TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Számos országban bocsátanak ki inflációkövető állampapírokat, sok helyütt mégis hiánycikknek számít, az árak így magasak, a papírok nem is mindig védenek jól az infláció ellen. Így az új magyar inflációkövető devizakötvény akár nemzetközileg is versenyképesnek bizonyulhat. Számtalan befektetési alap specializálódott a hasonló értékpapírokra.

A spórolós németek az 1923-as, a Weimari Köztársaságban a megtakarításokat csúnyán elemésztő hiperinfláció óta valósággal rettegnek a pénzromlástól. Ez a félelem az európai és amerikai jegybankok augusztus-szeptemberi pénzkínálat-növelő lépései (QE) óta újra fellángolt, a német gazdasági sajtóban minden nap egy sor cikk jelenik meg arról, hogyan is lehetne az inflációs vagyonvesztés ellen tenni valamit.

Tíz éves kötvény negatív alaphozammal

Nem csoda, hiszen a válsággal kapcsolatos félelmek annyira felhajtották a legbiztonságosabb állampapírok árfolyamát Európa-szerte, hogy rövid lejáratú hozamuk sokszor negatív. A betétek is alig hoznak egy-két százalékocskát, miközben az eurozónában a fogyasztói infláció augusztusban 2,5 százalék volt. (Harmonizált, dohánytermékek nélkül számított mutató – HVPI ex tobaco.)

 

Szeptemberben egymilliárd eurónyi tíz éves, pontosabban 2023 áprilisi lejáratú inflációkövető államkötvényt (iBund vagy ILB) adtak el úgy, hogy az inflációs feláron kívül mindössze 0,1 százalékos volt a kuponja, az árfolyam viszont 103,94 százalék, amihez mínusz 0,27 százalékos, negatív hozam tartozott. (Összehasonlításképp a tervezett magyar inflációkövető devizakötvény 2,5 százalékot fizetne az infláció felett.)

 

Kisbefektetőknek inkább drágább

Ezt az inflációs kamatfelár még növeli, de várhatóan akkor sem lesz sokkal jobb a megtérülés a fix kamatozású német államkötvény - akkor 1,55 százalékos – éves hozamánál, a jelenlegi számokkal becsülve talán valamivel két százalék feletti lenne a hozam. (A változó kamatozású papírok hozamát persze csak durván lehet becsülni.)

Ráadásul ezek még csak intézményi, „nagykereskedelmi” árak, a kisbefektetők – miként rendszerint a nem lakossági állampapírokat nálunk is – nagy valószínűséggel csak drágábban tudják megvenni, vagy ha tőzsdén próbálkoznak, akkor a brókerjutalékok apasztják tovább a hozamot. De ha még ez sem lenne elég, a magas kamatadó (tőkejövedelem-adó) is alaposan megvágja a megtérülést.

Szegény németet az egyházi adó is húzza

Ez Németországban alapesetben 25 százalék, plusz szolidaritási járulék és az esetleges egyházi adó, összesen mintegy 26-28 százalék. Igaz, a tőkejövedelmek évente egy bizonyos összeghatárig (házasoknál például körülbelül 1600 euróig) adómentesek.

Ehhez képest a magyar három éves inflációkövető eurókötvény, amelyet csütörtökön jelentettek be, az elképzelések szerint 2,5 százalékos kamatfelárat fizetne az infláció felett, ami várhatóan évi öt százalék körüli kezdőkamatot jelent majd. Lehet, hogy ezért például az osztrákoknak vagy németeknek is megérné átugrani vásárolni, főleg, ha a magyar adószabályok alapján, évi 16 százalékkal adózhatják le a kamatot.

Dollár-tízmilliárdok mennek inflációkövető alapokba

Amerikában is vannak inflációkövető kötvények, TIPS névre hallgatnak. Az ETFdb 13 amerikai inflációkövető ETF-et (tőzsdén kereskedett, általában indexkövető alapot) ismer, a legnagyobb közöttük majdnem 23 milliárd dolláros (Barclays), többségük TIPS-ekbe, némelyik globálisan fektet be. Az idei hozamaik igen változatosak voltak 1 és 10 százalék között. (De ezek még csak az ETF-ek, ehhez jöhet a többi alapfajta.)

A szakirodalomban rengeteg fejlett és feltörekvő országban említenek még inflációkövető papírokat, Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Brazíliában stb. Európában nagybankok is előszeretettel bocsátanak ki inflációhoz kötött papírokat, az állampapíroknál jobb kondíciókkal, de persze sokkal magasabb kockázattal. Például Royal Bank of Scotland, Société Générale, Morgan Stanley, BNP Paribas, sőt kisebbek is, mint a Landesbank Berlin – írja a Financial Times Deutschland.

A Morningstar nagy nemzetközi befektetésialap-minősítő társaság németországi adatbázisában 139 különböző befektetésijegy-sorozatot találni az eurós inflációkövető kötvényalapok kategóriájában, bár sok alaphoz többféle sorozat tartozik, ez így is legalább két tucatnyi inflációkövető alapot jelent. Köztük olyan híres nevekkel, mint Pimco (Allianz), Axa, Credit Suisse, ING, KBC, Raiffeisen, Schroder stb., ,ma már valószínűleg a legtöbb nagy pénzügyi csoportnak van hasonló terméke.

Ez a nagybefektetőknek drágább lesz?

Némelyik inflációkövető alap már 2008 óta működik, kérdés, melyek vásárolhatnak a nem befektetési minősítésű (azaz bóvli-kategóriájú) magyar állampapírokból, és melyek nem. Ha egy-egy nagyobb alap úgy döntene, hogy magyar inflációkövető papírokat is vásárol, az elég komoly tétel lehetne a magyar államadósság finanszírozásában, ahogy azt a Templeton-alapok esete is mutatja.

Ha nagyon vásárolni akar egy nagybefektető, akkor biztosan ajánlatot tesznek neki, de rögtön át is árazzák a terméket – mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese az új devizás Prémium kötvényeket bemutató sajtótájékoztató után. Az új kötvényeket alapvetően a magyar kisbefektetőknek szánják, de a nálunk élő külföldieknek, a határ mentén élőknek is elérhetővé szerették volna tenni. (A forintban kibocsátott inflációkövető Prémiumot nem vehetik külföldiek és hazai intézmények sem.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
hírlevél