, a másik a csökkenő kamatokra és alacsonyabb inflációra, a harmadik a forintgyengülésre, a negyedik a kamatemelkedésre gyógyír. De semmi akadálya, hogy többet is vásároljunk egyszerre.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír most a legjobb?
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 14:16
Az állampapírok várható kamata, hozama között jelenleg eléggé csekély a különbség, az inflációtól, kamatoktól és a forint árfolyamától is függ a megtérülés. Így egyes esetekben az egyik, máskor a másik előnyösebb. A kisbefektetők leginkább használt kriptovalutája pedig nem a bitcoin, nem is az ether, hanem a solana. Erről beszélt a Trend FM rádió reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Amikor az inflációkövető kötvény is csődöt mondhat
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 16:01
A 2022-2023-as nagy inflációs sokk bebizonyította, hogy van, amikor az inflációkövető kötvény sem segít, ha túlságosan nagy késéssel kullog a pénzromlás után. De mi segíthet még pénzünk reálértékének megőrzésében? Miért csorognak lefelé a kriptovaluták, és miért nem valószínű, hogy nyáron csúcsot döntsenek? A Trend FM rádióban Eidenpenz Józsefet, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársát kérdezték.
Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG