1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt hónapokban egyre jobban erősödik az eurózóna válsága. Annyira, hogy az azzal kapcsolatos hírek a legtöbbször minden más hírt felülírnak. Többen máris menthetetlennek látják az euróövezetet, de vannak, akik szerint a különböző területeken bevezetett határozott közös fellépéssel még menteni lehet a helyzetet.

A megszorítás jó irány, de önmagában kevés és káros lehet

Egyelőre még mindig nincs olyan határozott terv az eurózóna válságának kezelésére, ami a piaci szereplőket és az érintett országokat megnyugtatta volna. A legtöbb kommentár az Európai Központi Bank nagyobb szerepvállalását sürgeti és egyre több olyan vélemény is elhangzik, amely szerint a megszorításokra épülő válságkezelés egyértelműen elbukott. Orbán Gábor az Aegon Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere szerint a megszorításokra valóban szükség van olyan országokban, mint Spanyolország, vagy Görögország, azonban ezek önmagukban messze nem elegendőek a kialakult helyzet kezelésére, azt ugyanis nem lehet a növekedés segítése, a tőkekiáramlás megfordítása nélkül orvosolni.

Elkerülhetetlen a bajban levő bankok feltőkésítése

Orbán Gábor

A szakértő szerint most már teljes a konszenzus abban, hogy a megszorítások teljes gazdaságpolitikai fordulat nélkül nem jelentenek megoldást. Orbán Gábor emlékeztetett arra, hogy a perifériás országokban fellépő forrásigényt a bankrendszer már nem tudja kielégíteni. Ennek oka főleg az, hogy a finanszírozási képességgel rendelkező országok bankjai részben szabályozói, részben a hitelminősítések romlásával összefüggő okokból, valamint a recessziós környezetre reagálva inkább otthon tartják a veszteséges területekről kivont pénzt, nem hajlandóak finanszírozni tovább például a görög vagy spanyol területeken felmerülő forrásigényeket, illetve nem vásárolják ezen országok állampapírjait. Erre utalt kedden a spanyol pénzügyminiszter is, aki szerint a piacok gyakorlatilag elzárták az országba befolyó pénzcsapokat. A helyzetet súlyosbítja a kisbefektetők menekülése a dél-európai országokból biztonságosnak tartott piacokra. A szakértő szerint a bizalom helyreállításához meg kellene teremteni a közös európai betétgaranciát, ami megnyugtatná a piaci szereplőket és ami mögött az ESM-nek kéne állnia, mint garanciavállaló.

Az Aegon Befektetési Alapkezelő szakértője úgy véli: mindenképpen oldani kell a finanszírozási feszültséget, elsősorban úgy, hogy a bankrendszerbe (elsősorban a legnagyobb bajban levő spanyolba) pénzt juttatnak az európai mentőmechanizmus, az ESM segítségével. Orbán Gábor emlékeztetett arra a szerinte jó kezdeményezésre is, amellyel három éve az EBRD és az IMF hatni tudott a Közép-Kelet-Európában tevékenykedő bankok viselkedésére, akik vállalták, hogy a megtartják pozícióikat ezekben az országokban. Hasonlóra szerinte most azért lenne szükség az euróövezetben, mert a kollektív cselekvés nélkülözhetetlen a dezintegráció megállításában. Így lehet elérni, hogy megálljon a pénzkivonás a periféria országainak bankjaiból. A szakértő felhívta a figyelmet a Németország felé sűrűsödő kritikákra a tőkepiac, az európai intézmények, valamint az angolszász világ felől is, amelyek egyre élesebb hangon hívják fel a német vezetés figyelmét arra, hogy nélkülük, illetve a német bankok nélkül ezt aligha lehet végigvinni.

Az EKB-nak ringbe kell szállnia

Orbán Gábor fontosnak tarja az EKB szerepvállalásának növelését is. Szerinte az euróövezeti jegybanknak kamatot kellene vágni, ezen kívül el kellene kezdenie aktívan vásárolni a spanyol államkötvényeket. Ehhez az EKB-nak pénzt kell teremtenie, tehát gyakorlatilag beindulna az európai pénznyomda, ami a legtöbb vonásában megegyezne az amerikai Fed által alkalmazott QE-programokkal. Az Aegon kötvényportfólió-menedzsere emlékeztetett rá, hogy a Fed főleg az elsődleges kötvénypiacon aktív, de jelen van a másodlagos forgalomban is, míg a brit jegybank közvetlenül az államnak adja a pénzt, tehát az elsődleges piacon lép fel vásárlóként. Az EKB szerinte főleg a másodpiacon operál, azaz a kereskedelmi bankoknak juttat tőkét az adott ország állampapírjaiért cserébe.

A közös eurókötvény gondolatát Orbán Gábor is jónak tartja. Arra a kritikára, amely szerint a közös papírok „beszennyeznék” a jó adósok papírjait a bajban levő országokéival azt mondta: meg kell állítani azt a bizalmatlansági spirált, ami a kialakult helyzethez vezetett, ennek érdekében pedig szükséges a közös papírok kibocsátása. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb bajban levő országban, Spanyolországban nem fiskális eredetű a probléma, míg Görögországban főleg az volt. Spanyolországban elsősorban az elszálló fizetési mérleghiány és a túlzott hitelezés okozta ingatlanpiaci lufi okozta a gondot. Orbán Gábor szerint a mára kialakult helyzetben mind az államok, mind az EKB egyre nagyobb valószínűséggel lesz hajlandó alkalmazni a fent felsorolt megoldásokat, amelyek együttes és hiteles alkalmazása elejét veheti a válság további mélyülésének.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16860 16825 17025 -1,09% 16860 16890 2 491 406 900 HUF 2024-04-19 11:19:32
MOL 2992 2984 3024 -0,93% 2986 2992 429 130 246 HUF 2024-04-19 11:19:44
MTELEKOM 921 920 922 -0,11% 921 922 51 492 106 HUF 2024-04-19 11:19:13
RICHTER 8865 8805 9000 -0,95% 8855 8865 690 740 875 HUF 2024-04-19 11:18:22
OPUS 390 390 398 -2,01% 390 392 15 701 446 HUF 2024-04-19 11:10:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG